I sista stund: beställ nu!

Okej, ni som ännu inte ordnat vinerna till de stundande helgerna, det brinner i knutarna nu, ska ni hinna få hem vinet är det hög tid att lägga beställningen och för att hjälpa er på traven följer här några tips på viner som jag tveklöst är knuten till på ett eller annat sätt, inte minst emotionellt:

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, finns på halvflaska (nr 77741, 89 sek), helflaska (nr 7725, 135 sek) och magnum (nr 77741, 299 sek). Utmärkt bubbel med fräschör och fokus.

Chablis magnumClotilde Davenne Chablis 2014, finns på helflaska (nr 6307, 159 sek) och magnum (nr 6307, 329 sek). Clotildes bästa årgång hittills. Mycket bra nu och ändå bättre om ett år (planera i tid). Perfekt till havskräftor och ostron men går till det mesta som du som läser detta kan tänka dig att hinka vitt till.

Montagny Premier Cru ”Les Coères” 2013, nr 2812, 169 sek. Lite rundare än Chablis ovan. Sitter som en smäck till torskryggen med brynt smör ellerMontagny Les Coères hummern för den som mer är inne på skaldjur. Oerhört gott bara. (OBS! sitter som berget i Systembolagets ställ i de butiker ni hittar vinet i finvinsstället, men det är bara att ta i så får man loss buteljerna, låt vara med skadade etiketter, men, det är som bekant innehållet som räknas).

Les Lauzeraies Tavel 2014, nr 2724, 109 sek. Vågar du dra till med ett rosévin på Nyår så dra till med detta utmärkta året runt-dricka från rosévinernas kultplats Tavel. I en vinbedömning för någon vecka sedan såg jag att skribenten fick associationer till fruktsoda och Fanta av det här vinet. Detta är komiskt med tanke på att skribenten faktiskt får betalt för att bedöma vin och säger väl mer om var hens håg står. Systembolaget träffar betydligt mer rätt med sin beskrivning ”Ungdomlig, fruktig smak med inslag av granatäpple, mogna jordgubbar, örter och blodapelsin. Serveras vid cirka 10°C till grillade fiskrätter eller till rätter av ljust kött”.

Rioja Bordón Reserva 2009, nr 2726, 95 sek, och Rioja Bordón Gran Reserva 2006, nr 86815, 155 kr. Höstens succévin, så ofta fyndade i pressen att de tenderat att ta slut med RiojaBordon-reserva2009_bottlejämna mellanrum. Nu ska dock ett rejält lager finnas på plats i Sverige och då ska det bara vara att lägga sin beställning för att få hem de här klassiska riojorna i tid till helgernas begivenheter.

Sist men inte minst upprepas tipset Girard Old Vine Zinfandel 2012, nr 22337, 189 sek. Det finns så många konstiga och oäkta zinfandel på Systembolaget att det kan vara svårt att få klart för sig hur druvan egentligen smakar. Lyckligtvis finns det ett fåtal viner som står upp för den äkta varan. Billigast bland essa är utmärkta Girard, som ligger på gränsen till att vara way too much men som hejdas av en stringens och uppstramande syra just som den ska ta steget över i de flabbiga amerikanernas sliskiga värld.

Julklassiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *