Lars Torstenson, vinmakare och författare. Sedan 1988 bosatt i Frankrike.

Det här är en vinblogg av Lars Torstenson där jag skriver om allt mellan himmel och jord men framför allt om viner jag på ett eller annat vis är inblandad i samt om böcker jag läst eller rent av skrivit.

Urval viner skapade av mig och/eller viner som jag på olika vis bidragit till (inom parentes åren då jag även var ansvarig för tillverkningen av dem alternativt medverkade i produktionen): Clos Dière (1988 – 2004), Mazuelo de la Quinta Cruz (2006 – ), Rabiega ”r” (1995 – 2004), Hedges Limited/Single Vineyards (2001 – 2014), Chateau d´Esclans Carbase/Mourbase/Grebase/Svala/Rochêne/Recinsaut (1995 – 2003), The Oak Case (1992 – 2003), The Cork Case (1998 – 2003), Finca Terrada (2009 – 2012), viner från Château L´Arnaude (2006 – 2011 rött, 2006 – 2012 vitt, rosé) och Domaine de Brescou (2006 – ) och Domaine d’Escapat (2013 – 2014 ), Qrious (2009 – ), Zeta Merlot – Cabernet (2008 – 2010 ), Ententa/Sariza/Mammouth (Vinzavod Assenovgrad, 2001 – 2003), Abdyika (blend 2013, hela 2014 – skörden 2015, därefter i liten omfattning allmän rådgivning), Valago (2013-2014), El Rey (2011 –   ), Koktebel (2010-2012), Ästad Vingård (2011-  ), Twoson (2005 –  )…

Ska jag särskilt nämna några av alla de viner jag gjort (vilket jag gärna gör…) får det bli 2000 Clos Dière cuvée I som kom trea i en stor provning med världens bästa Syrah-viner 2007 (Allt om Vin), årgången 1990 av samma vin, som kom trea i en liknande provning arrangerad i Bordeaux av GaultMillau nästan 15 år tidigare och årgången 1991 kvalade in topp 30 i världen när Wine Magazine provade alla vinerna från 1991 år 2011 (då de alltså var tio år), 2005 Hedges Limited (eller Single Vineyard, som de heter numera) Cabernet – ett vin så nära jag tror att jag kan komma det optimala vinet i Washington State, 2001 Ententa och Mammouth – första årgången i ett inte helt problemfritt (och ganska kort) samarbete, trots detta blev båda av Jancis Robinson och en internationell jury utsedda till topp 4 i Bulgarien, slutligen Mazuelo de la Quinta Cruz vars första årgång, 2006, fick 94 poäng av Sobremesa (2008) och av ”Los 300 Mejores Vinos de España” (utgåvan 2009) utsågs till Riojas sjätte bästa vin och när årgång 2, 2007, släpptes i april 2009 blev det genast ”Wine of the Month” i Decanter och 2015 rankade Decanter årgången 2011 topp 25 i Rioja.

Böcker: Skönlitterärt: Anakolut (1986 – pseudonymen Gustaf Torstens), (Stadd i) Statisk rörelse (1995 – som Lars Torstensson med två s), Ditt och mitt livs novell (1997), Skördeoffer (2001), Mama Lopez Katalanska Kokbok/Mama Lopez Catalanske Kogebog (2003, i Danmark och Sverige, av BT utsedd till ”Årets udgivelse 2003” i Danmark, ”Gourmand World Cookbook Award”), Vinifiktioner (2010 – novellsamling tandemskriven tillsammans med Bernt Danielsson), vinifierat-bloggboken (2011), Kronos väv (2016). Vinböcker: Vinmakning (1991), Att odla och tillverka vin (1997), Vinsmagningens ABC/Vinprovningens ABC (2001), Vinfremstilling/Vintillverkningens ABC (2004), Odla och tillverka vin 1a upplagan (2002) 2a reviderade och utökade upplagan (2009), Vinprovning (2010, ”Årets bästa dryckesbok”, Svenska Måltidsakademien). Samt medverkan i ett flertal antologier och med kapitel i andras böcker, som Barbro Hennings Provence – en guide på mitt vis (2005).

Kort CV: Utbildad journalist (arbetade på SDS, UNT och som frilans (kultur och ekonomi) några år på 80-talet), enstaka kurser inom humaniora (i Sverige) samt önologi och vitikultur (i Frankrike). Började som vinmakare 1988 (på allvar 1990, efter en kort inkörningsperiod)och var även chef för vin- och kursgården Domaine Rabiega (Provence, ekologisk vinodling) 1988 – 2005 (sista vinet 2004), ansvarig för vintillverkningen vid Chateau d´Esclans (Provence) 1995 – 2003 (sista vinet 2002), ansvarig för Amfora Vinhus m m 1997, startade och ledde ”Rabiega Négociant” 1996 – 2005, började som konsulterande vinmakare på deltid 2001 (USA och Bulgarien), på heltid sedan januari 2006. Gästföreläsare inom ramen för Systembolagets utbildningsprogram 1997 – 2007, medverkan som föreläsare i ett flertal seminarium som Wine 2000 (Institute of Master of Wine), kurs i vinodling SLU Alnarp och Aromseminarium (Grythyttan), gästföreläsare på Gustibus Sommelierskola i Malmö med mera. Satt under flera år under 1990-talet med i OIV (Office Internationale de la Vigne et du Vin) i Paris som representant för Sverige.

Winemaker of the Year (Gourmet 1990), Vigneron de l´Année (GaultMillau 1994), Svenska Vinakademiens stipendium 1997, Gyllene Glaset (Allt om Mat 2001), Årets Vinprofil (Munskänkarna 2005), medlem av Svenska Vinakademien sedan 2009, över 400 internationella medaljer och utmärkelser sedan 1990.

Arbetar idag med ett antal producenter på olika håll i världen samt med den svenska importfirman Terrific Wines.

17 reaktion på “Lars Torstenson, vinmakare och författare. Sedan 1988 bosatt i Frankrike.

    • Inläggen från de senaste veckorna är uppe nu igen; de försvann i samband med att jag flyttade bloggen till ”WordPress” – fråga mig inte vad det egentligen betyder eller innebär, men tydligen försvann de sneaste inläggen ett tag och jag tror att även en del kommentarer kommit bort i flytten (men kanske även de kommer att återfinnas rätt som det är…)

      • Förmodligen menar jag de senaste och inte de sneaste kommetarerna, noterar också att tidsangivelserna på de nya kommentarerna inte verkar fungera. Men det är nog bara en tidsfråga.

  1. Godmorgon Lars. Jag hittade din trevliga blogg, då någon länkats härifrån till den blogg där jag själv skriver.

    Det vore roligt om du har tid och lust att kontakta mig via mail, då jag har en kort bloggrelaterad fråga angående ett gästinlägg.

    Med vänliga hälsningar

    /Arch

  2. Hej Lars!
    Vad glatt överraskade vi blev över El Rey, provade när syster Anna skrev på fb…:-) Trodde inte ngt så billigt skulle kunna smaka så bra… Jättekul!
    Hälsning från gammal Hjokompis…

  3. Hej Lars!
    Jag har en fråga till dig om en sak. Har du möjlighet att återkomma till mig via mail?
    Mvh Jonas

  4. Hej,
    Som nystartande bloggägare är jag förtjust i din (fast dessvärre är jag en tämligen medioker vinkännare). Jag scannar dock friskt över nätet (kommenterade hos dig om Myrvold mm) och tycker du borde ha en liten ”tipsadress” på mail.
    Vad tror du t.ex. om bröderna Kochs miljardärinvesteringar i 1921 Château Pétrus och andra möjligtvis falska skrytviner?
    http://www.slate.com/articles/business/explainer/2013/03/counterfeit_wine_lawsuit_is_a_30_000_bottle_of_wine_delicious.html

    • Hej,
      tack för smicker! Och oroa dig inte för det där med att vara vinkännare, det finns i princip inga sådana (undertecknad inkluderad) – å andra sidan är en poäng med att följa vinifierat noga och nära och alltid att man så småningom blir oerhört kunnig på vin ;) . Vad heter din blogg?

      Jag tycker att alla som investerar i potentiellt odrickbara skrytviner förtjänar en förfalskning eftersom den förmodligen passar deras smak bättre än originalet.

  5. Hej! Hur kommer man lättast i kontakt med dig? Saknas en e-postadress på bloggen. Återkom gärna via mejl till mig.

  6. Hej
    Var personalchef på anläggningen i Falkenberg 1988-95 och träffade dig någon gång på Rabiega. startade mitt företag Personalbyrå väst då och har sedan dess jobbat med det. Varje år i december träffar jag Göran Larsson, Kurt Dahlström, Lasse Svensson och Karl axel Persson och tar en öl stan.
    Jag är lite politiskt aktiv samt är ordförande för Företagarna i Falkenberg och naturligtvis spelar tennis 2 gånger i veckan.Jag minns med välbehag att jag spelade tennis på Rabiega även om det var ordentligt varmt när jag var där och jag kom ihåg också att det var vildsinta hundar som skällde på en när man gick mellan gården och tennisbanan.
    Ha det bra

  7. Tack för din intressanta information om ftalater i billiga viner. Jag skulle vilja få ta del av listan på viner som testats.
    Tacksam för svar.
    Älskare av vin utan ftalater.

    • Tack för ditt intresse! Kan dessvärre inte bistå med listan och gissar att laboratoriet som utfört testet inte heller kommer offentliggöra det, men det kostar inget att fråga. Du hittar dem på http://www.labexcell.com/fr/
      Om din franska och spanska är knackiga kan du säkert kommunicera med dem också på engelska.

      F ö kan vi väl hoppas på att Systembolaget kommer att köra några test på några, eller gärna många, av de viner som säljs i Sverige. Samtidigt som vi ska komma ihåg att det dessvärre inte finns några gällande restriktioner för ftalater i vin och därför inget ”kommersiellt” skäl för SB att analysera just detta.

      En tillräckligt intresserad och konsumentorienterad tidning/instans/annat skulle, förstås, också kunna skicka ner de tio bäst säljande vita respektive röda vinerna i Sverige till laboratoriet i Frankrike och göra en egen grej på det här. Visar det sig vara överraskande låga halter är det en nyhet i sig, visar sig halterna vara höga är det en viktig upplysning till konsumenten som undrar.

  8. Bonjour,

    Je suis la chargée de relations presse du salon Millésime Bio que vous avez visité en janvier dernier à Montpellier.
    J’aimerais avoir votre adresse mail afin de vous tenir informé de nos événements, et également, si cela vous intéresse, vous inviter à être juré du prochain concours international de vins bio Challenge Millésime Bio, qui aura lieu en janvier 2016.

    Dans l’attente de votre réponse,
    Sincèrement,
    Cendrine Vimont, Sudvinbio

  9. Till Lars Torstensson.

    Hej Lars.
    En fråga till dig. Är du hemma i Hjo någon gång under december månad. Vi har en adventskalender i Lions där vi öppnar luckorna på innegårdar runt om i Hjo och har ett kort programinslag. Mellan 20 – 70 personer brukar komma. Detta är tredje året och det har blivit mycket uppskattat. Det skulle vara toppen om du kommer till Hjo och vill vara med vid en av dessa lucköppningar. Vad du skall medverka med kan vi i så fall diskutera senare.

    Ha det bra och varma hälsningar!

    Gunnar Strömberg
    LC Hjo

  10. Hej Lars
    Efter att ha gjort en lite närmare studie av vad som finns nere i vinkällaren blev jag lite överraskad av att hitta en sista flaska CLOS DIÈRE blanc 2002. Detta vin har jag inte druckit på minst 10år, och måste erkänna att det jag idag kan minnas av det var att det var vad jag tyckte då riktigt bra. I hopp om att vinet fortfarande är i gott skick har jag försökt titta runt lite vad som borde passa i matväg till detta vin. Tyvärr utan större framgångar än bolagets: ”rätter av fisk & skaldjur”.
    Min vanliga strategi efter sådana förslag brukar vara att köpa minst två flaskor av de flesta viner jag planerar att servera till mat. Den första blir används till en utvärdering, för att den andra skall kunna bli en riktigt trevlig kombo. Då källaren tyvärr inte tillåter denna metod får jag här istället försöka hitta säkrast möjliga rekommendation.
    Jag kan inte komma på någon som rimligen borde kunna komma med bättre lite mer specificerade förslag på detta än du.
    I hopp om förslag och en därav trevlig middag.

    Tackar för all trevlig läsning på denna sida.

    Johan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *