Lars Torstenson, vinmakare och författare. Sedan 1988 bosatt i Frankrike.

Det här är en vinblogg av Lars Torstenson där jag skriver om allt mellan himmel och jord men framför allt om viner jag på ett eller annat vis är inblandad i samt om böcker jag läst eller rent av skrivit.

Mellan 1988 och 2006 var jag vinmakare och manager på Domaine Rabiega/Clos Dière, mellan 1995 och 2004 även vinmakare och ansvarig för vingården på Château d’Esclans, började konsulta som vinmakare i mindre skala 2001 och på heltid  2006. Har som konsult arbetat i ett flertal länder (Frankrike, Spanien, Italien, Argentina, Ukraina, Bulgarien, Sverige, USA…). Utsedd till ”Vigneron de l’année” av GaultMillau, ”Winemaker of the Year” av Gourmet. Totalt upp emot 500 medaljer och utmärkelser för olika viner världen över. Medlem i Svenska Vinakademien sedan 2009.

Debuterade som författare 1986 med den uppbrutna romanen ”Anakolut”. Har sedan dess skrivit runt 15 böcker: Fakta om vin, romaner, novellsamlingar och en humorbok, ”Mama Lopez Katalanska Kokbok” (”Mama Lopez Catalanske Kogebog” på danska), som bland annat utsetts till ” Årets udgivelse” av Berlingske Tidende och fått World Gourmand Cookbook Award i Danmark. I Sverige har bland annat ”Vinprovning” utsetts till ”Årets dryckeslitteratur” av Måltidsakademien. Min senaste bok är den burleska romanen ”Herdedikter & Mord”, utgiven hösten 2020.

Arbetar idag fortsatt som konsulterande vinmakare och författare och är delaktig i den svenska vinimportören Terrific Wines. Markerar inlägg där viner (eller böcker) som jag är delaktig i förekommer med ”definitivt reklam”.

19 svar på ”Lars Torstenson, vinmakare och författare. Sedan 1988 bosatt i Frankrike.

  • Inläggen från de senaste veckorna är uppe nu igen; de försvann i samband med att jag flyttade bloggen till ”WordPress” – fråga mig inte vad det egentligen betyder eller innebär, men tydligen försvann de sneaste inläggen ett tag och jag tror att även en del kommentarer kommit bort i flytten (men kanske även de kommer att återfinnas rätt som det är…)

   • Förmodligen menar jag de senaste och inte de sneaste kommetarerna, noterar också att tidsangivelserna på de nya kommentarerna inte verkar fungera. Men det är nog bara en tidsfråga.

 1. Godmorgon Lars. Jag hittade din trevliga blogg, då någon länkats härifrån till den blogg där jag själv skriver.

  Det vore roligt om du har tid och lust att kontakta mig via mail, då jag har en kort bloggrelaterad fråga angående ett gästinlägg.

  Med vänliga hälsningar

  /Arch

 2. Hej Lars!
  Vad glatt överraskade vi blev över El Rey, provade när syster Anna skrev på fb…:-) Trodde inte ngt så billigt skulle kunna smaka så bra… Jättekul!
  Hälsning från gammal Hjokompis…

 3. Hej Lars!
  Jag har en fråga till dig om en sak. Har du möjlighet att återkomma till mig via mail?
  Mvh Jonas

 4. Hej,
  Som nystartande bloggägare är jag förtjust i din (fast dessvärre är jag en tämligen medioker vinkännare). Jag scannar dock friskt över nätet (kommenterade hos dig om Myrvold mm) och tycker du borde ha en liten ”tipsadress” på mail.
  Vad tror du t.ex. om bröderna Kochs miljardärinvesteringar i 1921 Château Pétrus och andra möjligtvis falska skrytviner?
  http://www.slate.com/articles/business/explainer/2013/03/counterfeit_wine_lawsuit_is_a_30_000_bottle_of_wine_delicious.html

  • Hej,
   tack för smicker! Och oroa dig inte för det där med att vara vinkännare, det finns i princip inga sådana (undertecknad inkluderad) – å andra sidan är en poäng med att följa vinifierat noga och nära och alltid att man så småningom blir oerhört kunnig på vin 😉 . Vad heter din blogg?

   Jag tycker att alla som investerar i potentiellt odrickbara skrytviner förtjänar en förfalskning eftersom den förmodligen passar deras smak bättre än originalet.

 5. Hej! Hur kommer man lättast i kontakt med dig? Saknas en e-postadress på bloggen. Återkom gärna via mejl till mig.

 6. Hej
  Var personalchef på anläggningen i Falkenberg 1988-95 och träffade dig någon gång på Rabiega. startade mitt företag Personalbyrå väst då och har sedan dess jobbat med det. Varje år i december träffar jag Göran Larsson, Kurt Dahlström, Lasse Svensson och Karl axel Persson och tar en öl stan.
  Jag är lite politiskt aktiv samt är ordförande för Företagarna i Falkenberg och naturligtvis spelar tennis 2 gånger i veckan.Jag minns med välbehag att jag spelade tennis på Rabiega även om det var ordentligt varmt när jag var där och jag kom ihåg också att det var vildsinta hundar som skällde på en när man gick mellan gården och tennisbanan.
  Ha det bra

 7. Tack för din intressanta information om ftalater i billiga viner. Jag skulle vilja få ta del av listan på viner som testats.
  Tacksam för svar.
  Älskare av vin utan ftalater.

  • Tack för ditt intresse! Kan dessvärre inte bistå med listan och gissar att laboratoriet som utfört testet inte heller kommer offentliggöra det, men det kostar inget att fråga. Du hittar dem på http://www.labexcell.com/fr/
   Om din franska och spanska är knackiga kan du säkert kommunicera med dem också på engelska.

   F ö kan vi väl hoppas på att Systembolaget kommer att köra några test på några, eller gärna många, av de viner som säljs i Sverige. Samtidigt som vi ska komma ihåg att det dessvärre inte finns några gällande restriktioner för ftalater i vin och därför inget ”kommersiellt” skäl för SB att analysera just detta.

   En tillräckligt intresserad och konsumentorienterad tidning/instans/annat skulle, förstås, också kunna skicka ner de tio bäst säljande vita respektive röda vinerna i Sverige till laboratoriet i Frankrike och göra en egen grej på det här. Visar det sig vara överraskande låga halter är det en nyhet i sig, visar sig halterna vara höga är det en viktig upplysning till konsumenten som undrar.

 8. Bonjour,

  Je suis la chargée de relations presse du salon Millésime Bio que vous avez visité en janvier dernier à Montpellier.
  J’aimerais avoir votre adresse mail afin de vous tenir informé de nos événements, et également, si cela vous intéresse, vous inviter à être juré du prochain concours international de vins bio Challenge Millésime Bio, qui aura lieu en janvier 2016.

  Dans l’attente de votre réponse,
  Sincèrement,
  Cendrine Vimont, Sudvinbio

 9. Till Lars Torstensson.

  Hej Lars.
  En fråga till dig. Är du hemma i Hjo någon gång under december månad. Vi har en adventskalender i Lions där vi öppnar luckorna på innegårdar runt om i Hjo och har ett kort programinslag. Mellan 20 – 70 personer brukar komma. Detta är tredje året och det har blivit mycket uppskattat. Det skulle vara toppen om du kommer till Hjo och vill vara med vid en av dessa lucköppningar. Vad du skall medverka med kan vi i så fall diskutera senare.

  Ha det bra och varma hälsningar!

  Gunnar Strömberg
  LC Hjo

 10. Hej Lars
  Efter att ha gjort en lite närmare studie av vad som finns nere i vinkällaren blev jag lite överraskad av att hitta en sista flaska CLOS DIÈRE blanc 2002. Detta vin har jag inte druckit på minst 10år, och måste erkänna att det jag idag kan minnas av det var att det var vad jag tyckte då riktigt bra. I hopp om att vinet fortfarande är i gott skick har jag försökt titta runt lite vad som borde passa i matväg till detta vin. Tyvärr utan större framgångar än bolagets: ”rätter av fisk & skaldjur”.
  Min vanliga strategi efter sådana förslag brukar vara att köpa minst två flaskor av de flesta viner jag planerar att servera till mat. Den första blir används till en utvärdering, för att den andra skall kunna bli en riktigt trevlig kombo. Då källaren tyvärr inte tillåter denna metod får jag här istället försöka hitta säkrast möjliga rekommendation.
  Jag kan inte komma på någon som rimligen borde kunna komma med bättre lite mer specificerade förslag på detta än du.
  I hopp om förslag och en därav trevlig middag.

  Tackar för all trevlig läsning på denna sida.

  Johan

 11. Hej Lars,

  upptäckte den här bloggen när jag letade efter info om Food Amour i Salernes.
  Long time no see, eh…
  Bor ni kvar i Lorgues?
  Kommer ner med ett gäng golfare i mellandagarna. Vore kul att ses.
  Eller åtminstone höras på mail.

  Med vänlig hälsning,

  Lasse Weiss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *