Backlash

Här håller jag på att göra en massa reklam för Q-rious Semillon och Farmer´s Reserve Chardonnay, då kommer en larmrapport som varnar för vitt vin! Klart man blir förbannad på de tyska forskarna bakom undersökningen.

Skämt åsido: what´s the news? Redan för 20 år sedan kom gamla ärevördiga monopolet AB Vin- & Spritcentralen fram till att vin förstör emaljen och att man inte ska borsta tänderna förrän tidigast någon eller några timmar efter en provning. Den högst vetenskapliga undersökningen leddes av den dåvarande kemisten vid V&S´ laboratorium i Stockholm, Dick Samuelsson, numer rektor för och huvudägare till vinskolan Vinkällan. Vid sin sida hade han bland annat tandläkare och ett antal äldre provare med blott minnen av de gamla gaddarna i munnen.

Ovanstående resultat kommunicerades alltså redan i slutet på 1980-talet och jag är säker på att Dicks elever genom åren, vid Vinkällan och Restaurangakademien, fått lära sig att aldrig borsta tänderna efter (eller för den delen just före) en provning.

Det som förvånar mig lite avseende nyhetsrapporteringen är hur enfaldigt allt för många tycks köpa forskningsresultatet. Alltså inte att vin kan förstöra emaljen – det är självklart – utan att det bara skulle handla om vitt vin. Om någon svävar i tvivelsmål om huruvida även rött vin har ett lågt pH-värde och huruvida även rött vin kan påverka emaljen let there be no mistake, som Bush sa: även rött vin kan påverka tändernas emalj.

OBS! De goda nyheterna är, att den som väntar några timmar med att borsta tänderna och som dricker mineralvatten, gärna Ramlösa, och/eller som tuggar osockrat tuggummi efter vinprovningen inte behöver oroa sig för sina gaddar.

Larmrapporten hade bla plockats upp av dn, expressen och aftonbladet

8 svar på ”Backlash

  1. Egentligen rör väl varningen främst oss ”gurglare”. Om du sveper vinet som vanligt folk berörs ju knappast tänderna…

  2. Egentligen rör väl varningen främst oss ”gurglare”. Om du sveper vinet som vanligt folk berörs ju knappast tänderna…

  3. Hur blir det om man avslutar med en rejäl konjak? Borde inte det vara bättre än mineralvatten.

  4. Hur blir det om man avslutar med en rejäl konjak? Borde inte det vara bättre än mineralvatten.

  5. Det låter inte helt fel, men mig veterligt ingick inte konjak i undersökningen, då för tjugo år sedan, så något mer vetenskapligt svar har vi inte att hämta där. Jag bollar frågan vidare till bloggetern.

  6. Det låter inte helt fel, men mig veterligt ingick inte konjak i undersökningen, då för tjugo år sedan, så något mer vetenskapligt svar har vi inte att hämta där. Jag bollar frågan vidare till bloggetern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *