Sensation: populism populärt!

En av kvällstidningens uppgifter är att skapa braskande rubriker. Sådana är populära och säljer lösnummer. Inget konstigt med det och inget fel så länge rubriken inte behandlar någon ohemult illa. Fast ibland osar det dumhet lång väg om det där populistiska, som igår, när Aftonbladet tyckte sig ha lett i bevis att vad som kallas billigt vin är ”bättre” än lyxvin. Detta bevisades genom en preferensprovning i England och en dito i Sverige. Knappast en nyhet att massan föredrar det populistiska, lättsmälta – i det här fallet detBach mjuka och sötade. Det enda som skiljer vin, och mat, från till exempel film, litteratur och musik är att priset varierar beroende på kvalitén. Fungerade låt säga musikvärlden på samma vis skulle dansbandets skiva vara billig och en finstämd tolkning av Bach vara dyr. Och då skulle kvällstidningen kunna göra en braskande rubrik på att majoriteten föredrar dansbandsmusik före dyr Bach. Och sedan skulle ännu en person med tunnelseende och i avsaknad av mer än en häst i stallet kunna säga att ”var och en har sin smak, och smaken ljuger aldrig, det du tycker om är rätt och bra: kvalitet är det du tycker om”, som om en b-sida från Nizze Ohlzonz matchar Bachs briljanta och eviga musik. Klart det är fråga om dålig och outvecklad smak på samma sätt som den som föredrar Superettan före Champion’s League eller en gratis tavla av mig före en dyr av Francis Bacon uppvisar okunskap och, åtminstone i sistnämnda fallet, vad som måste kallas dålig smak. Och, vi har alla mer eller mindre dålig respektive utvecklad smak eftersom vi alla blandar högt och lågt i våra liv. Med tanke på prisskillnaden är det förståeligt att det är frestande med en braskande rubrik där snobbarna än en gång kläs av av massan, som än en gång hade rätt, men det är här värt att notera att massan så gott som aldrig har rätt – även de gånger du och jag tillhör den.

14 svar på ”Sensation: populism populärt!

 1. ”underbar” skulle det stå men det blev fel (”underba”) för jag skulle skynda mig och titta vad du skrivit innan jag for i iskallt novemberregn till den stora ICA-ladan för att köpa dyr entrekåt eller hur man stavar till den del av kons ryggmuskel som ligger mellan högreven och biffen, så då stavade jag fel. God helg!

 2. Tyfonen har övergått till byfånen. Är det nyhetstorka eller finnst det inga fler rubriker om Zlatan att ta till?

  • Hm, är vi lite grumpy idag? Härlig känsla som det gäller att hålla liv i. Rubriken vi vill se imorgon, kanske efter ett hat trick vars tredje fullträff är en cykelspark, är ”Satan i gatan Zlatan!”.

   • Oj, missuppfattning? Min reaktion riktar sig mot AB rubrik och oseriösa vintest inte ditt inlägg. Det är perfekt bra.

 3. Ja, allihopa gör vi ”tavlor” ibland och kör i diket på vår ”uppochnerresa” i livet. Din ”Francis Bacon” var helt underbar (som grädde på moset) liksom inlägget i övrigt – fram för fler – vi behöver alla skratta åt oss själva ibland!

 4. Som jag har sagt här tidigare, köper jag ett bra vin för några hundralappar så anses jag som en dryg vinsnobb när många i min omgivning tycker att det går lika bra med ett lådvin för en hundring. ”Ah, man känner ändå ingen skillnad” brukar kommentaren vara.

  När samma omgivning sätter sig stor skuld hos banken för att kunna köra en dyr bil så pratar man om vikten av kvalite, design och säkerhet.

  Man får vad man betalar för, även i vinvärlden. Skillnaden är, jämfört med bilvärlden, att alla har råd att uppgradera sig från 3l vin för en hundring till en vinflaska för samma peng, till att börja med.

  Tro mig, har man kärlek för ett lag så måste man stå ut med Superettan vare sig man vill eller ej.

 5. En fråga till min vinguru.
  Vi grillade vildsvin igår och drack ett Syrahvin, Saint Joseph. Det var oerhört pepprigt, klar tydlig eftersmak av vitpeppar.

  Idag tog vi resten av vinet till en vegetarisk gryta, som inte var lika ”stark” i smaken som vildsvinet. Vinet var inte heller lika pepprigt en dag senare. Väldigt stor skillnad.

  Nu till frågan. Jag är ingen större Syrahfantast och har druckit förhållande vis lite av den druvan. Var det maten som gjorde att vinet förändrades eller att vinet hade stått en dag till. Kanske en kombination av bägge orsakerna.

  Vi dekanterade vinet en timme innan vi drack det första dagen, för din kännedom om det har någon betydelse i det här fallet.

  Om jag skall dricka ett Syran från dig, vilket skall jag ta?
  Bel Villa, Malhadinha eller Bressia? Något annat alternativ ur din kollektion?

  • Tror, som du misstänker, att både mat och att flaskan får stå spelar roll.
   Prova Syrah: Varför inte sätta upp en jämförande provning med några kompisar, jämför t ex de tre syrah-vinerna du nämner ovan, ev lägger du också till Perez Cruz syrah så får du med en chilensk syrah också.
   Ska du bara ta ett, jaa, då blir det svårt, de är så olika, prova åtminstone både Malhadinha (mkt tillgängligt) och Goedhart (mer uppstramat).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *