Svenska bästsäljare – fortsatt boxutvärdering & Bowie

Se gårdagens inlägg. Nu kan man alltid invända att det är lätt att vara moralpredikant när man har råd. Men saken är den att vare sig individen inser det eller ej har ingen råd att inte vara korrekt mot omvärlden. Den som i den rika världen konsumerar, äter och dricker för billigt drabbar alltid någon annan och kanske också naturen på ett omoraliskt vis. Lika lite som det går att producera kläder eller möbler hur billigt som helst utan att någon sitter i kläm går det att

Bowie The Next Day producera korrekta viner, och matvaror, hur billigt som helst. Jämför man de bästsäljande flaskvinerna i Sverige framträder en annan bild med lite dyrare viner, som åtminstone i teorin ger producenten möjligheten att vara korrekt eftersom, rimligtvis, det ekonomiska utrymmet finns (mer om detta i kommande inlägg). En trelitersbox på 160 sek är i teorin fyra 75 cl-flaskor à 40 sek, en box för 200 sek motsvarar fyra 50 kronors-buteljer. Nu kan kvaliteten ibland ändå vara lite bättre eftersom avsändaren spar in en del på en något billigare förpackning, men alla måste ha klart för sig att boxar i den här prisklassen inte för mycket gott med sig. Med det sagt: vad då med alla som gillar de här vinerna som de är? Det är helt i sin ordning, men fortsätt hålla i bakhuvudet att andra kanske drabbas när du dricker det. Det, och inget annat, är huvudskälet till att du ska vara sparsmakad med den här typen av produkter – eller så kan du betala ett tillägg på varje enhet du köper så du kan hinka med lugnt samvete om det nu är så att vinet är så oemotståndligt gott. Med andra ord handlar det inte om snobbighet utan moral och viner, som alla andra produkter och, frestas man tillägga, människor, kan vara mer eller mindre moraliska. Har man inte råd är ett tips att antingen dricka/berusa sig med något annat än vin och å andra sidan: dricker du/ni två en helpanna vin för 80 sek en gång i veckan blir det 320 sek per månad. Ni kan dricka två skräpboxar – notera för övrigt att med skräp avses innehållet och inte nödvändigtvis förpackningen och vi kunde lika gärna tala om skräpviner, men då fungerar inte det pedagogiska exemplet som den här satsen, med undantag för den här lilla utvikningen, egentligen är –  för samma pris och hur moraliskt och kul är det och varför gör ni det? How Does The Grass Grow?

4 svar på ”Svenska bästsäljare – fortsatt boxutvärdering & Bowie

  1. Jag har egentligen inget att tillägga till de tankar du ger uttryck för, likväl måste jag kommentera. Det är så himla upplyftande med en insider som inbegriper också resten av världen i funderingarna kring vinet. Javisst, vinets ursprung talar vi mycket om. Vin med adress. Terroir. Men människorna – alla, inte bara vinbönderna och slottsägarna? Miljön? Det finns samband mellan oss alla, även de vi inte känner. T o m mellan dem vi känner och kanske inte ens gillar måste vi inkludera. Det är inte särskilt filosofiskt att tänka så, bara pragmatiskt. Tack, Lars.

    • Tack själv! Ja, det är anmärkningsvärt i vilken liten grad ”övriga” aspekter i vinvärlden genomgående lämnats/lämnas utanför, som om sådan problematik inte förelåg i den här fina världen och som om det även bland de billigaste varorna verkligen funnes ”fynd”.

  2. Om vi tar exemplet Sydafrika så är boxvinerna än mer föraktliga, eftersom vinerna exporteras i bulk och sedan tappas på box i Europa. Det innebär att rätt många jobb försvinner från Sydafrika. Det ger dig ett vin som kanske är en femma billigare.
    När man sen vet att en lön oftast försörjer så många som 19 människor, så kan man lätt räkna ut att en box som prispressats och boxats i Europa rycker brödet ur munnen på runt 100 pers.
    Det Sydafrika desperat behöver är att du kuöper vin som är tappat på flaska där, och som kostar åtminstone en tia till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *