Svenska bästsäljare – flaskutvärdering, Archies & Nature

vinifierat fortsätter utvärdera svenska vin-toppen. Vi är nu komna till flaskorna. Rött: vid första ögonkastet många relativt sett dyrare viner. Kul. Men. 30 procent är någon form av appassimento eller ripasso. Nåja, det är den svenska smaken.  Ett av dessa har kommit in via BS (Castelforte Ripasso, Winepartners, med 8 g/l socker och upp en tia i pris sedan lanseringen i vanliga sortimentet). Övriga röda, 90 procent, är inköpta av SB.  Två avsocker vinerna kostar mindre än 50 sek, Campos de Luz och Down Under Shiraz Cab. Det sistnämnda, importerat av Oenofors, har prissänkts från lanseringens 55 sek år 2004 till 49 sek, med andra ord en cirka tioprocentig sänkning på ett vin som redan återfanns i lågprissegmentet för nästan tio år sedan. Anmärkningsvärda är de höga sockerhalterna, 60 procent ligger på mellan fem och 13 g/l: Gnarly Head 5g (Hermansson), Tommasi Graticcio 8 g (Hermansson), Palazzo Mio 10 g (Oenofors), Mauro Primitivo 11 g (Oenoforos) och, mästaren på området, Selvarossa Salice Salentino 13 g (Enjoy).  Att gemene hen nu som på 1960-talet vill ha ett smakrikt, mjukt och runt vin (med lite sötma) är kanske inte så mycket att säga om, men aningen beklagligt är det och det är, tveklöst, ytterligare ett uttryck för hur stillastående den svenska vinmarknaden i själva verket är. Vitt: Ett vin har kommit in via BS, Viña Maipo Chardonnay 59 sek, importerat av Concha y Toro. Övriga, 90 procent, är inköpta av SB. Inga prissänkningar, däremot flera höjningar, vilket förefaller logisk om man ska hålla kvaliteten när priserna runtom går upp. De här vinerna harNature lanserats mellan 1987 och 2009. 80 procent av vitt tio-i-topp lanserades före 2005. Rosé: Samtliga viner har kommit in via SB:s offertförfarande.  Priser från 55 sek till 89. Enligt uppgift från SB återfinner vi här vad som måste vara topplistornas äldsta viner: Mateus Rosé och Perlerose. Dessa ska enligt informationen till vinfierat ha lanserats 1955, men det låter mer sannolikt att det var någon gång på 1970-talet (?). Alldeles oavsett är det en imponerande livslängd på de här vinerna och att de är kvar på rosévinernas topplista visar än en gång att samtidigt som toppen på den svenska vinpyramiden rör på sig, händer inte mycket i botten av den, vilket också innebär att svensken i gemen inte bryr sig eller är omedveten om de moraliska aspekterna av vinhandeln och att monopolet inte lyckats lyfta den här kategorin – detta sagt utan att peka ut just Mateus och Perlerose i sig, viner om vars tillkomst vinifierat inte har riktig koll. Noterbart är också att medan det går en modevåg av ljus rosé/Provence genom delar av marknaden är den här topplistan fortsatt rik på mer brutala, snarare ljusröda än rosa viner. Vi kan också notera några av sockerhalterna: Mulderbosch 6 g/l, Puycheric 8 g/l, Jacob’s Creek 8 g/l, Perlerose 11 g/l, Mateus 14 g/l och, den överlägsne mästaren som i likhet med rödvinsmästaren ovan kommer från Enjoy, Lord Zinclair 25 g/l.. En topplista som i likhet med röda topplistan innehåller mycket socker. Sugar SugarNature.

4 svar på ”Svenska bästsäljare – flaskutvärdering, Archies & Nature

 1. Det här med italienska viner har blivit rena supertrenden. Alla skall dricka Amarone i tid och otid. Vet du varför det har blivit en sådan trend just nu?

  Dem Amarone-viner som inhandlas, är dem egentligen drickbara redan nu, eller dricks dem bara för att det är trendigt?

  Har själv inte den gå-igång-känslan på italienska viner så jag kanske bara kastar mitt agg på mina fördomar.

  • Nja, det finns bra Amarone, Ripasso o s v, men långt ifrån allt är bra och de lite söta, överdådiga och inte särskilt rena eller snygga exemplaren är dessvärre inte helt sällsynta. Skälet till att de blivit populära är, tror jag, 1. De är inte bara rumsrena i breda ”förståsigpå-kretsar”, de är dessutom ”rätt” just nu 2. Det är lätt att förstå de här övertydliga och tillrättalagda vinerna. M a o: även den som egentligen inte tycker om vin kan dricka det här och känna att den faktiskt tillhör det riktiga vingänget och det är på sitt vis utmärkt eftersom det lockar in fler i vinfällan/fållan.

   Så på det hela taget gör det inte så mycket att du missar det här tåget nu.

 2. Kul att någon fortfarande kommer ihåg örebros ”stoltheter”, Lasse och Malla.
  Prisma var No 1 och där var alla. Vilka
  tider!

  • Bra band. Anekdot funnen i de meningslösa minnenas arkiv: vid ett tillfälle då det begav sig ringer Mats Ronanders mamma till Hasse Tellemar o berättar stolt att hennes sonspelar i Nature o önskar sedan en låt med dem. Minns däremot inte hur vädret var i Örebro den dagen eller om hon svarade rätt på Hasses fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *