Svenska bästsäljare – sockerutvärdering

Nu är vi, sannolikt, komna till det sista inlägget om Sveriges mest sålda viner. Tidigare inlägg finns här, här och här. Idag rangordnar vi de populäraste vinerna efter sockermängd, så gott nu vinifierat faktakontrollerat rätt i den tidsbrist som, så klart, råder för den här insatsen för Folkhälsans bästa. vinifierat har i sin utvärdering utgått från de tio bäst säljande röda, vita respektive rosa boxarna och de tio bäst säljande röda, vita respektive rosa flaskorna. Här presenteras bara de allra sötaste godingarna bland de 60 vinerna. Vid sidan om nedanstående ska tilläggas, att flera av vinerna på topplistorna,socker faktiskt, håller en föredömlig sockernivå. Många ligger för all del mellan 5 och 8 g/l och flera av de röda toppvinerna på flaska balanserar runt 8 g/l, men en hel del håller sig snyggt och städat under 3 g/l. Ytterligare en sak att nämna är att producenten med hjälp av olika manipulationer kan öka upplevelsen av sötma, vilket gör att somliga viner känns sötare än de rent analytiskt är. Detta är en aspekt vinifierat inte hinner ta i beaktande här, även om det ibland, rent smakmässigt, är ganska lätt att känna av de här tricksen, liksom det ofta är lätt att avgöra om ett vin acidifierats, tillsats syra, eller inte. Några av vinerna som hamnar högst i sockertoppen är vita och halvtorra, de ska alltså innehålla mycket socker, övriga viner är nog vanligtvis halvtorra eller i vart fall inte helt torra trots att de rent allmänt går som torra och, tämligen säkert, såväl avsändare som, framförallt, konsumenten vill betrakta dem som torra och rumsrena. Här är listan: Ecologica Berlina (42 g/l, vit flaska, Giertz), Tre Apor (34 g/l, vit box, Enjoy), Black Tower (34 g/l, vit flaska, Hermansson), Lord Zinclair (25 g/l, rosé flaska, Enjoy), Chapel Hill Rhine Riesling Sauvignon Blanc (20 g/l, vit box, Henkell), Chill Out Shiraz Rosé (15 g/l, rosé box, Altia), Mateus Rosé (14 g/l, rosé flaska, Erdington), Selvarossa Salice Salentino (13 g/l, röd flaska, Enjoy), ZomeZin Zinfandel (rosé box, 12 g/l, Prime Wine) och på delad tiondeplats Mauro Primitivo (11 g/l, röd flaska, Oenofors) och Perlerose (11 g/l, rosé flaska, Pernod Ricard).

2 svar på ”Svenska bästsäljare – sockerutvärdering

  1. När viner sockras för att dölja skavanker är det ett otyg, men det förtjänar att påpekas att det inte är så att sockret i sig bidrar med särskilt många kalorier.
    Även i ett sockermättat vin som Château d’Yquem står alkoholen för oändligt många fler kalorier än själva sockret.

    • Ja, jag hoppas att folk inte avstår från enklare, sockerrika viner pga den egna vikten utan pga att det är skräp – detta sagt utan att lägga någon värdering kring vart och ett av de individuella vinerna som nämns i inlägget, har inte provat alla, eller så har jag i vart fall inte gjort det i minnesmöjlig tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *