Har som det är HR:en bekant varit ute på en turné och lanserat nya novellsamlingen ”Bränna vass” och då också passat på att lansera ”Vin och Novell” eller ”Vin och Text”, ett försök att kombinera text och vin, ungefär som försök tidigare gjorts med att para ihop vin och musik och vin och konst, i syfte att förhöja upplevelsen. Hur väl det lyckades att matcha texterna med olika drycker får andra avgöra. Klart är dock att de olika övningarna – högläsning och samtidig sippning på till texten utvald dryck – gav upphov till många kul diskussioner och att en majoritet påstod sig få sig till livs en förhöjd upplevelse då texten ackompanjerades av ”rätt” dryck.
Lovade vid flera av de här läsningarna/provningarna att snarast lägga upp en lista med dryckesförslag till de 38 texterna i boken. Den följer här nedan. Har hittat dryck till nästan alla novellerna. Några återstår, eller ligger öppna för förslag från er HR:are. Prova gärna detta hemma.
Bränna vass – Dryckeslista
Maurice Fleures: Rosé, framförallt Rosé de Provence ; ljust och lätt, lämpligt för en dag då solen strålar över Medelhavet.
Diagnos: Chablis & annat vitt av god kvalitet från Bourgogne (t ex Clotilde Davenne Chablis 2017, nr 6307, 169 kr).
Mannen med ett spjut genom kroppen: Nypressad juice på blodgrape, mango & apelsin; enkel, blended scotch i tandborstglas (gärna av plast); oekad cabernet franc från Loire; rustikt rött, kanske från Languedoc eller Algeriet.
Bränna vass: Ett bra ”vardagsvin”, det vill säga ett vin som går alla dagar i veckan och är allround på matbordet, som klarar både pizza och tacos. Kanske ett ganska fruktigt och inbjudande rödvin, sannolikt med ett stänk ek och en hel del kraft utan att bli alltför nyansrikt. Till exempel Les Sorts Selecció (nr 70217, 115kr), garnacha och carinena från Montsant. Annat spanskt rött eller något från Chile (Perez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon, nr 6000, 99 kr) eller Bordeaux (Château Bellevue La Randée 2015, nr 71155, 109 kr) för den som tycker det passar in i ens vardag. Den som hellre dricker mjölk, vatten eller lättöl i vardagen ska så klart hellre låta den drycken ackompanjera novellen ”Bränna vass”.
Juluppståndelse (L’Inconnue de la Seine): Portvin (gärna vintage), bra konjak, glögg (klassisk, gärna Blossa).
Motljusmöte: Friskt vin på godello (Godello (Dominio de Tares) 2017, nr 72451, 185 kr); txakolina (Marko Gure Arbasoak 2017, nr 99010, 199 kr) ; frisk mintdryck.
19.02: –
Ormbane: Absint eller Elixir d’Anvers; möjligen Fernet Branca.
Lena: –
Seriemördaren i vingården: Rött av alla slag från Roussillon, Gaillac, Madiran, Marmandais, eller Languedoc (Domaine de Brescou 2015, nr 70921, 99 kr).
Later’s Warfarin Bait: Absint, Elixir d’ Anvers, Gammeldansk, Fernet Branca eller Underberg.
Svens dröm: Orange vin.
Vägskäl: –
Mellanlandning: Kaffe, öl (lager), chilenskt rödvin av enkel sort.
Livets stig: Elegant Brunello di Montalcino till exempel ”La Fuga” (nr 12330, 299kr); finstämd bourgogne (Corton Grand Cru “Les Grandes Lolières” (Maison Capitain-Gagnerot) 2013, nr 71717, 699kr); bra Bordeaux (Virginie de Valandraud 2015, nr 77502, 499kr).
Hissen på tunnelbanestationen: –
Vid regnbågens slut: Pärlande vitt, vinho verde, rosé (gärna på pinot gris).
Min vän och jag: Kraftfullt vin från Oregon, Kalifornien eller Washington State (Girard Old Vine Zinfandel 2016, nr 22337, 199kr eller HFE (Hedges Red Mountain) 2014, nr 70976, 249 kr).
Tour du Haut Var: Kraftfullt rosévin, rent naturvin, eklagrad och frisk rolle från Provence.
Originalet: Orange vin, rött (rent) naturvin.
Lauras laundrette: Äldre Rioja Gran Reserva (röd, vit), gammalt Bordeaux-vin (rött, vitt, sött). Tips: Rioja Bordón Gran Reserva 2007, nr 86815, 165 kr. Ett vin med många upplevelser i doften.
Göken: Kokkaffe & Renat.
Natt i Nimes del I: Rött från Costières de Nimes (gärna rustikt).
Natt i Nimes del 2: Rött från Costières de Nimes (gärna elegant).
Väderkongressen: Get 21 ; mint-dryck.
Mitt kafé i Draguignan: Espresso & grappa ; Café au lait (gärna med en croissant av god kvalitet).
Odören i sängkammaren: Orange vin, vitt från Jura, sherry, retsina, gult vin från Kina, bävergäll.
François Villon: Röd eller vit Bordeaux (Château Bellevue La Randée 2015, nr 71155, 109 kr), eventuellt rosé från Tavel (Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 119 kr).
Cliffhanger: Enkelt & tillrättalagt rödtjut från Kalifornien, white zin.
Mannen med julgransfoten: Glögg (Blossa, Tomtemor), julmust.
Viljans triumf: Färggrann drink.
De libyska antropofagerna: Egri Bikavér, bulgarisk melnik eller misket, algeriskt rödtjut, orent vin från Marocko, mint-te.
Jonas G:s död: Oxiderat vin.
Gammelmagister Flanell: Mogen Rioja.
Paul och Oscar: Patis, rosé från Tavel (Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 119 kr).
Morgonstämning: Frisk riesling från Tyskland (Riesling Mineral Trocken (Weingut Achim von Oetinger) 2016, nr 75633, 199 kr).
Blacken – en inside story: Bläckigt rödtjut.
Bonus: Efter slutsignalen: Pastis, enkelt bubbel (eventuellt Clairette de Die).
Idén att para vin med texter är ju spännande.
Tillräckligt skruvad för att vem som helst fattar att avsändaren menar att det finns knappast något rätt och fel i vinkombinationsbranschen. Så tänker i alla fall jag.
I min (nuvarande) idėvärld är det för mycket snack om vilken mat som passar ihop med vilken mat. Skit samma! Allt handlar (nåja –
jag erkänner – kanske inte allt) om vad jag är sugen på.
Bevis: Har jag druckit Rioja till allt i två år för att jag snöat in på Rioja – passar Rioja inte längre till något alls. Jag är sugen på ….. (något annat).
Upplevelsen är subjektiv. Inget man kan säga att att ”ditten passar inte till datten” om.
Har jag svurit i kyrkan nu ?
Vilken mat som passar med vilket vin – skall det vara förståss
Allt är subjektivt och smaken som baken. Och ytterst handlar det, förstås, alltid om vad individen själv tycker. Ett övertydligt exempel är väl till intet bådande vintips till en nykterist eller ett litet barn som tycker vin är surt och strävt eller någon som helt enkelt tycker vin smakar örn också bortom det sura och sträva.
Sedan är det alltid bra med ögonöppnare ibland; hjälp att hitta klassiska kombinationer som nubbe, öl och SOS. T ex. Eller gamla ”jordgubbar och sauternes”. Eller någon form av cola till Donkens menyer.
Lite som med musik. Det är helt ok att lyssna på muzak men kanske trevligt att få hjälp att hitta fram till lite jazz eller heavy metal eller opera eller King Crimson eller något annat med lite mer personlighet. Att sedan kombinera denna musik med vin/dryck är att ta det ett snäpp till. Kul för den roade.
Och så detta då med text och vin eller snarare text och dryck (tipsar ju också om te, mjölk mm). Någon kanske föredrar Rioja till alla 38 texterna i ”Bränna vass”, men lite trist vore det, kan jag tycka. Lite som att ge upp utan att spänna bågen. Om, å andra sidan, bågen spänts och annan dryck testats och Rioja (t ex) kvarstår som enda alternativet, ja, må det då vara så för den individen.
Hursomhelst hoppas jag att många tar sig an övningen ”vin och text” med öppet sinne och då inte bara avseende ”Bränna vass”, och vad gäller den personliga smaken så spelar den förstås in inte bara på drycken utan också på texten (eller, som i exemplet ovan, musiken).
Och nej, du har inte svurit i kyrkan. Tvärtom. Tack för dina synpunkter! Det är det här det ytterst handlar om: samtalet.
Vilken mat som passar med vilket vin – skall det vara förståss