Nu har inte mindre än tiotalet HR:are hört av sig och undrat vad för viner som serverades i samband med att Svenska Vinakademien presenterade årets pristagare, Ia Orre Montan. Kort sagt frågar de sig, och mig, varför er utsände i de bortskämda snyltarnas mest framgångsrika snikningars förlovade himmelrike där bäckarna flödar över av den finaste Bourgogne, bergen består av de bästa Bordeauxernas torrextrakt och kolsyran i coca-colan kommer från Comtes de Champagne, varför denne inte inkommit med en retlig rapport från årets tillställning. Svaret är enkelt. Orkade inte. Hade alltför mycket att stå i, vilket var och en kan förstå då den ser Svenska Vinakademiens officiella dryckeslista från 2015 års hittills bästa försök att skilja kreti från pleti:1990, Champagne Deutz Rosé; 2002, Champagne Legras & Haas; 1990, Champagne Perrier Jouët, Belle Epoque (Magnum); 1976, Champagne Ruinart, Cuveé Dom Ruinart (Magnum); 2001, Asinone, Vino Nobile de Montepulciano, Poliziano (Magnum); 1996, Yakima Valley Merlot, Chateau St. Michelle (Magnum); 2007, La Forge Corbière, Gerard Bertrand (Magnum); 1997, Grans Muralles, Torres (Magnum); 1990, Château Pape Clement; 1977, Napa Valley Cabernet Sauvignon, Sterling Vineyards; 1981, George de Latour B.V. Private Reserve; 1976, George de Latour B.V. Private Reserve; 1975, Château Montrose; 1995, Cornas, August Clape; 1984 Napa Valley Cabernet Sauvignon, Mondavi; 1989, Romanée St. Vivant, Dom. de la Romanée Conti; 1985, Amarone Vaio Armaron, Masi; 1997, Clos St. Hune, Trimbach; 1990, Domaine de Chevalier Blanc; 1961, Château Climens; 1971, Erdener Prälat Auslese, Berres; 1976, Bernkasteler Badstube, J.J Prüm; 1970, Vintage Port, Fonseca.
Eftersom det här frosseriet – för annat kan inte denna backanal som inte står de värsta fyllekalasen i det gamla Rom efter kallas – rimligtvis sticker i ögonen på både en och annan vill vi skyndsammast tillägga att allt inte bara handlade om att dricka mest: för säkerhets skull hade preses också kallat in några av Sveriges bästa kockar som såg till att ingen behövde dricka i tomme.
På bilderna ser vi bland annat köksteamet, tidigare pristagare, Richard Strauss och några av vinerna som inmundigades.
Partymusik.Festmusik. Japansk festmusik.
Dela “På begäran: Septemberfrossan med Vinakademien” på Twitter
Convivium gulosi.
Si.
Vi avundsmän frågar oss förstås: Hur BETALAS det här?
Intressant. Själv har min enda fråga vid varje backanal varit västgötens ”Kôstar de nôtt?” och som ingen avkrävt mig några pengar har jag inga fler frågor. Fast det skulle inte förvåna mig om det är skattebetalarna som betalar och att pengarna tas direkt från omsorgskontot. Så borde det i alla fall vara om det finns någon rättvisa i världen.
Fast ska sanningen fram så är det preses, denne vinmecenat av stora mått, som frikostigt öppnar sin digra vinkällare på det här viset en gång om året. Vi är många som genom åren fått stor hjälp av honom (och hans lika givmilda hustru) då vi försökt förkovra oss i vinets värld och framförallt svunna tider – detta gäller inte minst undertecknad och dristar jag mig till att säga så gott som alla svenskar som de senaste decennierna haft stora framgångar i vinets värld, såväl inom som utom Sverige. Tyvärr får vi inte ge preses vårt eget pris annars skulle han få det.