När jag häromdagen sög i mig en snart 20 år gammal Châteauneuf-du-Pape slog det mig än en gång hur vansinnigt goda de här vinerna kan vara och vanligtvis är – och vi talar då både rött och vitt om än i det följande rött. Visst, det finns varianter som dumsenskördats eller ekats sönder och ryggradslösa fruktbomber som snarast ska drickas och det finns andra som är så späckade av vad gemene man kallar brett att en bråkdel av orenheterna kunde räcka, men på det hela taget wow! Grenache är en druva att utan förbehåll älska och som folket i château9 förstått att den alltid vill ha sällskap, kommer den bättre till uttryck här än någon annanstans. Kort sagt kan mer än en producent i château9 konsten att få fram grenaches innersta väsen. Detta känns väldigt angeläget att få sagt och nu när det är sagt lyssnar vi på en klassiker från Evis Costello, en annan från Pretenders och slutligen en klassisk Audrey inspelad hos Henri Salvador. Costello-bonus.
Dela “En kärleksförklaring till Châteauneuf-du-Pape & fler klassiker” på Twitter
Instämmer. Alkohalterna i vinerna (ofta maskerade av smaskig frukt numera) gör att man får vara lite försiktig (svårt) när man njuter. Det är lätt att få ”betongkeps”.
Hear hear!
Visst. När allt faller på plats (gillar flera stilar) kan man bli helt besatt. Det är så jäkla gott att man baxnar (noterat från en gammal Bordeauxnörd)!