Så här när Pingstens bröllop och studentfesterna och den därmed följande allmänna bubbelhävning är över kan det vara på sin plats med lite tips på mousserande inför resten av året och då inte minst Lars-dagen i augusti, Nyårsafton samt alla andra dagar som är kvar på året.
Vinifierats stående tips på bubbel är Clotilde Davennes Crémant de Bourgogne, nr 7725, 135 sek – ett vin som upphovskvinnan skapade för att hon inte längre ansåg sig ha råd med all champagne hon och hennes vänner konsumerade. För att råda bot på väninnornas prekära situation skapade hon ett bubbel så nära äkta champagne en kan komma. Såväl druvorna som tillverkningsmetoden är densamma som i Champagne och jordmånen och klimatet avviker inte sådär galet mycket mellan norra Bourgogne och Champagne. Den som i en blindprovning går vilse på det här vinet ska veta att det hänt många andra. Bland annat hamnade en panel franska vinprovare fel i ett TV-inslag häromåret, där Clotildes Crémant lade sig i topp före sina kusiner från det berömda grannområdet Champagne. Friskt, fräscht vin med inslag av både gröna och gula äpplen, citrus och en aning mineral, bröd och annat. Fungerar utmärkt som aperitif och till skaldjur och fisk i olika former.
Den som är hooked på spanskt bubbel vet att Gramona tillhör topproducenterna och sedan senhösten 2014 finns ett par av husets viner i Sverige. Även här talar vi samma tillverkningsmetod som i Champagne – méthode traditionnelle, som innebär att en andra jäsning sker i buteljen varmed också bubblorna bildas. Vi tipsar idag om Gramona Imperial Gran Reserva, nr 71964, 199 sek. Den som vill briljera med druvorna i detta vin ska veta att de är Xarel-lo (50 %), Macabeo (40 %) och Chardonnay (10 %). Gramona Imperial är något av urtypen för klassisk cava av god klass och fungerar med sin tillgängliga rondör inte bara som aperitif utan också till en del tapas och annan mat av allehanda slag.
Sist men inte minst en champagne. Som bekant är det bara mousserande från området Champagne som får kallas champagne. Överhuvudtaget har producenterna i detta nordfranska hörn varit påtagligt om sig och kring sig för att hindra andra från att på något vis använda sig av ordet ”champagne”, så till den milda grad att man till och med vill tvinga en uråldrig schweizisk by som heter Champagne att byta namn. Ett av två skäl till att Champagne är så framgångsrikt idag är det här snudd på vansinniga skyddet av varumärket. Det andra skälet är att det mousserande vinet härifrån är överlägset bäst bland världens bubbel. I alla fall när vi talar om champagnerna som görs på bra druvor.
Den som tror sig kunna köpa en bra champagne för låt säga 200 sek blir ska veta att det finns ett skäl till att vissa viner är billigare än andra i Champagne och ytterst beror det på druvornas pris och därmed kvalitet är lägre. Den som handlar äkta skumpa för 300 sek och uppåt vet att den får hyggliga druvor och ett schysst vin, kanske rent av galet bra; den som dubblar prislappen får garanterat ett fantastiskt vin. Men som sagt: den som försöker snikköpa champagne skjuter sig själv i foten. Då är det bättre att köpa en crémant de bourgogne eller en cava i samma prisklass för då får man istället riktigt bra vin från de områdena. Nog av. Tips på champagne: Champagne H Blin 2004, nr 77742, 379 sek. Resonabelt prissatt snyggobubbel från finfina 2004. Perfekt till Lars-dagens festligheter och nyårsaftonens hummer – om ni inte stjälpt i er hela lasset före det vill säga. Al Di Meola.
Bra tips i vanlig ordning! Jag tycker ju i och för sig att gränsen för en bra Champagne går vid 271 kronor och där vet jag säkert att bubblet är producerat med schyssta villkor och bra druvor men det är klart att det alltid kan bli bättre. Kan däremot inte en Vintage 2004 för 379 kronor jämföras i prisklass med en Cuvée för 271 kronor? Ha en finfin dag!
I Champagne är även de ”billiga” vinerna ”dyra”, dvs ett vin som kostar 200 sek är högst sannolikt ”reko”. Här är det mer frågan om kvaliteten rakt av. Billig champagne görs på billigare druvor från mindre bra lägen och högre uttag (och sannolikt mer pinot meunier som det är mindre efterfrågan på). Vid vilket prisläge bubblet blir tillräckligt gott är högst personligt. Tror de flesta kan hitta en skumpa från 270 eller så som den tycker om. Samtidigt är tveklöst en champagne för 400 mer högkvalitativ än en för 200.
PS gissar du har en speciell skumpa för 271 sek i tankarna 😉
Ja, klart jag har och producenten av den speciella skumpan använder inte heller Pinot Meunier. ?
Vad som är gott är ju alltid individuellt oavsett det är ett som är säkert..
Al Di Meola är ju inte alls likt ankskit. :-O
Den häringa pinade jag mig igenom en vacker vårkväll häromsistens. Det var inte så värst jobbigt.
https://www.youtube.com/watch?v=cFlDf7Ck-N4
Finfina gitarrer de här snubbarna spelar på. Låter faktiskt bättre än när jag spelar på min. 😎
Märkligt, låter bättre än mina gitarrer också!
Tack för finfina klippet – inbjuder till viss ödmjukhet…