Rätt och fel om skräpvin

Hamnade häromdagen i ytterligare ett av alla dessa samtal om varför ”ni vinssnobbar talar om för oss andra vad vi ska tycka om och vad vi ska dricka”. I korthet var mitt svar på ovanstående:Taggtråd vingård

”Trots det du säger tror jag inte att du behöver spärras in men det är uppenbart att du inte har all kunskap hemma. ’Vinsnobbar’ av samma art som jag själv talar aldrig om för dig vad du ska tycka är gott. Däremot kan du få tips på sådant som jag, vi, tycker är gott. Det är välmenta tips. Jämför gärna med att äta korv i bröd utan senap eller ketchup. Som tur är har någon talat om för oss andra att lite senap kan förhöja upplevelsen av korven. Med andra ord handlar det här om att skaka av sig komplexen och vara lyhörd för de tips som välvilligt regnar över en.

Däremot är det så att jag, vi, talar om för dig vad du inte ska konsumera och det är inte av omtanke om vare sig dig eller mig, oss. Det är av omtanke om de stackare som bokstavligen kanske fått slava för att du ska få din box och om alla dem som i oförstånd och utan att någon upplyst dem handhaft cancerframkallande bekämpningsmedel på ett olämpligt sätt; det är också av omtanke om vår gemensamma natur som får bra mycket mer stryk av att någon odlar druvor högintensivt med hjälp av gödningsmedel, vatten och växtbekämpningsmedel en masse, allt för att du ska få så billigt fredagsvin som möjligt. Det är i sin ordning att tycka om smaken på ett sådant vin men inte att köpa och dricka det, ungefär som du kan tycka att sweatshopproducerade datorer och sandaler är både snygga, billiga och bra men knappast något du vill inhandla eftersom du bidrar till fortsatt utsugning av dina medmänniskor. Ett väl så enkelt sätt som att uttrycka sin medmänsklighet och nivå av upplysning genom att skänka 100 kronor till Unicef direkt efter TV-reklamen är att betala lite mer för varorna du köper. Det gör också nytta.”

Nu ska villigt erkännas att personen ifråga mest på idiotens vis blev förbannad över svaret och det fick er utsände i de förblindade dårarnas lugubra hjärnkatakomber att fundera över hur klokt sagt det var det där första ”trots det du säger tror jag inte att du behöver spärras in…”, därför att visst vore det en bra idé. Förmodligen går det nu inte att spärra in de ignoranta och egoistiska men kanske kan man få något riksdagsparti att driva frågan om obligatoriska men gratis omskolningsläger för dem som med berått mod handlar skärpviner. Läger där de, så klart, bor i skjul med jordgolv och utan el, avlopp och varmvatten och arbetar med att utan skyddskläder bespruta grödor med systemiska bekämpningsmedel. Connie Francis.Taggtråd vingård

1 svar på ”Rätt och fel om skräpvin

 1. Jag har alltid undrat över varför folk läser sådant de inte tycker om? Mög, som vi skåningar kallar det.
  Livet är kort nog som det är.

  Å andra sidan läser jag gärna om de böcker som jag verkligen gillar. Öar i strömmen har jag nog läst fem gånger och jag blir lika nöjd varje gång.
  Det är inte mycket som behövs för att jag skall bli nöjd.

  Förmodligen skulle jag klara mig med ett enda vin också. Gärna Ch Margaux om det är OK. Eller den där Eche-någonting som Hr Torstenson torde ha gömd för de otrognas blickar.

  Eller något av de som Gaia Gaja säljer.
  När jag tänker närmare på saken kan förmodligen Signora Gaia sälja vad som helst till mig. Jag är nog väldigt lättköpt i just det fallet. 🙂

  F.ö. är det inte heller så vidare vanligt att jag lyssnar på musik som jag inte tycker om. Jag är nog inget vidare ämne till en flagellant..

  https://www.youtube.com/watch?v=x-vJmhrUjNw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *