Besök hos Clotilde Davenne

Den här på HR:ens favoritblogg hyllade vinmakaren Clotilde Davenne, Drottningen av Chablis, håller hov i den lilla byn Préhy, några utsträckta vinfält från själva orten Chablis. Här ligger den oansenliga anläggning hon tog över för snart 15 år sedan då hon gav sig ut på den våghalsiga seglats som tagit henne till den framskjutna position hon idag har. Det var på intet vis så att ingen hade koll på henne före 2004. Tvärtom visste alla med lite djupare insikter i Chablis och Bourgogne att Clotilde tillhörde de över måttan talangfulla vinmakarna och många väntade nog bara på dagen då hon skulle kasta loss från den trygga hamn ett fast arbete hos en stor producent innebär.

Succé

Glädjande nog för oss svenskar har vi en betydande del i Clotildes succé, eller ja i alla fall del. Vi tog tidigt till oss henne och hennes viner och vi är idag henne mer trogna än någonsin. Nu kanske inte det är så svårt, eller för den delen förvånande, med tanke på att vi här kan glädja oss åt formidabla hits som hennes Crémant de Bourgogne och Bourgogne Blanc. Två viner som har det gemensamt att de är gjorda med en enorm precision, att de är absolut rena och att de, för dem som är lagda åt det hållet att de bedömer vin utifrån pris, är veritabla fynd.

Twoson

Eftersom vi är vänner sedan många år och dels haft att göra med varandra i samband med att Clotilde gjort vin för den exklusiva vinklubben Twoson, dels via importfirman Terrific Wines som ser till att hennes eminenta viner kommer till Sverige, ses vi lite då och då, både i Sverige och i Frankrike. Nu senast var jag hälsade på henne och fick då ett hum om de viner som så att säga ligger i pipeline.

Chablis

Till att börja med en påminnelse om hennes Chablis, nr 6307, 169 sek, från årgången 2016. Missa inte det vinet. Har tidigare skrivit om det och det finns bara så långt lagret räcker… På tal om 2016: även Bourgogne Blanc, nr 5562, 129 sek, är till lycka för alla oss som snöat in på det här eleganta och friska vinet synnerligen lyckat nämnda årgång, bör släppas loss på våra breddgrader om några veckor (och vi behöver inte misströsta: i väntan på det stringenta 16 har vi det runt välkomnande 2015 att gotta oss med).

Crémant

Alltfler upptäcker Clotildes bubblande fullträff Crémant de Burgogne, nr 7725, 149 sek. Så nära champagne man kan komma utan att vara där. Det gäller rent fysiskt, Chablis är grannappellation till Champagne, låt vara att några mil skiljer naborna åt. Och det gäller smakmässigt. Samma druvor (pinot noir och chardonnay), samma tillverkningsmetod och samma elegans – ni som har råkoll på vinvärlden vet att det var det här vinet som vann en blindprovning i direktsänd (fransk) TV för några år sedan i samband med att ett konsumentprogram ställde champagne mot övriga världens mousserande viner, bland de besegrade fanns en handfull kända märken som kostar dubbelt så mycket som vinnaren (ni som har huvudet på skaft är fullständigt på det klara med vem det är trots att texten nu är en aning svajig). Ni som fallit pladask för den vita crémanten ska inte missa den rosa, nr 70576, 189 sek. Också en riktig pärla. De viner som är på gång, alltså de som ligger på mage nu, är lika bra som tidigare släpp (gäller såväl det vita som det rosa bubblet).

Grand Cru

De mest högklassiga av Clotildes viner håller alltid stilen, men ibland får man vänta länge på att de ska öppna upp sig. Det gäller inte minst viner som Les Clos från 2013 (nr 75088, 599 sek) och 2016. Å andra sidan kan man njuta Bourgros 2013 (nr 74051, 599 sek) och Les Preuses 2011 (nr 74000, 589 sek) redan nu, och hennes grand cru:er från 2015 kommer också öppna upp sig ganska tidigt. Rosévinet 2017 är briljant – vi får hoppas det kommer till Sverige, om inte annat så i BS. De nya aligoté-årgångarna är utmärkta. Det enda som är ett litet frågetecken för mig är hennes Saint-Bris. De tankar jag provade var väldigt olika varandra i alla avseenden – beroende på mognadsgraden då de skördades. Avgörande är nu hur hon väljer att blenda skörden. Hon kan toppa laget och dela upp volymen i två kvalitéer eller slå ihop allt. I det förstnämnda fallet kommer vi att få se både ett magnifikt vin och ett mer medelmåttigt. Blandar hon allt är risken stor att det blir något av ett mellanår. Spännande fortsättning följer.

Bondgård

Slutligen, hur ser det ut där hos drottningen? Tja, den som förväntar sig slott och gröna skogar lär bli besviken. Det här är en bondgård med hårt arbetande människor. Allt är gjort för att produktionen ska fungera så bra som möjligt. Smäck och show off hittar vi väldigt lite av, om vi nu alls hittar det. Precis så som åtminstone jag gärna ser att det är på gårdarna jag besöker – när det är lite för flott undrar jag alltid om jag inte betalar lite för mycket för vinerna.

Kattlåda

Sist men inte minst: kattallergiker bör ta ett piller före ett besök medan kattälskare kan roa sig med Clotildes många katter anförda av mamma Chablis och hennes unge Petit Chablis, båda pinot noir-färgade. Här lämnas inget åt slumpen.

4 svar på ”Besök hos Clotilde Davenne

 1. Högintressant inlägg.

  Håll oss dödliga informerade om hur det går med S. Bris. Ett stiltypiskt vin av S. Blanc tycker jag. Hoppas på att hon toppar laget så man får godbitarna om man vill.

  ”Mellanvinerna” kan BiB-producenterna stå för.

  Jag brukar med jämna mellanrum surfa in på vinböndernas hemsidor för att inhämta information men också att insupa den digitala atmosfären av dessa vackra vinslott, som en del bönder besitter.

  Dylika inlägg är förvisso bra för oss konsumenter för någonstans förstår jag också att dessa överdådiga vinslott måste underhållas, samtidigt som dem är nödvändiga kulturarv.

  Skall nu beställa hem hennes rosa cremant fast det går emot min övertygelse att bubbel inte skall vara rosa, fast fick du mig att beställa hem 15 flaskor chilenskt skall nog klara detta också. Sedermera brukar jag ändå buga och tacka för tipset.

  En bisak men ändå inte för en musikintresserad person som du. Är i skrivande stund i Budapest och igår bevittnade jag en magisk konsert med Kraftwerk. Minst lika bra som när såg dem i Lund för drygt 20 år sedan.

  Fantastiskt att man fortfarande drar fulla hus efter dryga 40 år i branschen utan att egentligen ha ändrat sin image överhuvudtaget.

  • Kraftwerk är legendarer – härligt höra att de fortsatt håller stilen!

   Jodå, vi ska vara tacksam för alla de som ser till att hålla gamla vinslott/kulturarv i gott skick både för oss och för kommande generationer.

   St Bris. Kommer självklart följa upp och återkommer om jag ser att vi kan förvänta oss ett nytt storverk. Håller med dig om att hennes St Bris är ett underbart exempel på vad sauvignon blanc kan vara när den får s a s får göra sig själv (det är en druva som sällan tackar för lite hjälp från vinmakaren på sin väg mellan druva och vin…).

   Ska bli spännande att se vad du tycker om hennes rosa crémant – det finns en viss risk för att du inte blir besviken…

 2. Såja, nu har jag beställt hem 5 st flaskor rosa cremant.
  Inte för att det har någon betydelse men jag återkommer med ett pricksäkert omdöme.

  Tänkte även beställa hem några flaskor champagne.
  Goutorbe och/eller Waris Hubart. Vad tycker du?
  Pointillart har vi redan fastnat för och skall också beställas.

  Med tanke på dina tidigare champagnerepliker blir det fortsättningsvis inga blandade och där var jag redan innan oerhört skeptisk.

  • Goutorbe Bouillot och Warus Hubert (WH) är väldigt olika. WH är en extremt slimmad Blanc de blancs som därmed inte är var mans bubbel. För att uppskatta det här vinet måste du tycka om tajta viner. Jag tycker du ska prova det för gillar du det kommer du gilla det mycket. Dessutom kommer det utvecklas enormt de kommande åren. Men som sagt, det är en extrem stil som inte tilltalar alla…

   Goutorbe Boillot var väldigt tajt för bara några månader sedan men har börjat öppna upp sig. Väldigt ”kritigt” i karaktären. Tror du kommer gilla det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *