Samtal på krogen

”Erigerad getskinnspik kokad i radioaktivt vatten och till det lite…”

”Hur vet jag att den var erigerad vid hm skördetillfället?”

”Därför att jag säger det.”

”Men hur gick det till?”

”Geten fick syn på ett får och…”

”Getter tänder väl på getter och inte på får?”

”Den här geten tände på ett får.”

”Nej, det där tror jag inte på.”

”Nu spelar det ingen roll vad ni tror. Det här är vad köksmästaren säger och vadå? Skulle ni veta sådant bättre än köksmästaren? Bara för att förtydliga: Köksmästaren ÄR kocken.”

”Jag är bonde och vet en del om djur.”

”Bonde! Vad har det överhuvudtaget med mat att göra?! Gör er inte dummare än ni är.”

 

   – – – * – – –

 

”Erigerad getskinnspik kokad i radioaktiv vatten och till det lite…”

”Oooh så spännande!”

”… persilja från Jönssons rabatt på Stenviksgatan 4 i Sollentuna, rikligt gödd av strykarkatter och skinnskallens pitbull, han, alltså skinnskallen, som bor hemma hos sin mamma längre ner på gatan, ja, hunden bor där också så klart, och till det ett litet knippe rosor, lite doft av fernissa och lite skoputsmedel. Skinnskallen hade för övrigt i motsats till vad man skulle kunna tro mycket goda betyg i de estetiska ämnena.”

”Men det låter ju inte klokt!”

”Nej, det är alldeles fantastiskt, vänta bara tills ni får se anrättningen!”

”Jag kan knappt vänta! Skoputsmedel! Så genialiskt! Vem hade trott det? Att en kan äta skoputsmedel?”

 

– – – * – – –

 

”Erigerad getskinnspik…”

”Har ni andra ätit erigerad getskinnspik förut? Inte det? Det är alldeles fantastiskt! Smakar ostron! Vadå, varför vi inte lika gärna kan äta ostron då? Men, vi får ju erigerad getskinnspik! Var inte dum!”

”Som sagt, erigerad getskinnspik kokad i radioaktivt vatten…”

”Åh! Det gör getskinnspiken extra krispig och liksom seg i skinnet. Mycket, mycket gott!”

”Det låter som min herre kan den här rätten bättre än jag, kanske kan ni den bättre än köksmästaren också?”

”Njaee, hehe, det är bara det att jag är lite fantastisk. Får man lokalt odlad persilja till också?”

”Självklart!”

”Och ni serverar den tillsammans med en grov förolämpning?”

”Absolut!”

”Perfekt! Mina komplimanger till köket!”

3 svar på ”Samtal på krogen

 1. Angående ”halvtorra rödviner”.
  Hej Lars och tack för en lärorik och skönt skruvad vinblogg. Din vilja att experimentera och gå till botten med både vinmakeri och annat tycker jag mycket om! Kan du hjälpa mig i mina bryderier nedan ?
  Jag har blivit retad som lite snobbig av några kamrater då jag nördat ner mig i olika röda viners sockerhalt. Jag har antytt att tillsatts av socker till rödviner möjligen är en populistisk ”fuskmetod” att få oss att köpa just detta vin… Mina antagonister tycker att ”varför skulle man inte tillsätta socker om det är gott ?” Vad svarar man på det ?
  Jag tänker mig svar att det är OK med lite sockertillsats och accepteras som gott ibland – bara inte detta blir regel. Hurra för mångfalden. Och sen vill jag gärna förstå vad jag dricker, och inte bli manipulerad.
  Nu är jag som sagt lite nördig och hoppas därför på lite dialog med dig . Så jag började gräva i systembolagets sortiment av viner med Zinfandel och Primitivo. Där finns ju många viner med mycket varierande sockerhalter här, för att vaska fram ett antal till en provning med tema sockerhalt. En fråga som uppstår är – hur sjutton gör man vin med 14% alkoholhalt och 13g socker per liter? Avbryter man jäsningen innan det jäst ut ? Tillsätter man socker ?
  Frågade leverantören av Zensa Primitivo (ekovin) och fick till svar att Zinfandeldruvan kan ge höga sockerhalter, men man tillsätter koncentrerad (kryokoncentrerad ?) druvmust efter grundvinet jäst ut. Och svavel för att jäsningen inte skall sätta igång igen.
  Om jag gör ett överslag på stökiometrin konstaterar jag att det borde krävas rent socker eller mycket koncentrerad juice för att lyckas. Tillsatt juice sänker alkoholhalten. Exempel: ponera utjäsning av en must till 15% alkohol och inget restsocker. Då kan man tillsätta högst 11g tillsats för att inte understiga 13,5% alkohol i resultatet. Vill du upp i 13g socker per liter är det uppenbarligen omöjligt även om man använder rent socker. OK, säg att man hade 5g restsocker i ursprungsvinet så skulle det gå. Men bara med väldigt koncentrerad juice.
  Man borde ju naturligtvis även kunna starta med koncentrerad druvmust, tex från torkade druvor eller kryokoncentrarad must (typ Cold Hand Winerys äppel”viner”)
  Vill du ha vänligheten att guida oss och säga något om hur du ser på ”halvtorra rödviner” och metoder för att åstadkomma dem? Du kanske rentav redan har lagt ut texten om detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *