Hundraeurosrosé

Kan ett rosévin vara värt 100 euro? Kan ett vin överhuvudtaget vara värt 100 euro? Svaret på den frågan är huruvida vinet ifråga säljer eller inte, och eftersom det finns så pass många säljande viner för 100 euro, och ibland avsevärt mycket mer än så, är svaret på båda frågorna ovan ja.

Nu kan någon invända ”aldrig på min dag att jag köper ett vin ens för 100 kronor, än mindre 100 euro!” I det fallet är med självklarhet vare sig rosévinet eller vinet överhuvudtaget värt 100 euro. Svårare än så är det inte.

Med det sagt, låt mig presentera R Rabiega Rosé 2020, 106€.Hur gick resonemanget när det här priset sattes, ett pris som just nu inte utan viss framgång testas på marknaden? Ungefär så här: Lars var den som började jäsa och lagra rosé på ny ek i Provence. Vinet han då gjorde på Château d’Esclans, ”Rochêne”, kom att bli ”Garrus” och fick en prislapp på nära 100€. Nu gör samme Lars ett vin på ett likartat vis men med de tidigare erfarenheterna från Château d’Esclans och andra håll som kunskaps- och erfarenhetsbas, bör inte ett sådant vin hamna på samma prisnivå som ”Garrus”? Det svarade alla tillfrågade ja på. Nu återstår det att se vad marknaden säger.

Vad väntar då den som sprätter en hundring på det här vinet? Framförallt ett högst personligt och smakrikt vin, en mix av ek och frukt i både doft och smak, ganska runt och kraftfullt utan att bli klumpigt samt ren och lång eftersmak. Kan med fördel avnjutas till en tomatbaserad fisksoppa, en avokado- och mangotimbal, en kaninterrin, grillade rotfrukter, välavvägda kycklingrätter (kanske med lite apelsin i såsen) och, säger köksmästaren på Domaine Rabiega, kalv.

”Et derrière les montagnes, au fond de la vallée, Eos se réveille…”

 

9 svar på ”Hundraeurosrosé

  • Ja, det finns något bekant över det… F ö ett väldigt bra finrosé vi fick till på Arnaude! (Har du något rosé kvar? Jag har dessvärre satt i mig alla mina, eller så har mig närstående femtekolonnare gjort det… hade varit kul att veta hur det lever idag, om det lever.) Och ja, det bör vara en etikett i din smak.

 1. Ser spännande ut (är långtifrån rik men nyfikenheten på välgjort vin, oavsett färg, besegrar min inre homo economicus)!

  Plus att jag alltid använder mig av det ofelbara ”älskling, det är ’studiematerial’ inför kommanda tenta”.

  Förresten Lars, hur har ni haft det i Draguignan med bränderna?

  Oroad (oekonomsik) medmänniska

  /Pål

  • Jo, det är ett spännande vin med många infallsvinklar både smak- och matmässigt – och ”studiematerial” är en självklarhet för den upplysta människan!

   Avseende bränderna såg det hotfullt ut ett tag förra veckan, faktum är att vi dagen före skördestarten var osäkra på om vi skulle kunna skörda dagen D eller få inrikta oss på att evakuera gården… Som tur var mojnade vinden på natten och branden kom inte närmare än kanske 10-15 km (med tanke på att elden innan vinden avtog rörde sig med en hastighet på 50km/h var det inte särskilt långt bort…). Kort sagt hade vi tur. Igen. Vi har klarat frosten/aprils kyla i våras bra, vi har förvisso liten skörd till följd av torkan men det är fantastiskt bra kvalitet på druvorna och stockarna m år trots vattenstressen bra, vidare klarade vi bränderna och i veckan som gick klarade vi ett rejält regn/hageloväder – vi hade kollegor blott 7-8 km bort som fick vingårdarna förstörda av hagel och längre söderut, i områdena som redan drabbats av elden, blev det översvämning (!)…

   • Ojojoj!

    Skönt att höra att ni klarat er så bra i allt detta.

    Det ger en adderad dimension (en thriller) till årgångsbeskrivningen för 2021.
    Ser mycket fram att prova vinerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *