Efter många års debatterande har EU fattat beslut om de regler som ska gälla för vinetiketter. Bryssel har gått på den linje som förespråkats av Ungern och Frankrike och bestämt att alla former av bilder och glada färger förbjuds på vinetiketter från och med första januari 2024. Reglerna gäller även för till Europa importerade viner.
Att det är just Ungern och Frankrike som gått i bräschen för de nya, hårdare reglerna förklaras av att Frankrikes parlament fortsatt domineras av de förbudsivrare som drev igenom Loi Evin och i Ungern står kampen mot dans och glam högt på den ultranationalistiska regeringens priolista.
– Livet är inte så kul för alla och det här är ren rättvisefråga, vinflaskor ser alldeles för roliga och lockande ut, säger den ungerska regeringens talesman Martuska Poldi som hälsar EU:s beslut med stor tillfredsställelse.
– Äntligen en fråga där Europa inte trilskas och dummar sig mot oss, säger Poldi.
I Frankrike är tongångarna likartade. Helst skulle förbudsivrarna vilja förbjuda all information på etiketterna med undantag för varningstexter. Sanna eller falska.
– En del hänger upp sig på att vi vill se falska varningstexter på vinetiketterna, som ”dricker du så dör du” och ”enligt professor Ingvar dödar en klunk vin 78 miljoner hjärnceller”, men som vanligt helgar ändamålet medlen, precis som Mister Trump och Madame Le Pen visat, säger Percival Jeudi-Non, talesman för den franska gräsrotsrörelsen ”Nonnonnon”.
Nu fick inte fransmännen igenom sitt förslag på totalförbud mot vinetiketter men är ändå nöjda med utfallet.
– Det höll på att gå snett när fokus hamnade på dryckens energiinnehåll eller ändå värre när gröna hippies och andra samhällsomstörtande element försökte få igenom etiketter med mer information om vinet, skönt att de inte fick det, säger Jeudi-Non och avslöjar att Nonnonnon-rörelsen nu kommer fokusera på att stoppa musikfestivaler och andra tillställningar där glad musik och munter dans kan förekomma.
Även här i Sverige är riksdagspartiernas företrädare överlag nöjda med det nya regelverket, särskilt som det en gång för alla sätter stopp för svärmeriet för den så kallade gårdsförsäljningen.
– Det är väl allom bekant att de flesta av våra riksdagsmän och -kvinnor uttalar sig positivt kring gårdsförsäljningen när de är ute och reser i landet och då de är i opposition, samtidigt vet alla att de bara skämtar, och nu när förbudsivrarna har vind i seglen vill det mycket till för att någon ens ska ta ordet gårdsförsäljning i sin mun i det svenska parlamentet, säger talman Andreas Norlén.
Dagen till är. Troligen har vi brexit att tacka för detta beslut. Britternas hjovialiska grundinställning hade aldrig fått dem att utbrista i ett Jolly good. Sedan ska vi vara tacksam att tyskarnas krav på den 57 positioner lång DWE-koden stoppades. Den hade verkligen lagt sordin på etiketten.
Hear hear!
Det verkar som om alla viner som lanseras inom EU från årskiftet måste ha en näringsdeklaration. Vidare skall man via QR kod på etiketten kunna få fram en ingrediensförteckning liknande som för livsmedel. Där skall stå allt som använts för att tillverka vinet. T.ex. Druvmust, Jäst Laffort X3, tannin, gum arabica, ekships, kalcium tartrat etc.. Det kan bli en lång lista för vanliga viner. Däremot sägs inget om vad vinet innehåller d.v.s. ingen kemisk analys, pH mm.
Skrev om detta för en månad sedan: https://vinifierat.se/2023/03/05/nya-etikettsregler/