Nya etikettsregler

Efter många om och men har politikerna i Bryssel värkt fram ett nytt regelverk för Europas viner. Medan debatten i Sverige mest handlat om vilka ingredienser som kan tänkas ha tillförts drycken och om hur druvorna har odlats, har det ute i Europa mer ofta handlat om energiinnehållet. Det är också det sistnämnda som får mest utrymme i det nya regelverket.

Kort sagt ska på etiketten och/eller via en QR-kod framgå hur mycket energi vinet ifråga innehåller. Utöver detta ska eventuella rester av processhjälpmedel och/eller de fåtal tillsatser som får göras, till exempel arabiskt gummi och vinsyra, nämnas på etiketten. Detta utöver det regelverket som redan idag finns avseende alkohol, volym och allergener som svavel och äggvita.

De nya reglerna börja gälla kommande årsskifte och gäller inte retroaktivt. Som producent tycker jag att det är utmärkt att alla ämnen som finns mätbara i drycken ska nämnas. Det kommer innebär att väldigt få saker nämns och det är viktigt i en tid då alltför många låtit sig itutas att vin generellt innehåller hur mycket tillsatser som helst. Det gör, som bekant (hoppas jag), inte vin.

Som vanligt missar både lagstiftarna och de högljudda den verkliga utmaningen med vinbruket (och allt annat jordbruk): användningen av gifter i odlingen (ja, vanligtvis även i ekologisk och biodynamisk odling). Det finns många som arbetar hårt på att minimera de nödvändiga växtskyddsmedlen och att  bättre vårda jorden, och de bör uppmärksammas – lämpligen genom att de som inte arbetar klokt i sitt jordbruk får stå med dumstrut i skamvrån, vilket enkelt kan ske genom att skördeuttaget och mängden gödsel och vatten som använts under året sätts ut på etiketten.

4 svar på ”Nya etikettsregler

 1. Jag var precis inne på er hemsida och tänkte beställa fler buteljer från C. Gagnerot (har bara två kvar) men har detta underbara vin utgått?

  • Tyvärr är det så. Du gillar ofta vinerna vi tycker bäst om men/och som är svåra att få uppmärksamhet för och sälja (snygga, slimmade, perfekt viner utan inställsamma toner) – Lemelson, Gagnerot… Prova något från Guyon vid tillfälle , kanske kan du se det som ett alternativ.

   • Jag lättar gärna på plånboken för ett välgjort och stilrent vin. Jag vill ju inte bli smaklurad om du förstår vad jag menar.

    Dessutom är det inte helt lätt att hitta bra PN-viner. Skall definitivt beställa hem några Guyon.

    Köpa några Les Dames för att dricka nu o några Aloxe Corton till källaren?
    Eller är det ren idioti att dricka den sistnämnda direkt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *