Världsproduktionen av vin – senaste nytt från OIV

Det damp ner ett pressmeddelande från OIV (Office Internationale de la Vigne et du Vin, eller International Organisation of Vine and Wine, som anglosaxarna vill uttyda OIV). OIV är alltså en världsomspännande organisation för vinodling och – tillverkning. Inte bara tillverkande länder deltar, även Sverige är representerat. Under några år på 1990-talet, när Sverige precis gått med, var jag en av landets representanter. Kul erfarenhet. Mycket tjafs mellan anglosaxiska och latinska akademiker som spände musklerna så till den milda grad att somligt gick i stå (inget ont om dessa annars mycket dugliga professorer och vetenskapsmän och – kvinnor; det är bara det att de skulle bli mer effektiva om de släppte lite på prestigen). Dock kan man lita på OIV:s statistik och så här såg produktion och konsumtion ut 2008 enligt rykande färska siffror:

Inom EU minskar både vinarealen och konsumtionen. Det är framförallt Frankrike som drar upp vinstockar och nedgången i konsumtionen menar man beror på den ekonomiska nedgång världen befinner sig i. Hm, det låter som en typisk ”huvudet-i-sanden”-passus som t ex fransmännen absolut ville ha med i pressutskicket, därför att på nästa rad konstaterar man att, visst, nedgången beror förstås också på (den snart 50-åriga) trenden att konsumenterna i de stora, traditionella produktionsländerna dricker allt mindre vin (i takt med att man får bättre kranvatten, att det inte längre är ok att dricka alkohol och köra bil, att folk tänker sig för lite mer, att…).

Som lök på laxen, får man väl säga, kommer så i nästa stycke fakta från USA, landet som väl mer än något annat drabbades av krisen under 2008; här har konsumtionen ökat ! För första gången passerar den gigantiska och stadigt växande vinmarknaden i USA Italien.

Sanningen är väl den, att konsumtionen utvecklats åt det ena eller andra hållet oavsett krisen i länder där det redan finns starka trender och att en viss nedgång kunnat skönjas på somliga marknader där krisen definitivt får ett direkt genomslag på konsumtionen, t ex under de senaste tio åren nytillkomna ”vinländer”.

Så till 2008 års vinnare och förlorare i Export – ligan: Vinnaren är, igen, Italien, som trots en liten minskning behåller täten med inte mindre än 19 % av världshandeln. Närmast följer Spanien, som exporterade 16,5 miljoner hektoliter. Förlorare är enligt OIV annars främst Australien och Frankrike. Vinnare är däremot också ”the group of six new exporter countries (Southern hemisphere and the United States)”, som tillsammans ökade med 1,5 % och som nu svarar för 30 % av den totala världshandeln.

Så avslutar OIV med en ganska kul information för oss nördar: den här ”världshandeln”, alltså vin som konsumeras utanför produktionslandet, svarar idag för 37 % av den totala vinkonsumtionen. Det kanske inte låter mycket, men betänkt då att världshandeln var så liten som 18 % av den totala konsumtionen så sent som i början av 1980-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *