Adrian Newey och Red Bull

Det är väl högst sannolikt att en bråkdel av det fåtal som läser den här bloggen bryr sig om racing, men nu är det så att jag gör det och jag måste bara få ge utlopp för min tillfredsställelse över att Sebastian Vettel och Red Bull vann i Kina. Därtill en dubbel för Red Bull. Hur är det möjligt att det här stallet, som kör med Renault – motorer kan vara så bra (Renault – bilarna hamnade längre ner i resultatlistan)?

Till att börja med har stallet ett par riktigt bra förare, särskilt, förstås, Vettel, men de har ju även gamle chefsmeken från McLaren i sitt stall numer, den oförliknelige Adrian Newey. Klart de blir vassa då. Ungefär som Brawn GP, som leds av mästerstrategen Ross Brawn från Ferrari och tidigare Benetton (vann VM där också…). Det är alltid stort hallå kring förarna, men sitter en bra förare i ett stall med bra ingenjörer och bra taktiker, som Ferrari under epoken Schumacher – Todt – Brawn eller McLaren under epoken Häkkinnen – Denis – Newey så blir de oslagbara när bitarna faller på plats.

Skälet till att en förare som Ayrton Senna väger så tungt i F1-historien är att han tog pole och vann GP:n även när han satt i usla bilar och dåligt fungerande stall. Oerhört imponerande. Vakna fantaster noterade f ö även de utmärkta insatserna av Sutil (trots att han till sist körde av) och Brumei i Kina (i en Toro Rosso, men i en sådan vann faktiskt Vettel ett GP förra året).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *