Carignan 2009

Det har blivit något av en vandringshistoria att Carignan bara blir bra om man har tillräckligt gamla stockar. Min erfarenhet är att man kan göra bra Carignan även av yngre stockar. Att äldre stockar sedan är att föredra, som alltid, är en annan sak. Däremot har skötseln av stocken, växtplatsen och inte minst skördeuttaget avgörande betydelse för hur bra Carignan kan bli. Få druvor är så känsliga för volym.

När vi nu – idag är det f ö strålande solsken igen – skördar Carignan på Château L´Arnaude är det, som vanligt, frapperande hur stor skillnad det är i mognadsgraden på stockarna som gallrats under sommaren och de ogallrade. Sockerhalten är förvisso en grov indikator för mognad, men den kan i ett sådan här sammanhang tjäna som belysande exempel. Man kan då konstatera att druvorna som körs in (från ogallrade stockar) till rosévin håller runt 11,5 vol % potentiell alkoholhalt, medan druvorna som skördas (från gallrade stockar) för rödvin håller mellan 13,5 och 14 vol % potentiell alkoholhalt.

Hur Carignan-druvorna ser ut i år? Utmärkt.

På torsdag åker jag till Domaine de Brescou för att se till skörden där. Vi är redo att ta in Carignan – druvorna även där och enligt de rapporter jag fått ser allt bra ut.

Det tredje Carignan- eller Mazuelovinet jag gör, gör jag i Spanien hos Bodegas Merino (Mazuelo de la Quinta Cruz). Som det ser ut i dagsläget tar vi druvorna där i vecka 41 och själv åker jag dit veckan efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *