KWV Likeurwyn 1937

Det började illa: någon mindre välbetänkt person på KWV/Laborie hade fått för sig att det var okej att utsätta 12 internationella vindomare, som just plöjt runt 75 viner vardera, för en blindprovning, där domarna skulle ge företaget gratis feed back på produkterna som presenterades. Som om det inte var nog med det malde en förskräcklig panflöjtsversion av ABBAs ”Thank you for the music” i bakgrunden – när refrängen kom dubblerades den hysteriska panflöjten, med en effekt som säkert inte var vare sig skivproducentens eller panflöjtspelarens intention. Som tur var för arrangörerna var den genomsympatiske Jean-Christophe Bourgeois från Sancerre och genomrolige Doug Frost MW pigga på att bistå med några frågor och glada tillrop, och svenska Mischa Billing försökte bidra med några kloka synpunkter. Genomgående besvarade den ansvarige vinmakaren detta med små grymtningar eller ganska nonchalanta ”yes”, som luktade ”säg något mer jag skiter i” lång väg. Med andra ord började Michelangelo International Wine Awards jurys besök på KWV Laborie inte särskilt bra, men… det skulle bli bättre. När den något misslyckade provningen genomlidits serverades en fantastisk middag med springbok och en massa läckerheter från trakten – visserligen startade spelverket med panflöjtsmassakern av ABBA om när förrätten kom in, men det förlät man gärna med tanke på vad som vankades – och

Photo: Mischa

som grädde på moset dök ett sött vin, KWV Likeurwyn, från 1937 upp. Ingen visste hur det var gjort och Laborie-folket gissade själva på Chenin blanc, för det har de massvis av i Sydafrika. Själv gissar jag på en icke ringa andel Muscat – vinet påminde, kort sagt, väldigt mycket om en lika gammal, söt muscat från de uråldiga källarna i Ukraina, där man, faktiskt, kunde konsten att göra bra Muscatviner då det begav sig. Gjort i en upplaga om blott 168 buteljer och med en välvaxad topp, som säkert bidragit till att bevara vinets fräschör, och med 220 gram socker, ett pH på 4 och 13,5 volymprocent alkohol var KWV Likeurwyn från 1937 ett alldeles underbart vin: komplext, nötigt, massor av honung på näsan, behaglig russinkaraktär, torkade frukter en masse, väl balanserad smak och en helt fantastisk, lång, nötig eftersmak som satt i käkarna på oss alla när vi glada och nöjda lämnade KWV/ Laborie.

10 svar på ”KWV Likeurwyn 1937

    • Kul, du lär få bättre väder ( men det har nu rättat till sig) och om du besöker kwv/laborie hoppas jag du slipper panflöjten och att du får rikliga mängder gammalt likeurwyn…

      • Ps Lats ska, förstås, vara Lars (blev för mkt likeurwyn kanske.,.), och ett PS; bli inte förvånad om deras australiske chief cellermaster (tror jag han kallade sig) är dryg och får klockorna att stå still (dock tycktes han inte ha någon direkt inverkan på panflöjtsspelverket)

  1. Det har talats om cykelhjälmar, påsmat ryanair, mm mm på denna förnämliga blogg, men äntligen kommer vi in på viktiga ting. FÖRBJUD PANFLÖJT, i vart fall i dessa förfärliga coverversioner av ABBA:s, Beatles:s eller andras verk, hörde en gång Stairway to heaven på panflöjt, så förfärligt att det nästan blev stor komik.

  2. Tack för tillrättaläggandet av mitt felaktiga påstående! Nu har jag lärt mej nåt nytt och som vi alla vet är ju kunskap inte tungt att bära. Jag trodde att det var en flauta andina och den räknas nog till panflöjterna, men som sagt, mina kunskaper om musikinstrument är dessvärre rätt så grunda. Låten är i alla fall bra och förra veckan, som av en händelse, visades en dox om Simon & Garfunkel på SVT, med många av deras låtar med och utan flöjter:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *