Lästips sommaren 2013 & dansant yé-yé

Efter den nyligen genomförda sågningen undrar säkert en och annan HR vad som dåvinifierat duger åt en mer än vanligt grisig vinifierat en sommar som den just nu i norra hemisfären pågående. Det finns massvis av bra böcker därute och därför rekommenderas en och annan HR de bloggen närstående böckerna ”vinifierat” och ”Vinprovning – så upplever du vinets alla möjligheter” (”Årets dryckeslitteratur”, enligt Måltidsakademien, bara en sådan sak). För den som tycker om kruttorra, nördiga saker duger för all del även ”Odla och tillverka vin” och den som vill ha sig en vinvärldsanknuten novellsamling till livs intager lämpligen ett, eller för den mindre nogräknade ett par, styck ”Vinifiktioner”. Någon kanske noterar att samtliga böcker har samma författare och denna någon ska då veta att vinfierat ser det författarnamnet som en kvalitetsgaranti. Dansant yé-yé.

6 svar på ”Lästips sommaren 2013 & dansant yé-yé

 1. Om en litterär amöba får uttala sig, är dock den bästa boken av ovanstående författare (m fl) Mama Lopez kokbok!

  • En fantastisk bok! Men den finns nog numer bara i antikvariat. Om vinifierat får har en åsikt om författarens bästa bok är det någon av romanerna Skördeoffer, (Stadd i) Statisk rörelse eller Anakolut. En fin trio, tycket vi.

 2. Såg precis på SVT-play andra delen av ”Sidenvägen på 30 dagar” där huvudpersonen besökte två vingårdar i Georgien. Har aldrig druckit viner från det landet men du som har gjort det mesta i vinväg har säkert koll på läget.

  Hur är deras viner?

  En trevlig serie som är att rekommendera. Finns även en föregångare där dem åkte från väst till öst i Ryssland på 30 dagar. Udda och rolig TV-serie.

  Må väl

  • Har, relativt sett, arbetat inte långt ifrån de georgiska vinfälten (östra Krim), men har dålig koll på landets viner idag. Förr var de kraftfulla och tämligen söta och de georgiska viner du hittar i t ex Ukraina idag är fortsatt på det viset. Däremot kommer många hyllande tongångar från många som besökt de idag kvalitetssatsande producenterna. Min gissning är att en del av de hyllningarna som vanligt är småhysteriska utrop därför att någon varit med om något som någon annan inte varit med om, men att en del också gäller genuint intressanta, spännande och välgjorda viner och då inte minst viner som görs enligt qvevri-metoden, alltså läggs i amforor och grävs ner i jorden en tid. Gå in och kolla på SB:s beställningssortiment, skulle tro att det kan finns något av intresse där och kanske kan någon annan som läser detta komma med lite tips?

   • Systembolaget har en del viner från Georgien, men jag har inte köpt något av dem, så kan tyvärr inte råda om något bra.
    Drack en flaska medioker georgisk saperavi för ett antal år sedan.
    Vet du förresten om saperavi endast odlas i Georgien?
    Vet man om det är sant att vinets ”vagga” stod i Georgien med omnejd, vilket jag läst någonstans?

    • Saperavi odlas också på annat håll framförallt i ”gamla öst”. Har själv arbetat med den i Ukraina.
     Det finns dock ett par varianter och en del Saperavi är inte ens Saperavi, finns förvirring råder på sin håll. Och det finns en hel del medioker Saperavi…
     Finns lite olika bud om var vinets vagga stod, bl a Georgien, Armenien, Turkiet m m. För egen del gissar jag att flera vaggor stod ungefär samtidigt och att därför knappast en plats/land kan påstås vara vinets vagga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *