Kort kommentar om Syrien & RATM

Att tro att majoriteten av det tjugotalet motståndsgrupper som agerar i Syrien är ”goda och demokratiska” torde vara naivt, lika naivt är att utgå från att allt som sägs om den förtryckande och diktatoriska Assad-regimen är sant. Däremot är det uppenbart att Syriens problem är enorma, att det är en i bokstavlig mening fruktansvärd röra, att väldigt få krafter är vad vi skulle mena med ”goda och demokratiska”, att det är den lille hen som får lida, att få som uttalar sig tvärsäkert har koll på hur Syrien är uppbyggt och hur det fungerar och att det knappast kan föra något gott med sig om ytterligare en eller flera parter börjar bomba och vräka in vapen i landet. Därför är det tröttsamt med alla krigsivrare som nu beklagar de diplomatiska framstegen och ropar efter vapen och, även då det skulle bryta mot internationell lag, militär handling, som om det skulle kunna lindra eländet i ett slag. Det som krävs nu är ett ändå intensivare diplomatiskt arbete från alla som vill se ett slut på lidandet utan att det först ska behöva eskalera och kanske blir mer permanent än krigsivraren idag förefaller kunna föreställa sig. Eller så struntar de i den sidan av saken. RATM.

10 svar på ”Kort kommentar om Syrien & RATM

 1. Så sant så sant, man kan ju bara hoppas att flertalet människor och makthavare har samma uppfattning och därmed stå emot dessa krigshetsare (med en något grumlig agenda) så kanske onödigt lidande kan undvikas.

 2. Det är ingen större hemlighet att USA/NATO/FN (välj vilket du anser passar bäst för dagen) avskyr kemiska vapen som pesten och har lovat hela världen att ingripa om dessa vapen kommer att användas. Oavsett var det sker.

  Antingen måste regeringen i Syrien vara oerhört korkad. Att använda kemiska vapen när detta uttalade hot från USA/NATO/FN ligger som en tät dimma i hela världen och dessutom när det var gott om neutrala inspektörer i området, är inte begåvat.

  Andra alternativet är att dessa kemiska vapen var taktiskt detonerade av så kallade rebeller med stort stöd av en viss rik oljenation i området.

  Att USA själv har stöttat andra länder på många vis att använda kemiska vapen är en helt annan historia. Den med största bössan skriver alltid historia.

  Diplomati går alltid före men det är ingen bra ekonomi för vissa industrier om fred tillkommer via skrivbordet.

  Ja, livet är konstigt.

  Mindre konstigt är att vi slörpade i oss en flaska CPC från Clotilde Davenne. Det är mer eller mindre en förutsättning för helgnjutning. Ny flaska är beställd via SB.

 3. Den brittiske journalisten Charlie Skeltons nuna får mig att tänka på Ian Anderson i banbrytande bandet Jethro Tull. Skelton gör sitt jobb lika bra som Ian Anderson sitt en gång (http://www.youtube.com/artist/jethro-tull). Now, that’s what I call music!!!
  För en intressant bakgrund till Västerlandets agerande i spelet om Syrien, läs Charlie Skeltons redogörelse:
  http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/jul/12/syrian-opposition-doing-the-talking
  Inte svensk journalistisk nivå, precis… tyvärr. Och vill ni få en bild av hur politisk debatt kan föras i resten av världen, utanför Ängslighetens Republik, kolla:
  http://www.youtube.com/watch?v=Aagv440Sw_Q
  HEAR! HEAR!! HEAR!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *