Roséfakta att möta hösten med & Jonathan Wilson

På väg hem från Vinexpo i somras hamnade jag intill en gammal kompis, Andre FrançoisLannonciade_bottle Millo, som håller i marknadsföringen av de provencalska vinerna. Han tyckte absolut att jag skulle blogga om gissa vad. Hann knappt hem så hade jag en massa info i maillådan. Nu är er utsände i statistikträsket inte särskilt road av att bara rapa upp rosévinets success story, varför det tagit sin tid att bearbeta det faktum att han nu är i stånd att göra det i alla fall och detta av det enkla skälet att det uppenbarligen är så att vinifierat även följs av människor med självhävdelsebehov och sådana behöver meningslösa fakta att slå andra om inte med häpnad så åtminstone i huvudet med vid väl valda tillfällen: Världens rosévinsproduktion har de senaste nio åren ökat med 7,7 % till 24,1 miljoner hl, vilket motsvarar 9 % av den totala vinproduktionen. Störst är Frankrike, 27 % av världens rosévinstillverkning, följt av Italien (20 %), USA (15 %), Spanien (13 %) och Tyskland (5 %). Den franska produktionen ökade med 29 % mellan 2002 och 2011 (ingen uppgång 2012 p g a liten skörd). Störst i Frankrike är, gissa!, Provence, som står för 40 % av all fransk rosé, följt av Loire (18 %), Rhône (14 %), Bordeaux (12 %) och Languedoc (5 %). På konsumtionssidan dominerar också Frankrike, 35 % av världskonsumtionen, följt av USA (14 %), Tyskland (7 %), Italien och Storbritannien (6 %), Ryssland och Spanien (4 %) och Holland (2 %).  Exporten av vinerna från Provence har tredubblats sedan 2002 och står nu för 14 % av den totala produktionen. Störst är exporten till Belgien, följt av USA. Sverige är fram till 2012 så litet att det inte syns i statistiken, där Norge (0,2 %) och Ryssland (0,1 %) är minst bland de mätbara – en inte alltför vild gissning är dock att vårt land kommer finnas med i statistiken efter M de Minutys exempellösaJonathan Wilson framgångar i Sverige i år, så stora att producenten till slut inte kunde suga upp mer vin att fylla sina buteljer med, m a o en framgång som kändes av även härnere. Tips på klassiskt rosévin från Provence för den som vill fira sina nyvunna petimäterkunskaper med lämplig dryck. Vi rundar av med  Jonathan Wilson.

7 svar på ”Roséfakta att möta hösten med & Jonathan Wilson

  1. Kan vi inte få lite mer statistik, ex hur stor areal i procent av resp region som odlar druvor för rosé, hur många procent alkohol det blir per procent, och hur stor del av Norges rosékonsumtion egentligen är hembränt med hallonsaft, respektive den ryska dito med vodka.

    • Ska snarast titta närmare på detta! Tills vidare får ni som vill ha mer statistik hålla till godo med att jag räknat ut att jag under mitt första år som twittrare tweetat med en hastighet om 0,22 tweet/h. Man kan le åt denna information men jag tror det är en utmärkt icebreaker när du hamnat intill en okänd bordsdam/herre ”jo, Torstenson, en slags bloggare, har räknat ut att han under sitt första år som twittrare tweetat med en hastighet om 0,22 tweet/h” ”Va, ootroligt!”

  2. Tack mera behövs, alla har vi ju drabbats av brist på intressanta samtalsämnen, så nu börjar det likna nåt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *