Slutord Kalla Fakta, SLV, Naturvinsakademien & Kent

Trodde vi var klara med Kalla Fakta, men gårdagens inslag i TV4 Nyhetsmorgon (kan tyvärr inte länka från utlandet, sök själv på TV4.se) med bland annat en företrädare för Naturvinsakademien säger annat. Till att börja med måste vi reda ut vad Naturvinsakademien är för något. Finns den överhuvudtaget?  En snabbkoll på nätet gerTV4 logga vid handen att företeelsen inte existerar annat än som någon slags integrerad del i Expert Solutions Sweden AB i Växjö, även kallat Swiss-Ecu Sweden AB. Det är ett företag som bland annat ska ” bedriva administration av byteshandel via internet samt därmed förenlig verksamhet”. Okej, finns alltså inte som en fristående och oberoende verksamhet med allmänhetens bästa för ögonen, vilket man annars kan förledas tro. Likväl får en företrädare för denna icke-existerande företeelse komma till tals i TV som om han verkligen företrädde något viktigt, existerande. Lätt tveksam journalistik, även om det nu är bra TV. Vad så med den där listan som ältas hit och dit och får alla att gå i taket? Tja, vissa av produkterna är möjligen allergena men knappast giftiga och fortsatt är alkohol det farligaste i vinet. Dessutom finns det inga jäststammar som ger jordgubbssmak och så vidare. Däremot finns det jäst som kan hjälpa de aromerna på traven, men de jästtyperna fungerar bara på must som saknar rätt BiB Rapskoncentration, det vill säga vin som görs för konsumenten som handlar skräpviner. Och det är just det som är grejen: problemet är, egentligen, inte skräpvinerna i sig eller hur de görs utan att någon köper dem. Ytterst bör alltså ett reportage göras om Svenssons vinval. Ungefär som Svensson tidigare fått hjälp med att fatta att en sko måste ha ett lägstapris för att alla i produktionskedjan ska må bra. Nu ska för all del inte Systembolaget, importörerna och producenterna som handlar med skräpvinerna förskonas från rättmätig kritik, men ändå, utan konsumentens medverkan tjänar de inga pengar på sitt omoraliska värv. Sist men inte minst: en stor del av ämnena på Kalla Faktas lista finns naturligt i vinet, även i naturviner, varför den som är allergisk mot låt säga tannin eller överkänslig mot vinsyra knappast kan dricka vin överhuvudtaget ungefär som vissa allergiker inte kan äta nötter eller dricka mjölk överhuvudtaget. Att sedan konsumenter nu får ont i magen av viner som var med i Kalla Faktas reportage och lämnar tillbaka sina skräpviner (TV4 Nyheterna igår) kan förstås inte annat än applåderas. Och då har konsumenten ändå inte koll på ochratoxin i dåligt odlat vin – och det gäller oavsett vilken filosofi bonden säger sig följa – och ingen har varnat diabetikern för sockertillsatserna i skräpvinerna. Ett ord också om Livsmedelsverket (SLV) som uttalar sig om vad som ska stå på vinetiketten i Kalla Faktas reportage, läs det här, för det är tydligen okänt för många på SLV (att, citat SLV ”Det tillfälliga undantaget från märkning av allergener på vin upphörde den 30 juni 2012”) och nämns därför inte i TV-inslaget. Allra sist men inte minst får vi hoppas att Alko och Systembolaget breddar Kalla Faktas analys av skräpvinerna för det låter osannolikt att det finns besprutningsrester i blott fyra av tio, och det är inget mer med den saken: undvik skräpvinerna så behöver du inte bry dig. Vi rundar av Kalla Fakta-debatten med Kent.

8 svar på ”Slutord Kalla Fakta, SLV, Naturvinsakademien & Kent

  • Visst, men dessvärre kan jag som gammal journalist förstå pirret i magen över en bra nyhet som inte får förstöras av alltför mycket korrekthet i rapporteringen – det gäller att hitta rätt personer att intervjua så att nyheten ”håller”. Samtidigt gillar jag i grunden Kalla Fakta-grejen eftersom den hjälpt till att sprida debatten om skräpvinerna – problemet är, förstås, att alla viner dras över en kam och det är mest det som får mig att bli grumpy, snarare än det valhänta journalistiska arbetet och att de mest udda figurerna på känt TV-såpa-manér får det största utrymmet.

 1. ”Svenssons vinval” = orsaken. Denna lilla sanning kan omsättas på det mesta. Får se mig i spegeln – alltid är det någonting man ”tummar på” (dock ej i vinvalet). Tack för en ”stor sanning” – köparen är lika ansvarig som ”säljaren” (och producenten). Kör hårt Lars – ibland måste man ”missionera” lite!

  • Tack! Och visst tummar vi alla både här och där, men ju mindre vi gör det, desto bättre, och framförallt: vi måste vara medvetna om att vi gör det.

  • Visst, och kanske kommer hela grejen från det hållet? Även igår intervjuades på TV4 (Nyheterna) kända naturvinsföreträdare (Claude & Lydia B) – helt ok tala med dem, de är duktiga, men samtidigt väldigt svartvita. Motbilden behövs alltid. Dessutom ”reagerade de” inte som påstods ”nu” på inslaget i Kalla Fakta eftersom den intervjun filmats före inslaget, men okej även det tillhör spelets regler och är ok nyhetsmakeri, låt vara inte lysande journalistik.

 2. Hej Lars,

  Jag fick Rudolf Sillens bok om naturviner som han skrev 2015. Om du är intresserad kan jag skicka en pdf till dig. Jag kan inte säga att jag håller med honom på något sätt, men boken är ju ett intressant statement.

  Rätta mig om jag har fel, men har inte Frankrike upprättat en ny kategori för Naturvin sedan du skrev detta?

  Mvh
  Anders
  Frillestads Vingård

  • Hej Anders,

   jo, det stämmer, numer finns en kategorisering av ”vin nature”, och mycket annat har hänt sedan 2013, inte minst hittar vi idag betydligt fler välgjorda och goda ”naturviner”.

   MVH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *