Flavescence dorée

Vet inte om ni sett att en fransk, biodynamisk odlare riskerar dömas till dryga böter och rent av fängelse därför att han vägrar appliceraFlavescence dorée verkningsfulla växtskyddsmedel på ett fält som drabbats av sjukdomen Flavescence dorée, men har ni det undrar ni säkert varför i hela fridens namn det är på det viset. Svaret är mycket enkelt: du måste enligt lag ta hand om ett fält med Flavescence dorée, annars sprider sig sjukdomen snabbt till alla kringliggande fält och därifrån till… Det är extremt viktigt att alla i området behandlar mot sjukdomen samtidigt. Vägrar en person kvarstår problemet och alla övrigas arbete och investerade pengar är till ingen nytta. Vad kan då en biodynamisk odlare göra om den inte vill spruta? Det som man gjort i alla tider: dra upp sina stockar,  elda upp dem med det snaraste och börja förbereda jorden för kommande omplantering.

5 svar på ”Flavescence dorée

 1. Låter drastiskt att dra upp alla sina stockar. Är det medel som man behandlar ovanstående sjukdom med värre än andra gifter vissa odlare använder sig av i vingården?

  • De flesta angrepp kan du behandla på olika vis med olika medel; systemiska, kontaktverkande eller annat. Det kan vara irriterande med någon som inte tar hand om ett fält eller sköter det dåligt, men det går att hantera och kringliggande fält behöver inte råka illa ut. Med F dorée förhåller det sig annorlunda. Finns ett litet fält kvar kommer snart smittan att spridas i rekordfart på nytt och det allvarliga är att här talar vi inte, som i de flesta fall, om en minskad eller förlorad årsskörd utan ett för alltid förlorat fält, som du alltså måste ryka upp, bränna o omplantera.
   Den som vägrar behandla i sin vingård utsätter alla andra för fara men har valet att rycka upp sina stockar istället.

   • PS Ser när jag idag, några månader senare, läser den här frågan igen, att jag aldrig riktigt svarar på den: det finns växtskyddsmedel mot F.D. godkända för ekologisk odling

 2. ”Propriétaire de dix hectares de vignobles de Côte-d’Or..”

  Så förgår all världens härlighet – om det vill sig illa.
  HU!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *