vinifierat go kock eller Ägg & bacon: Så här gör du!

vinifierat går från klarhet till klarhet och kommer inom kort dyka upp i en kocktävling på youtube med mera. Skälet till detta är dels att kocktävlingar är det som gäller i vår samtid, eller ja det var en kocktävling eller en variant av Paradise Hotel som gällde och då kändes det ändå som att kockandet var mest aktuellt, dels att högst densamme känner sig närmast oslagbar efter att idag ha stekt både ägg och bacon så det stod härliga till och det dessutom på ett sätt som gjorde såväl ägg som bacon ätbara. Visst, det smakade lite bränt om baconet och äggen var så att säga lite styva och frasiga men ändå: i skrivande stund känns Årets Kock inte avlägset på något vis. Hur gör man då för att, med framgång, steka ägg och bacon?Ägg Så här: tag en stekpanna, sätt den på en varm platta typ fullt fjös på plattan, skär upp en rejäl smörbit och lägg den i pannan, när smörbiten börjar glida omkring knäck två ägg, ett i taget, utan att få med alltför mycket skalbitar i pannan i samband med knäckandet eller då äggets innehåll hälls i pannan, vilket är vad du gör sedan du knäckt ägget, alltså häller innehållet i pannan, låt steka och fräsa till dess den genomskinliga vätskan runt det gula blir vit och frasig, lossa det frasiga ägget från pannan och flytta stekägget till en tallrik,Bacon i stekpannan lägg några baconbitar i pannan nu när den är tom men fortfarande kletig av smör och annat, brassa på till dess baconet krymper ihop, avvakta tills det börjar lukta bränt men så snart så sker måste du snabbt avbryta stekningen genom att återigen fatta stekspaden och hiva baconet ur pannan och ner i tallriken där ägget ligger och trånar efter sällskap. Om du är på det humöret eller TV är där och filmar: garnera med en tomat och en persiljekvist*. Klart! Eggstone.

* Bra namn för övrigt i dessa hittepånamns-tider, Per Siljekvist eller rent av, typ, Pontus Persiljequist.

4 svar på ”vinifierat go kock eller Ägg & bacon: Så här gör du!

  1. En inte oväsentlig fråga: Skall gulan vara hel eller skall den punkteras under stekningen? Jag noterar att du visar båda alternativen.

    • Jag tycker å det bestämdaste att det är varannan punkterad, varannan hel, precis så som den pedagogiska bilden visar.
      Tricket är f ö att punktera den gulan ska punkteras genom så kallad självpunktering, det vill säga den ska så att säga smasha sönder sig själv medels gravitationskraften som drar den ner i pannan från skalet. Detta kräver förvisso sin kock enär det gäller att beräkna gulans hållbarhet och ställa den i relation till fallhöjden. http://www.youtube.com/watch?v=c9DGA-9-Rw8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *