Grönskörd i Bulgarien

Som tidigare nämnts är min uppdragsgivare Abdyika utanför Sandanski i sydvästra Bulgarien väldigt kvalitetsorienterad och man gör vad som krävs för att få till bästa möjliga druvor varje år. 2014, närmast att betrakta som ett katastrofår i Bulgarien, blev resultatet hyggligt tack vare hårt och mycket arbete i vingården. I år, då vädret varit betydligt mer gynnsamt, bäddar de idoga insatserna ute i odlingen tillsammans med fjolåret för en exceptionellt bra skörd. Det kan låta paradoxalt att ett uselt år som 2014 kan föra något gott med sig, men man ska inte glömma att det var ett tämligen svalt och nederbördsrikt år och det är alltid bra att ha ett sådant före ett varmt och tämligen torrt år som 2015. Ser med otålighet och höga förväntningar fram emot årets skörd på Abdyika och håller nu tummarna för att inget hageloväder eller annan liknande katastrof ska inträffa – det är som vanligt med vinet: osäkert ända till druvorna är bärgade, eller egentligen, ända tills vinet jäst klart. Bilden visar druvor som sedan någon vecka gallras från vinstockarna på Abdyika.DSC_0027Goran Bregovic. Mer Bulgaria Mix.Goran Bregovic2

6 svar på ”Grönskörd i Bulgarien

 1. Hej Lars
  Även i Toscana var vädret kass 2014. Nu varmt och sol.
  Hoppas på första riktigt bra året i vår vingård. Från 2014 har jag nu 2 50 liters damejeanner. Smakar lite blekt och så. Kan man göra nått åt det? Undrar också om jag ska svavla i damejeannen innan jag tappar på flaska och hur mycket? Med vänlig hälsning, johan

  • Hej,
   Det du ev kan göra är att hoppas på att 2015 blir riktigt bra och använda lite av den skörden till att ”förstärka” 2014, kanske addera 5% (du får göra test på en mindre mängd och se var du är nöjd). Ska samtidigt säga att det oftast är lika bra att släppa ett lättare, ev mindre bra år och låta det vara som det är och inte ”förlora” en del av ett riktigt bra år på att rädda ett sämre.
   Avseende svavel går det inte svara på din fråga utan att prova vinet och/eller se en analys, men om vinet är fräscht nu kan du tilsätta 1,5 g/hl innan du drar över det på flaska ( med tanke på att du har 50 l damejeanner kan du tillsätta 1g/damejeanne)
   mvh Lars

 2. Håller med dig. Vi får låta 2014 vara som det är och inte offra förhoppningsvis bättre 2015. Provat att eka också i småfat men det blir samma sak med eksmak:-)
  Tack //johan

  • Ja, det brukar bli det: har du ingen substans att omkonstituera med ekfatet blir det samma sak med ek alternativt samma sak fast uttorkat och träigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *