Dricka och bo i Predappio

Idag, fredag 5 oktober, släpps för första gången i Sverige ett vin makat av talangen Chiara Condello. Hon är en av de där få utvalda vinmakarna som har en fingertoppskänsla utöver det vanliga. De flesta önologer och vinmakare går genom livet utan att aldrig få till det i meningen att de prickar Bull’s eye, eller nästintill. Ibland vet de inte att Bulls’s eye finns, kanske vet de det men vet inte hur de prickar det, eller så bryr de sig inte. De gör hablia hantverk och det är bra med det. För vinprovaren som själv inte gör vin, för att inte tala om konsumenten i gemen, är det hart när omöjligt att känna vinets egentliga potential. Det som hade kunnat bli men inte blev.

Gissningsvis tillhör också Chiara de där som på minuten när prickar bästa blend utifrån en given uppgift. Andra kan hålla på en hel dag utan att lyckas bättre. Nog av. Budskapet är tydligt: här har vi en vinmakare värd att följa framöver. Hennes viner är redan exemplariska men vi kan anta att med mer erfarenhet lär de bli ändå bättre.

Chiara är förvisso född med silversked i mun. Hennes pappa, som gjort sig en rejäl hacka i finansvärlden, köpte för många år sedan upp en mängd små vingårdar belägna i ett närmast paradisiskt landskap utanför staden Forli i Emilia-Romagna och omfattad av den coola appellationen Predappio. Här regerar sangiovese-druvan. Den gamla ”Predappio-klonen”, Sangiovese di Predappio, men också nymodigheter som hämtats in det senaste halvseklet eller så. På familjeegendomen, Condé, hittar vi alla de här klonerna och dessutom lite infall från det glada 80-talet då allt skulle vara merlot och annat franskt. Sedan Chiara för några år sedan tog över ansvaret för egendomen råder ingen tvekan om att Condé = sangiovese. Och helst då Sangiovese di Predappio.

Vinerna Chiara gör marknadsförs under två olika namn. Dels det lilla ”Chiara Condello” (5 ha) med toppvinet ”Le Lucciole”, dels övriga egendomen Condé (70 ha) med toppvinet Raggio Brusa. Vid sidan om det sistnämnda finns pappsens stolthet merlot-vinet Massera, ett typiskt powervin i Parkers anda, långt från dotterns subtila vinmakeri. Man behöver inte vara en liten Einstein eller ens Nostradamus för att förutspå att vi inom kort kommer få se fler viner från Chiara Condello och Condé i Sverige.

Men nu är Condé inte bara en vingård anförd av en av Italiens mest spännande vinmakare. Stället är också ett hotell som heter duga. Och ett spa. Och två restauranger, en fin och en rustik. Ett stopp på vägen till Adriatiska havet och badorterna med Rimini i spetsen. Kanske. Eller målet för en romantisk helg. Eller målet för vad som skulle kunna ha varit en romantiskt helg om inte ena parten i paret förlorat sig i vinmakeriets hemligheter och vingårdarnas skönhet istället för sin moatjés företräden och intressen (OBS! Talar inte av egen erfarenhet här!).

Fotnot: Torsdagen den 25 oktober kommer Chiara och hennes likaledes synnerligen begåvade kompis, Giulia Negri, till Vinkällaren Karlberg i Stockholm, och två dagar senare, lördagen den 27 oktober, uppträder de båda tillsammans med sina viner på Villa Långbers i Tällberg. Missa inte det om ni har möjlighet att delta.

Självklart måste vi ha lite lättlallad larvrock’n’roll från Italien på detta!

 

 

6 svar på ”Dricka och bo i Predappio

 1. OBS! Om någon får för sig att beställa vinet så kan det vara bra att veta att det är inköpt som så kallad TSE-vara av Systembolaget. Det innebär att det finns i ett förutbestämt antal butiker (ett tjugotal) och att det inte kan beställas via SB:s hemsida. Däremot kan det beställas i en butik som inte saluför varan.

 2. Tintarella Di Luna, kommer jag också ihåg! Men inte vad hon hette som sjöng. Visst kan man googlamen hur kul blir det då?
  Jag tänker San Remo, 1957-58-59…

  Phanåsse… hmm.. scratchscratsh..

  Caterina Valente??

 3. 58-59 var visst rätt! 🙂
  Vinet ifråga föll mig i smak! Kan ibland tycka att sangiovese har lite väl mycket syra. Icke så här. Väldigt ren i smaken. Jag har inte så sor erfarenhet av just sangiovese. Men jag minns att jag köpte en Nero di Casanova från La Spinetta. Den tyckte jag var den bästa sangiovesen som jag smakat. Chiaras är lika bra. Minst.
  Rent allmänt tycker jag om La Spinettas viner. Tyvärr får jag häcka i lågprisdelen av deras sortiment. Annars skulle jag med förtjusning klämma ner en Gallina eller Starderi..

  • Rivetti & hans team gör strålande viner! Även de billigare är bra, tycker jag. Fast han/de är bäst på att hantera nebbiolo och barbera, inte riktigt lika träffsäkra när det kommer till sangiovese (låt vara att deras sangiovesear är bra också). Kul du gillar Chiaras utmärkta tolkning av sangiovese /Predappio. Vänta bara tills du får smaka hennes toppvin, Le Lucciole… Gissar att det dyker upp i Sverige under våren…

   Det kör vi lite Rita Pavone på: https://www.youtube.com/watch?v=lGIXrziSLCQ&list=PL67674941540E6631

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *