Snabbkoll: 2021 på Abdyika

Arbetade med den bulgariska gården Abdyika 2014-15. Har därefter följt verksamheten på håll fram till förra året då producenten åter bad mig komma och hjälpa till. Skörden var redan gjord så det kom mest att handla om att sätta ihop vinerna från 2021. Det där sista innebär att man som konsult ska försöka förstå hur producenten tänkt sig de olika vinerna och att omsätta teorin i praktiken och, i förekommande fall, ge lite goda råd om hur vinerna kanske kan göras bättre, till, exempel ”njae, lägg inte i tank 7 i vinet” eller ”det här skulle nog bli bättre med en skvätt merlot”.Fick för några veckor sedan tillfälle att prova fyra av fjolårets viner sådana de blivit efter buteljeringen – det vi inte provade var toppvinerna, First Selection och Estate Blend. Så här föll det ut:

”2021 Assyrtiko” var fortsatt tillsluten efter buteljeringen (en månad tidigare) men visade ändå ganska tydlig druvkarakteristika, noterbart var att vinet, i likhet med många andra viner från 2021, märkts en del av det torra året (gör lätt vinerna lite trubbiga och klumpiga) dock ej på ett störande vis. Bör ha hittat sig själv fram i juli-augusti.2021 Chenin Blanc var rent och snyggt, fin syra och fräschör (särskilt med tanke på året), uppvisade mer mognad och utveckling (en månad efter buteljering) i doften än i smaken, något som sannolikt kan tillskrivas året. Blir spännande att följa.

2021 Rosé var en månad efter buteljeringen blygt och tillknäppt i en sannolikt även framöver ganska diskret stil, mycket elegant, bra frukt i smaken (kommer komma i doften), liten restsötma; snyggt, bärigt, trevligt.

2021 Retro är ett riktigt kul vin. Tanken med ”Retro” är att göra ett mer gammaldags, lättare vin på den långt ifrån självklara druvan ”broad leaf melnik”. Spännande utmaning och en hygglig uppförsbacke, som har planat ut avsevärt med årgången 2021. Kan säkert planas ut ytterligare något men 2021 uppvisade redan en månad efter buteljeringen en ganska läcker (om än diskret) bärighet – en bärighet som bara kommer öka de kommande månaderna. Ett rent, fruktdrivet , ljust rödvin som med fördel njutes aningen kylt.

4 svar på ”Snabbkoll: 2021 på Abdyika

    • Stor skillnad – men sedan beror det mycket på klonen ifråga samtidigt som odlingssättet, skördetillfället och vinifikationsproessen kan styra båda druvorna åt mycket olika håll. I grunden skulle jag säga att mavrud har en naturlig fallenhet för att ge mer ”mörka bär” och ta ek medan melnik lätt drar iväg åt ”röda bär” och mindre gästvänliga viner samtidigt som melnik lätt kantrar i ekfat. Det nyss sagda om melnik gäller i än högre grad för varianten broad leaf melnik.

  1. Jag har precis hämtat ut fyra flaskor Abdyika Melnik Tradition från SB. Har alltid ett antal flaskor hemma från varje forna europeiskt östland. Vinerna blir bara bättre o bättre när tanken om kvantitet har lagts på soptippen

    • Kul du försöker hålla koll på vad som händer i ”forna öst” – och precis som du säger så blir det långsamt bättre allt eftersom producent efter producent skippar volymtänket till förmån för en mer medveten kvalitetsfilosofi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *