Jag snart på EP

I påskhelgen spelade Timo Räisänen och son in en live-EP (släpps i maj-juni) i syfte att stötta sommarens Sverigeturné ”Timo Räisänen och son spelar visor”. Förvisso är Timo och Vinton habila musiker och visst har de en uppsättning fantastiska visor på repertoaren, men när det väl gällde insåg både de och producerande Björn Lycklig att något fattades i den stimmiga lokalen där livespelningen skedde. Då de visste att jag imponerat på paret Domenique med mina fina pianohandleder ringde de därför mig, lipade lite och fick på så vis mig att känna medkänsla och överge det traditionella påskfirandet och bege mig till spelningen.

Väl där tog jag kommandot och började, medan spelningen tog fart igen, göra små ljud och klinga i glasen så det stod härliga till. Inte undra på att Timo, Vinton och Björn var nöjda och glada med min insats och att de ville ha en bild tillsammans med mig och glasen.

Vad den kommande EP:n anbelangar släpps den, som sagt, i maj eller möjligen juni, och kan inhandlas – t ex i samband med Timos och Vintons spelningar under turnén –eller, för er som inte förstår att stötta era favoriter, streamas. Enligt uppgift kommer det inte att framgå av skivkonvolutet att jag gör ljud och klingar glas och jag får inte heller cred för delaktighet i arrangemangen, men jag tycker ändå att ni inte ska missa den här EP:n eller, för den delen, Timos och Vintons sommarturné.

Musik!

 

Glad Påsk önskas många men inte alla

Glad påsk till alla

Alla? Nej, nej!

Från mig

endast till er balla

 

Inte till Putin

Orban och hans vän

Marine Le Pen

och andra kretin och  pletin

 

Men till er andra

önskas alldeles snart

en riktigt glad påsk:

 

Ni som gillar varandra

och ni som ser klart

önskas här Glad Påsk utan pjåsk

 

Påskägg

Musik.

Långtidstest: Terrasslagrad öppnad glögg

Trots en avog inställning från övriga hushållet, som visar noll förståelse för vetenskapsmannens kall, har er utsände i de flyktiga syrornas oefterhärmliga värld lyckats genomföra ett långtidstest avseende öppnad glögg. Detta strapatsrika och understundom i lönndom – och därmed inte helt riskfria –  genomförda forskningsarbete tog sin början i ett uppdrag från Tegnér & Son att höja kvalitén på basvinerna till deras glöggar samt att bidra till att skapa en ny lyx-glögg. Rent praktiskt har ett antal öppnade flaskor lämnats vind för våg och sol och värme och kyla på en husterrass i södra Provence – exakt vilken husterrass framgår inte här, istället hänvisar vi till den kyla som smugit sig in i den dödsföraktande vetenskapsmansuperhjältens hem sedan hela hushållet blivit medvetet om vad som trots försäkringar om motsatsen dväljts i terrassens mindre frekventerade vrår (”Du har väl inga öppnade flaskor stående någonstans nu?” ”Nej, självklart inte, min lilla duva, jag har slutat med det där.” ) – under två år. De öppnade flaskorna är dels färdiga glöggar från 2022, dels tankprover på blandade men inte buteljerade glöggar från 2022. Mycket spännande!

”Torr Vinglögg” 2022, tankprov (se bild), flaskan fylld till ca 20%: Mycket tätslutande och svåröppnad kork (socker, låt vara i mindre mängd då glöggen är ”torr”), medelhög färgintensitet, lätt brun nyans, luktar kanelstång, hel muscotnöt, sågspån och inlagd sill, nyanser som sakta klingar av vid luftning; viss sötma i smaken,  som också har ett visst inslag av inlagd sill, ganska, ja det måste sägas, äcklig.

”Ekologisk vinglögg” 2022, tankprov (se bild), flaskan fylld till ca 20%: Tätslutande och aningen svåröppnad kork (socker), låg färgintensitet, brun nyans, enormt mycket fällning, gigantiska färgflagor svävar runt i vätskan; mycket hög flyktig syra med spännande vinäger-feeling; bra sötma, rejäl syra. Kanske inte helt riskfri att inmundiga.

Torr glögg 2022, halvfull flaska: Ganska ljus färg, tegel med dragning mot brunt; doft av Vicks blå och en liten touch av danskinspirerade bröstkarameller och sågspån; mycket liten sötma, helt ok smak (!) och eftersmak, låt vara att drycken trots detta inte kan rekommenderas. Lite som att ta en Tulo.

Ekologisk vinglögg 2022, halvfull flaska: Medelhög färgintensitet, tegel i brimmen; doft med tydligt inslag av lakrits och mindre tydliga inslag av sågspån och mjukt godis (typ påsk- och julskum), muscotnöt, kanelstång och kryddnejlika (och lite choklad); söt, lite tunn men helt okej att dricka och sannolikt inte hälsofarlig.

Starkvinsglögg 2022, halvfull flaska: Ganska hög färgintensitet, tegel i brimmen; fin glöggkänsla i doften, kryddnejlika, kanelstång, muscotnöt, sågspån, kardemumma och torkade fikon; mycket söt, bra smak och eftersmak, hänger ihop fint trots den samvetsgranna misshandel den utsatts för.

Slutsats: Du som har en ofärdig, eventuellt hemgjord, glögg stående i en mer än halvtom flaska på din terrass eller balkong ska inte ha alltför höga förhoppningar gällande dryckens kvalitet. Har du fler än en flaska är tipset att slå ihop dem till en full flaska och ta med dem som gåbort-present till någon du inte riktigt gillar. Drick framförallt inte själv. Du som har ”riktiga” glöggflaskor som stått halvfulla på din terrass eller balkong de senaste två åren ska inte heller ha alltför stora förhoppningar. Klokare är att utgå från att bäst-före-datum är passerat och att de här glöggarna lämpar sig mer för ett spännande midsommarbål med mycket sprit och frukt än att inmundigas som glögg.

 

Fler långtidstest.

Påsk- och vårviner

Vår och påsk är två vanskliga företeelser. Än skiner solen, än yr snön runt husknutarna. Följande tips utgår från att vädret är hyggligt och maten relativt traditionell. Och då börjar vi med rosévin. En klassiker. Som är bäst till mat. Och som klarar både sol och snö. Den nya årgången, 2024, av Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 149kr, är i linje med vad vi kan förvänta oss av det här vinet. Det vill säga en hel del kraft, en för rosévin bastant ryggrad och massvis med frukt med friska inslag av röda bär i allmänhet och smultron och jordgubbe i synnerhet. Mineral såklart. Lång, ren, fruktdriven eftersmak som lämnar gommen i ett förträffligt skick. Det som i någon mån sticker ut i 2024 är dels att färgen är ovanligt ljus för området (förmodligen på gränsen till hur ljusa vinerna från Tavel får vara), dels att avtrycket av ”lauzes”, alltså kalkjorden som druvorna vuxit i, är synnerligen påtagligt, vilket ger vinet en väldigt egen touch, som få eller inga andra viner kan uppvisa. Bör gå bra till såväl påskalammet som det grillade och det vegetariska. För att nu inte tala om fisksoppan och den rökta fisken.

Till både våren och påsken hör mousserande vin. Enligt uppgift ska det finnas några flaskor kvar av Clotilde Davenne Crémant de Burgogne Rosé 2022, nr 92081, 199kr. Det här vinet släpptes för ett par veckor sedan i det tillfälliga sortimentet och det finns inte mycket kvar ute i butikerna, men missa för allt i världen det inte om det står där på en hylla och ser bortglömt ut. Perfekt till påskens och vårens små och stora högtidligheter. Är varan utgången finns alltid Clotildes klassiska Crémant de Bourgogne, nr 7725, 175kr, att tillgripa.

Den nya årgången, 2024, av Marco Molinos Selvaggia Rosso, nr 65405, 179kr, är ett magnifikt hantverk i den röda lättviktsklassen. Årgången 2024 var tämligen nederbördsrik i Barbaresco, där Marco håller till, och den här blenden på barbera och nebbiolo har aldrig varit bättre än det här i sig lätta året. Ljust, lätt, friskt, röda bär, rent, mitt i prick. Hatten av. Drickes som ett smakrikt rosévin till paella, risotto, charkuterier, antipasti, lätta pastarätter, matiga sallader och bara för att det är gott.

Påsklammet. Två självklara, närmast klassiska val: Muga Reserva 2020, nr 73711, 249kr. Les Sorts  2022, nr 70217, 125kr. Båda dessutom påtagligt lämpliga som allroundkompetenta husviner.

Vårens vita husvin: La Désirée Chardonnay 2023, nr 6321, 109kr (”Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vita blommor, päron, bivax och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.”). Vårens lätta dessertvin, att matcha bären och bersån med: Moscato d’Asti ”Mistral” 2021, nr 50636, 170kr. Vårens vita finvin: Pernand-Vergelesses 1er Cru ”Sous Fretille” (Antonin Guyon) 2022, nr 90526, 599kr. Bull’s eye-vin till fina fisken och vårkycklingen. Vårens röda finvin: Aloxe-Corton 1er Cru ”Les Fournières” (Antonin Guyon) 2021, nr 93925, 647kr. Drick nu eller sen, men varför vänta? När svamprisotton är klar är vinet det också.

Musik.

Måns Zelmerlöv ny VD för Systembolaget

Nu är det klart att Måns Zelmerlöv avslutar sin karriär som artist. Istället blir han ny VD för Systembolaget efter avgående Ann Carlsson.

Sedan det svidande nederlaget i Melodifestivalen har det spekulerats kring Måns Zelmerlövs fortsatta karriär. Nu står det alltså klart att han slutar som artist och programledare. ”Sättet jag förlorar på gör för ont,” har han tidigare sagt till Aftonbladet och enligt Dagens Industri har det ryktats om någon form av uppdrag inom affärsvärlden och det är Systembolaget som vunnit dragkampen om den populäre före detta artisten.

”Vi är så klart mycket nöjda med att ha fått en så kompetent person som Måns på VD-kroken,” säger Systembolagets ordförande Göran Hägglund, ”han kommer som en skänk från ovan.”

Zelmerlöv själv säger sig se fram emot sitt nya uppdrag och han utlovar många förändringar. Bland kommer finska produkter att försvinna från Systembolagets sortiment. Detta då de enligt Zelmerlöv genomgående ”luktar bastu”. Samtidigt har kritik framförts mot att den förre sångaren tar över monopolets roder med tanke på att flera av hans egna viner säljs där.

”Vi ser inga problem med det,” säger Göran Hägglund i en kort kommentar och Zelmerlöv själv menar att han bara följt regelverket och att vinerna redan fanns i sortimentet då han utsågs till VD. En annan som menar  att ”här finns inget att se eller skriva om, cirkulera” är Liberalernas Mats Persson, som nyligen kritiserades för att ha tömt spargrisen och köpt Ericsson-aktier samtidigt som han satt på insider-information. Och nu sluter flera riksdagsledamöter upp bakom Zelmerlöv.

”Det enda Zelmerlöv nu gör och det som Persson med flera tidigare gjort är, att de bryter mot regelverk och lagar eller möjligen, i förekommande fall, beter sig omoraliskt. Den som verkligen gör fel här är fäjk-media som skriver om detta och får det att låta som om det är något att skriva om, som om politikerna och makthavarna gör fel när de bryter mot samhällskontraktet. Det vi behöver är censur inte avslöjanden. Jag ser inga problem med att Zelmerlöv utnyttjar systemet, säger en anonym riksdagsledamot.

Måns Zelmerlöv tillträder sin nya post i maj i år. Samtidigt lanseras det senaste tillskottet i hans vinportfölj i Systembolagets fasta sortiment, ”MZzzzzzz”. Ett vin som sägs ha sövande egenskaper förutsatt att brukaren följer rekommenderad dosering.

(Bilden visar den motorcykel, kallad MZ, som Zelmerlövs vinbolag låtit bygga i syfte att marknadsföra den före detta artistens viner.)