Vin & vatten & den globala uppvärmningen & vattenmusik

I Bibeln förekommer flera berömda vinmakare. Noa är en. Jesus en annan. Den sistnämndes trick att göra vin av vatten är just idag aktuellt då nyhetsbrevet WOW News berättar om en stor vinproducent som vill att EU ska tillåta vatten som en tillsats i vin. DettaWater-Interior för att bringa ner de skenande alkoholnivåerna i våra viner och till dess ”stockarna hunnit vänja sig vid värmen”. Dessutom påstår producenten att det är ett gammalt trick att slå vatten i vin för att sänka alkoholstyrkan. Hm, vatten har nog hällts i vin historiskt sett, men då mest för att dryga ut volymen. Förr handlade det snarare om att tillsätta socker, eller, från en bit in på 1990-talet, köra omvänd osmos, för att få upp alkoholstyrkan, inte minska den. En sak som förtjänar att upprepas är att det mestadels är odlarnas, eller möjligen konsumentens, fel att alkoholen skenat. Att skylla på den globala uppvärmningen är i bästa fall okunnigt. Visst ser vi klimatologiska förändringar, både över kortare cykler, om cirka tio år, och längre, trettioåriga och rent av hundraåriga, och det må påverka nederbörd, vind och i viss utsträckning temperaturen över året – få frågar sig för övrigt när de stora temperaturförändringarna infaller, under växtsäsongenWater by Lato eller ”off-season”, inte sällan är svaret det sistnämnda. Det som är den stora skillnaden idag jämfört med för tjugo år sedan är att vi idag ser det fulla genomslaget av den medvetna omplanteringen av världens vingårdar, där äldre stockar och rötter, som ibland gav mindre skörd och nästan alltid lägre sockerhalter, ersatts med kloner som sprutar ur sig socker. Lägg till det mer gödning, sockerfrämjande tuktning och mer effektiva jäsningsförfaranden. Ett sätt, sannolikt det bästa, att återställa ordningen är, alltså, att återplantera mindre sockerproducerande stockar. Sedan gäller det att komma ihåg att det ytterst är konsumenten, marknaden, som skrikit efter vinerna med de övermogna aromerna och den mjuka smaken, som kommer med långt gången mognad. Allteftersom modet börjat svänga och alkoholhalterna blivit väl höga har många producenter på olika vis försökt få ner procenthalten på sina viner. Ett sätt är omvänd osmos, fast nu för att få bort alkohol istället för att, som ovan, öka halten i förhållande till övrigt innehåll, ett annat sätt är att slå vatten i vinet. Poängen med detta är, som torde framgått ovan, att du får ett vin med det sent skördade vinets karaktär och en lägre alkoholhalt. Avslutningsvis: nu pratar alltfler om att ta ner alkoholen från 14,5 till 13 %, men under åratal har, liksom i skrivande stund, osmos och vatten använts för att ta ner alkoholen från skördetillfällets 16 – 17 till 14,5 %. Det är bara det att de flesta inte har en aning eftersom vi producenter av lättförklarliga skäl inte direkt låter detta ingå i varudeklarationen och de flesta som meddelar om och/eller dricker vin varken ställer frågan eller kan tro at det är så. Sist men inte minst: om det inte framgått ovan så är det självklart så att vinifierat delar nämnde producentens åsikt och tycker att det är direkt löjligt att man inte får tillsätta rent vatten till en dryck som redan består till över 80 procent av vatten. Vatten, mycket mer vatten.

 

7 svar på ”Vin & vatten & den globala uppvärmningen & vattenmusik

   • Ömsom vin ömson vatten. En liten undran har någon tagit bort allt vatten och gjort ”instant wine” någon gång? Produktutveckling? Man får själv hälla vatten och etanol på några teskedar rött eller vitt pulver.

    • Tro det eller ej, men helt fel på det är du inte. Det förekommer så kallade ”secondary wines” på vissa inte särskilt väl utvecklade marknader. Det är inte så kul och än mindre kul är att det händer att sådant vin blandas i volumer som exporteras. Produktionen går till så att man tar pressresterna och istället för att bara jäsa lite och destillera till sprit, tillsätter man mer vatten och mer socker och lakar ur skalen en gång till och får ett ganska bedrövligt vin som trots allt en del stackars satar köper. I stort är det nog okänt i Sverige och tur är väl det för annars skulle säkert några av skräpvinsimportörerna snart komma med en enliterstetra för ingenting med ”secondary wine” och förmodligen skulle det vara fair trade eller något sådant eftersom råvaran blir så billig att man har råd att lägga lite deg på välklingande certifieringar.

 1. Jag antar att det är musten som vattnet ska tillsättas till och inte det färdiga vinet?

  Sedan tycker jag du har helt rätt i det du skriver, framförallt om marknadens önskan att dricka den typen av viner. Jag tycker även det är bra att den här debatten med ”jesus units” tas upp igen, nu även mer i Europa.

  • Grundtanken är att vattnet tillsätts musten, ja,

   Tror att ”jesus units” diskuterats mindre i Europa dels eftersom man var senare i starten med att mer metodiskt använda metoden, dels därför att man varit mer öppna med detta i framförallt USA.

 2. Bra med debatt om ”global uppvärmning” – den står solen för (människan c:a 1/35 del eller ännu mindre). Mycket att det som är ”officiellt” har riktade ”agendor” t.ex. att koldioxidhalten är för hög – jag säger att den behöver höjas (som medial ”vet” jag att vissa ”hjärncentra” kommer att utvecklas mycket med det). Tyvärr får detta en konsekvens – många vindistrikt kommer ej att finnas mer – det är dock en annan historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *