Insidertips: Nya viner i juni & Valerie June

Ni som följde vinifierats junitips förra året hängde på låset och kom över några flaskor av, i enlighet med vinifierats förutsägelser, tokhyllade Leon Dormido. Nu får ni, i god tid, ett nytt, hett junitips: samma vin, Leon Dormido 2007, släpps i år i en mycket begränsad magnumupplaga, varunummer 95786, 329 sek, 216 magnum. Låshäng! Kommer även iLeon Dormido nya, också utmärkta årgången 2008 i 75 cl-butelj (3000 pannor), varunummer 95628, pris 159 sek. Den som missat det ska veta att vi i Sverige kan köpa fler viner från projektet Leon Dormido: Leon Dormido ”Tepranillo Garnacha” (överladdad Joven som de facto är en Crianza/Reserva-kvalitet utan ek, ”weird” för somliga, ”wunderbar” för andra) och Leon Dormido Reserva (klassisk Reserva som de facto är en Reserva och vanligtvis gillas av de flesta). Samtliga viner ovan ligger i Systembolagets beställningssortiment. Avslutningsvis tips på ett vin, som Systembolaget köpt in i en liten upplaga (1800 buteljer) och som också släpps första juni och lär ta slut fortare än kvickt, i alla fall om den svenska marknaden har den minsta koll: Pircas de Liguai, varunummer 99203, 169 sek, från Maipo Andes-producenten Perez Cruz. Oss emellan: det här vinet har uteslutande gjorts på frukt från den svindyra Liguai-vingården och det är en specialvariant för oss i Sverige – med enträget tjat och mycket stövelslickande kommer man ibland långt. Det ”vanliga” Liguai från Peres Cruz – finns inte i Sverige – kostar ungefär tre gånger så mycket så passa på medan det här snudd på övermäktigt fruktkompakta men ändå eleganta och balanserade vinet finns att köpa – behöver väl inte tillägga att skicklige vinmakaren German Lyon som vanligt fått till ett hyperrent och perfekt extraherat vin? Valerie June.

2 svar på ”Insidertips: Nya viner i juni & Valerie June

  1. Nu måste jag bara få reagera lite! 🙂

    Jag köpte häromveckan det som förmodligen var Helsingborgs sista flaska av Perez Cruz Pircas de Liguai,
    Nyss slank de sista dropparna ner i svalget av det som jag tyckte var det bästa sydamerikanska vin jag smakat. Säger iofs inte så mycket. Jag har inte hittat så värst mycket vin av lite bättre klass i segmentet över 125-150 kr. Hursomhelst tänker jag jaga upp ytterligare någon flaska för garderoben.

    Tror du det utvecklas positivt efter säg 1-2 år i min 22-gradiga garderob?

    • Kul att höra! Och ja, det är få chilenare som försvarar ett högre pris, tyvärr. Tror knappast att PC Pircas de Liguai utvecklas positivt, däremot tror att jag att det håller stilen över några år i den 22-gradiga garderoben så jag tycker absolut att du inte ska dra dig för att lagra lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *