Morberg Collection Cabernet Sauvignon 2012

Ett rimligt antagande är att den som köper ett kändisvin gör det därför att den tycker om kändisen ifråga och det den står för. Hur produkten smakar torde vara av mindre vikt. Oavsett pris. Ett bevis för det sistnämnda är Morberg Collection Cabernet Sauvignon. ”Prisvärt” (99 sek) kommer inte på fråga, knappast ens ”drickbart”. Kort sagt är det härMorberg vinet så uselt att det är direkt underhållande: ett monument över det mediokra med sin svavelstörda näsa och dess inslag av blomkålstioler och kryddiga – ja, det står faktiskt på etiketten att vinet ska vara kryddigt så till den milda grad att till och med tanninerna är kryddiga – svavelväten, högljutt skrikig syra som inte står vinägerflaskans efter och en obalans som får hysterikern att verka som Lugnet självt och en atonal disharmoni att låta lättrallad Svensktopp. Varifrån vinet kommer vet vi egentligen inte. Enligt Systembolagets sajt ligger en chilensk producent bakom. Enligt flaskans etikett framgår bara att det är importerat och buteljerat av ett företag i Tyskland samtidigt som det sägs komma från Chile. Den som nu medvetet betalar för det mediokra gör det rimligtvis antingen därför att den inte förstår bättre eller därför att den vill tillhöra en flock – i det här fallet Morbergs – eller, möjligen, därför att den är så uppfylld av kändisen ifråga och vill vara som den eller rent av dens. Det sistnämnda stämmer i största allmänhet till eftertanke och kanske i synnerhet då vi talar Morberg för vad söker den som vill tillhöra denne? Såvitt vinifierat känner till är Morberg känd för att gå runt på TV och se arg ut medan folk lagar mat och kan därför inte dra någon annan slutsats än att 2012 Morberg Collection Cabernet Sauvignon är ett substitut för att bli argt betittat av ett gäng gubbar i köket och det känns med all respekt en aning kinky.

11 svar på ”Morberg Collection Cabernet Sauvignon 2012

 1. Hej Lars och alla andra förträffliga som läser denna blogg.
  Tänkte inte gör något direkt inlägg på det som sägs om Morbergs vin, men det torde vara klart att alla dessa kändisvin borde bemötas med misstänksamhet.

  Passar istället på att så här de sista skälvande timmarna av 2013 önska dig och alla andra ett Gott Nytt År och tacka för en utmärkt Blogg och den nöjsamma läsning som den allt som oftast, eller nästan jämt, eller varför inte alltid, innebär.
  Skulle vilja passa på att önska mer av King Crimson, Jeff Beck, Led Zeppelin (i högtalarna i detta nu), Frank Zappa, Bowie mm.mm.mm, Dessutom vill jag ha mer förbud, mer Grumpiness, och … Det räcker så.

  • Utan att gå något i förväg kan vi utlova mer musik av den typen du efterfrågar – Gott Nytt År!

   • Rätt, Jacob, men här gäller det att definiera vad ett ”kändisvin” är för något och jag tycker att den som äger sin gård och/eller är professionellt verksam som vinproducent inte ska smutsas ner med beteckningen ”kändisvin”, som står för folk som vill tjäna lite mer pengar på sitt namn (inget ont i det i och för sig) och, framförallt (och värre), alltför många konsumenters okritiska konsumtion av dumheter och beredvillighet att bli missledd i livet.

 2. Så finstämt och känsligt skrivet !! Härligt när du är på hugget !
  Vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År !

  • Tack, Mats! Det värmer att veta att det finns folk som förstår att uppskatta det finstämda och känsliga. Gott Nytt År!

 3. Det var väl inte annat att vänta. Jag undrar dock vilken ’genväg’ de använt sig av för att komma in på Systembolagets hylla? Har de ingen kvalitetskontroll? Andra seriösa odlare har ju inte en chans.

  • Har inte koll på hur det här vinet blivit ”listat” i Sverige, men jag gissar att det ”tryckts in” via Beställningssortimentet med hjälp av reklam och en kändisaura som fått en oförsvarligt stor del av de svenska vinkonsumenterna att köpa produkten. Något, för övrigt, att komma ihåg varje gång någon talar om vilken sofistikerad vinmarknad Sverige blivit.

 4. Förbjud Morberg! Sliskigt halvlångt hår hör inte hemma i köket när man lagar mat. Där ska vara rent och snyggt ( både hår och kök!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *