Ducru-Beaucaillou 93 & Cos d’Estournel 93 efter en vecka & Isley Brothers

En vecka senare, efter den vidriga middagen, har de båda vinerna som ställdes mot varandra utvecklats betydligt. Nu råder det inget tvivel om att Cos d’Estournel är att föredra. Förvisso har frukten försvunnit samtidigt som allt fritt svavel förbrukats och en flyktig syra smugit sig inDucru & Cos både i doft och smak. Visst var det här vinet bra mycket bättre när det öppnades för en vecka sedan, men det är fortsatt drickbart. Definitivt något för den som gillar osvavlade naturviner. Här blir effekten den samma – låt vara att det finns en del bundet svavel i flaskan, men det är ju inget som märks i städade viner. Med Ducru-Beaucaillou är det sämre ställt. Vid dagens omtest drabbades näsan av en slående doft av tomatjuice och tom och ursköljd gammal Felix ketchupflaska och den som luktat i en sådan vet att det inte är någon höjdare, särskilt inte då luft pumpas ur tomflaskan mot näsan. Smaken återkommer i smakupplevelsen tillsammans med en nytillkommen flyktig syra. Nej, inget vidare för människan, men väl för vasken. Isley Brothers.

3 svar på ”Ducru-Beaucaillou 93 & Cos d’Estournel 93 efter en vecka & Isley Brothers

  1. Har för mig att viner som mognat ett antal år på flaska inte har något nämnvärt spår av svavel kvar (i alla fall betydligt lägre än vid buteljering) – rätta mig om jag har fel. Funderar dock hur det skulle gå till, rent kemikaliskt? Bra viner (mogna) bör drickas omgående, speciellt ”klassviner” med ”moderat” alkonivå – vasken känns som en ”smädelse” om inte en ren defekt varit orsaken – eller vad tycker du – svaga årgångar är ju rätt ”fragila”? Kommer på mig om en rätt rolig ”trebildsvits” för många år sedan; Serien ”Rödöga” (indianvitsar i tre rutor). Rödöga (hövding/tittar på en flaska rödvin): – ”Ett fint vin skall andas”(ruta 1), – ”Hjälp det andas inte!” (lyssnar med ena örat mot buteljöppningen) Ruta 2, – ”Mun-mot-mun-metoden” (halsar hela flaskan) Ruta 3. Något drastiskt kanske…..

    • Jo, visst bör ett äldre finvin konsumeras med det snaraste, men ibland står det i konflikt med att du inte bör tokdricka alkohol och då kan det vara lämpligt med ett maratontest.

      I samband med att vinet buteljeras tillsätts lite svavel för att bl a skydda mot oxidation. Detta ”fria svavel” binds sedan och finns kvar som totalt svavel men alltså inte fritt, vilket innebär att när du öppnar den gamla buteljen så är halten fritt svavel vanligtvis låg eller om du så vill ”borta” och dess skyddande effekt förbrukad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *