Vinproducent fast för tandinfusk

Med tanke på den utveckling som det moderna vinmakeriet tagit sig de senaste två åren, alltså tiden efter det att tandinet blev en fullt ut accepterad (om än enligt lag begränsad) tillsats i vin (godkändes av EU redan 2008 men av ABCB (Alcohol Beverage Control Board) i USA först 2015), är det inte helt överraskande att en (känd) fransk vinproducent nu åkt fast för tandin-fusk.

Den ”varma” och ”mogna” årgången 2009 i Europa är den första i historien som tydligt märkts av tandin och vi har sett samma effekt på årgångar som 2015 och 2017, alltså år med en viss naturlig förutsättning att ge runda och tillgängliga viner men som boostats långt från sitt ursprung. Alla vet också att årgångarna mellan 2009 och 2015 inte visade samma ”runda” karakteristika av det enkla skälet att det rådde tandinbrist i världen. När McScott’s Laboratories åter hade mer av varan i lager lagom till skörden 2015 tog snart den volymen också slut – nu var ju även amerikanarna och övriga världen med och slogs om härligheten. Det är också skälet till att 2016 blev ett ganska ”tandinfritt” år (enligt uppgift skeppades allt tandin till Kina det året). Återstår att se hur 2018 blir…

Å andra sidan kan vi utgå från att det är ett högst medvetet grepp från inte bara den franska myndigheten utan också EU när nu en känd producent gripits och begärts häktat för otillåten användning av tandin (enligt EU:s regelverk, och samma gränsvärden gäller i USA och övriga världen, får ett vin innehålla högst 15 g/l tandin då högre nivåer och upprepat intag av tandin bevisligen kan medföra en direkt hälsorisk för konsumenten som dels kan bli tandinberoende, dels drabbas av skrumplever) och att syftet är att om inte stoppa så iallafall hämma den okontrollerade användningen av tandin. Ytterligare ett skäl är rimligen de forskarrön som vill göra gällande att tandin kan ge upphov till kronisk baksmälla, särskilt om det inte balanseras med sulfit.

Musik!

4 svar på ”Vinproducent fast för tandinfusk

  1. SLUTSKÄMTAT 1 APRIL!
    Enligt rekommendation från kommunkansliet manas Grönköpingsborna att i år avstå från s.k. aprilskämt.
    Veckobladet instämmer ”enär det visat sig för läsarna allt svårare att skilja dessa (aprilskämten) från den verklighet som skildras i våra spalter”.

  2. Aprilskämtet är kanske inte helt galet. Det finns en hybridjäst som heter VIN13 och som kallas tandin. I det färdiga vinet finns inga rester kvar så 15 g/l var lite väl magstarkt även om det är 1/4 och fullmåne?
    Nu väntar vi med spänning på en Lars kria om vilka jästtyper och kemikalier man skall använda för att manipulera smak och arom i vin för att passa Systembolaget specifikationer vid offertförfrågningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *