Traditionellt vintips inför Påsken, publicerat i tid för att beställningar ska hinna göras (bråttom, bråttom dock). Tycker först som sist att Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150kr, är ett utmärkt bubbel, Rent, frisk, läckert. Aperitif men också gärna till skaldjuren och väl utvalda ostar. På rosévinssidan är färg- och smakrika Les Lauzeraies Tavel 2019, nr 2724, 129kr, lika givet. Den kraftfulla smaken gör att Lauzeraies i likhet med andra Tavel-viner fungerar bra med grillad fisk, kyckling, bondsallader, couscous, pajer och annat som kanske dyker upp nu när våren gör sig påmind (ni som skiter i våren kan alltid äta varm och matig fisksoppa till).
Vitt! Fortsätter med klassikerna helt enkelt därför att de håller. Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2018, nr 5562, 129kr. Ny årgång, lika smäcker och läcker som sina äldre syskon. Till getosten, lätta salladen, skaldjuren och fisken. Vallet (Château de la Ragotière) 2014, nr 79950, 179kr. Underregion (Vallet) i Muscadet från skickliga Les Frères Couillaud på Château de la Ragotière (gör även pinsamt billiga La Désirée 2018, nr 6321, 79kr, för er som söker ett välgjort och friskt budgetvin). Lagras minst 36 månader på jästfällningen och blir därför mer fylligt och krämigare än vanlig muscadet. Strålande till skaldjursplatån. Notera årgången 2014, och då är vinet precis släppt, håller många år framåt.Rött! Mer klassiker! Ingen påsk utan Muga Reserva 2015, nr 73711, 189kr. Perfekt till påsklammet. Och den som vill pynta lite mer går på likaledes utmärkta påsklammsvinet Brunello di Montalcino ”La Fuga” 2014, nr 12330, 325kr. Inget billigare alternativ? Jo, två: Les Sorts 2017, nr 70217, 115kr och La Foto de 1938 2016, nr 78982, 119kr. Båda två bra alternativ för den som vill hålla igen lite men ändå ha en bra smakupplevelse och ett vin som fixar både det ena och det andra.Bordeaux! Jo, Påsken kräver en röd Bordeaux. Här är fyra, ju mer du pyntar, desto bättre blir det. Château Bellevue La Randée 2015, nr 71155, 115kr; Domaine Virginie Thunevin 2016, nr 77593, 159kr ; 3 de Valandraud 2016, nr 75939, 325kr; Virginie de Valandraud 2016, nr 77502, 499kr.
Sött! Till desserterna, godiset, påsknötterna och bara att smutta därför att: Thunevin-Calvet Maury 2013, nr 77543, 349kr.
Glad Påsk!
Hej!
Jag är väldigt förvånad. 2017 av det här rosevinet tyckte jag var fantastik. Men testade en 2018 igår och blev vansinnigt besviken. Smakade bara avslagen hallonsaft.
Är det en mycket sämre årgång 2018 än 2017?
Alla viner jag är inblandad i brukar uppvisa årgångsskillnader – jag tycker det hör till vinmakarens uppgift att fånga både ursprunget/givna förutsättningarna och det unika året. Skillnaden på 17 och 18 är framförallt druvmognaden och mer av den varan ger ett rundare och fruktigare vin, något du inte gillade. Du får prova 19 och se vad du tycker om den, där går stilen mer tillbaka åt 17 till.
Vill samtidigt tillägga att jag inte tycker årgångsskillnaderna är enorma på det här vinet. Kan det ha varit sammanhanget du provade i som också inverkade på din upplevelse?
Hej!
Jag ska göra det. Det kan ju på något sätt varit en flaska som det var något fel på. Ska prova en ny så snar vi får någon värme i Norrland så ska vi se om det blir som det ska vara.
Den provades utan något att äta till i början men det var forfarande blekt. Vi var tre stycken som gjorde samma reflektion.
Men som sagt, ska göra ett nytt prov så återkommer jag.
Ha det bra!
Bra du ger vinet en ny chans – vi får hoppas du/ni gillar 19!