Skörden Abdyika 2021

Mitt första konsultuppdrag i Bulgarien daterar sig till 2001. Sedan dess har jag arbetat med en handfull producenter i landet. Det senaste uppdraget, fram till nu, var Abdyika i sydvästra Bulgarien, 2014-2015, och nu, efter några års uppehåll, är jag tillbaka på Abdyika. Var i förra veckan där och arbetade med skörden 2021.Växtsäsongen 2021 i området påminner mycket om den i mina hemtrakter, alltså sydöstra Frankrike. En rejäl frostknäpp i april och en lång torr och varm period mellan juni och skörden. Däremot påverkades volymen mindre här. Abdyika klarade frosten bra och torrperioden har haft mindre inverkan.  Snarast är volymerna att anse som normala eller rent av något högre än normalt. Kvalitetsmässigt är det, som det oftast är, ömsom sol ömsom regn, låt vara att solen kraftigt dominerar. I veckan kunde vi plocka ut eller blanda till ett flertal lovande viner.

På vitvinssidan sticker en oerhört fräsch, frisk och ren chenin blanc ut. Chenin-druvorna skördades i två omgångar i år och det gav ett bra underlag för blendningsarbetet, men de tidigt skördade druvorna visade sig så bra att de nästan helt på egen hand utgör årets chenin-vin. Vid sidan om nämnda blend blev det ytterligare ett vin på druvan, då en rundare och mer ”mogen” variant.

Den som har koll på Abdyika kanske undrar vart assyrtiko-druvorna tog vägen. De har tidigare blandats med chenin. Svaret är att assyrtiko nu blir ett eget vin eller åtminstone en egen blend. Skälet till detta är att en blend alltid måste innebära att ett plus ett blir tre. Blir summan två, eller rent av mindre, är sammansättningen negativ och ska undvikas.  Druvorna chenin blanc och assyrtiko är vanligtvis så pass väsensskilda att det vill till mycket, eller en väldigt dålig kvalitet, för att de ska kunna lyfta varandra. För att inga missförstånd ska uppstå ska tilläggas att Abdyikas assyrtiko är bra och att den har ett fint druvuttryck på gården, och det gäller även årgången 2021.

Ett vin vi fick arbeta lite med var årets rosévin. Detta görs vanligen på Abdyikas två varianter av den lokala druvan melnik: melnik 55 och BLM (broad leaf melnik). I år är det gjort enbart på den egentligen lite enklare BLM. Bortsett från att vinet blev i mitt tycke utmärkt, är det kul att just BLM får stoltsera som avsändare.

På rödvinssidan är jag som vinmakare oerhört förtjust i den lokala druvan ruen, en korsning på melnik och cabernet sauvignon. Goda år ger den kraftfulla och fruktdrivna viner utan att någon extraktion behövs. 2021 är ett sådant år och ruen dominerar Abdyikas toppvin First Selection. Tillsammans med en tredjedel cabernet ska delar av det vinet nu lagras en tid på nya, franska ekfat.

Om ovanstående vin är ett ganska tajt sin som konnässören får vänta på, är Estate Blend snarast ett vin som ska vara tillgängligt även i ung ålder – låt vara att det också ska gå att lagra. Här är det istället en ganska mogen merlot som utgör basen och valet av ekfat är ett annat. Här talar vi om en större andel ettåriga fat, som har mindre direkt inverkan på smaken, snarare bidrar de till att långsamt oxidera vinet och på så vis utveckla dess karaktär. Riktigt kraftfulla viner som ruen-blenden ovan klarar och mår rent av, om vinmakaren prickar fatvalet rätt, bra av nya fat. Mer tillgängliga viner och viner med mindre ryggrad kan på nolltid förstöras av alltför kraftfulla tunnor.

De av gårdens viner som lagras på ek är First Selection och Estate Blend. Avseende övriga viner, röda som vita, är meningen att druvans karaktär och frukt ska stå i centrum. Det gäller inte minst årets Melnik Tradition, ett vin som föga överraskande görs på melnik (melnik55). Tycker årets variant blev mycket lyckad. Ren, snygg frukt vilande på en stabil bas av tannin och syra.

Sedan något år görs också ett melnik-vin som heter Retro. Detta ska vara ett modernt, lätt och ljust rödvin och precis så blev årets version. Ett vin att njuta utan djupare analyser, aningen kylt en varm sommarkväll, under vett häng på vinbaren eller kanske till en lättare rätt på favoritkrogen. Skål!

5 svar på ”Skörden Abdyika 2021

  • Tänkte exakt samma sak, Susanne!

   Gissar att liksom Mr. Miyagi blir det väldigt mkt ”wax on, wax off” (fast snarare skrapa tartrater och spola varmvatten i kärl) innan takterna sitter!

   Eller kanske ”ruenlighet är bästa smycket”?! 😛

 1. Så häftigt!
  Har några First Selection 2014 i källaren, börjar det bli dags att damma av dem?
  Hans O

 2. First Selection 2014 – förfärlig väderlek & nyinvesteringar

  Regniga 2014 fylldes av problem som mögel och mjöldagg vilket gjorde att rigorös sortering drog ner skördeuttaget markant. Detta var också första året Lars Torstenson hjälpte till i vineriet, och första året på allvar med fat från franska tunnbindare, av fransk och amerikansk ek.

  Noteringar när vinet släpptes:
  Visst djup i färgen. Kakao och kokos från faten till en början, sedan mer peppar, bär och viol i den unga och ännu finstämda doften. Koncentrerad men samtidigt elegant smak av svarta vinbär och syrlighet, lite lagerblad och kakao från faten. Lång, fin eftersmak med bra strävhet. Lagra 3–6 år.

  Produktion
  3 800 flaskor

  Druvor
  60% ruen 40% cabernet sauvignon

  Fatlagring
  Huvudsakligen lagrad i fat av fransk ek.

  Alkoholhalt
  13%

  Provat 2020-11-14:
  Ljust i färgen med liten tegelton i kanten. Doften drar till en början mycket åt svartvinbär och lite kakao. Efter några timmar blir det mer tertiäraromer av söta kryddor, tobak och ett uns choklad. Smakmässigt det klart elegantaste First Selection, men också det som bjuder på minst sötfrukt. Här är snarare strävhet och syra mer dominant. Ett vin som vinnördar går igång på men som inte är så generöst. Efter att flaskan stått öppen ett tag märks det att utvecklingen nog börjat nå sin topp.

  Drick 2020–2021
  [Hämtat från Abdyika]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *