Påsk- och vårviner

Vår och påsk är två vanskliga företeelser. Än skiner solen, än yr snön runt husknutarna. Följande tips utgår från att vädret är hyggligt och maten relativt traditionell. Och då börjar vi med rosévin. En klassiker. Som är bäst till mat. Och som klarar både sol och snö. Den nya årgången, 2024, av Les Lauzeraies Tavel, nr 2724, 149kr, är i linje med vad vi kan förvänta oss av det här vinet. Det vill säga en hel del kraft, en för rosévin bastant ryggrad och massvis med frukt med friska inslag av röda bär i allmänhet och smultron och jordgubbe i synnerhet. Mineral såklart. Lång, ren, fruktdriven eftersmak som lämnar gommen i ett förträffligt skick. Det som i någon mån sticker ut i 2024 är dels att färgen är ovanligt ljus för området (förmodligen på gränsen till hur ljusa vinerna från Tavel får vara), dels att avtrycket av ”lauzes”, alltså kalkjorden som druvorna vuxit i, är synnerligen påtagligt, vilket ger vinet en väldigt egen touch, som få eller inga andra viner kan uppvisa. Bör gå bra till såväl påskalammet som det grillade och det vegetariska. För att nu inte tala om fisksoppan och den rökta fisken.

Till både våren och påsken hör mousserande vin. Enligt uppgift ska det finnas några flaskor kvar av Clotilde Davenne Crémant de Burgogne Rosé 2022, nr 92081, 199kr. Det här vinet släpptes för ett par veckor sedan i det tillfälliga sortimentet och det finns inte mycket kvar ute i butikerna, men missa för allt i världen det inte om det står där på en hylla och ser bortglömt ut. Perfekt till påskens och vårens små och stora högtidligheter. Är varan utgången finns alltid Clotildes klassiska Crémant de Bourgogne, nr 7725, 175kr, att tillgripa.

Den nya årgången, 2024, av Marco Molinos Selvaggia Rosso, nr 65405, 179kr, är ett magnifikt hantverk i den röda lättviktsklassen. Årgången 2024 var tämligen nederbördsrik i Barbaresco, där Marco håller till, och den här blenden på barbera och nebbiolo har aldrig varit bättre än det här i sig lätta året. Ljust, lätt, friskt, röda bär, rent, mitt i prick. Hatten av. Drickes som ett smakrikt rosévin till paella, risotto, charkuterier, antipasti, lätta pastarätter, matiga sallader och bara för att det är gott.

Påsklammet. Två självklara, närmast klassiska val: Muga Reserva 2020, nr 73711, 249kr. Les Sorts  2022, nr 70217, 125kr. Båda dessutom påtagligt lämpliga som allroundkompetenta husviner.

Vårens vita husvin: La Désirée Chardonnay 2023, nr 6321, 109kr (”Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vita blommor, päron, bivax och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.”). Vårens lätta dessertvin, att matcha bären och bersån med: Moscato d’Asti ”Mistral” 2021, nr 50636, 170kr. Vårens vita finvin: Pernand-Vergelesses 1er Cru ”Sous Fretille” (Antonin Guyon) 2022, nr 90526, 599kr. Bull’s eye-vin till fina fisken och vårkycklingen. Vårens röda finvin: Aloxe-Corton 1er Cru ”Les Fournières” (Antonin Guyon) 2021, nr 93925, 647kr. Drick nu eller sen, men varför vänta? När svamprisotton är klar är vinet det också.

Musik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *