Vinets Dag 2025

En höstdag i Stockholm och omslutna av en air av kanel, kickade för cirka ett decennium sedan Svenska Vinakademien igång dagens möte. Möjligen var den i gänget nya ledamot – som kan ha varit jag –  som strax tog till orda en aning påverkad av ett kanelrus i kombination med ungdomligt (nåja) oförstånd (absolut, om än ej i just där och då). Alldeles oavsett detta undslapp han sig ett ”Kanelbullens dag idag, varför firar inte vi Vinets dag i Sverige?”. Detta oförstånd möttes med gillande grymtningar och fick den dåvarande ledamoten Bengt af Klintberg att stämma upp i ett ”Vi bör verkligen fira Vinets dag i Sverige och det ska vi göra den 22:a januari, på Sankt Vincent, alltså vinodlarnas skyddshelgons dag”.  På den vägen är det. Strax tog preses Mats Hanzon kontakt med Munskänkarna, som visade sig positiva till idén och som sedan dess varit de som framförallt sett till så att Vinets Dag verkligen blivit något som vi firar i Sverige . Till sin hjälp har de haft vinintresserade i allmänhet och vinskribenter, krogar och barer med stort vinintresse i synnerhet.

Men, måste vi i skenet av eftertankens kranka blekhets ljus fråga oss: Vad var och är tanken med en Vinets Dag? Svaret är lika enkelt som självklart: Vi ska visa vinet uppmärksamhet och respekt en dag som denna. Kanske fundera över dess kulturhistoriska betydelse. Dess ekonomiska betydelse genom seklerna. Själva odlandet, bondens arbete och vardag. Kanske rent av fundera lite kring vår gemensamma natur och miljö, där vinrankan inte har en obetydlig plats ute i den stora världen, och numer börjar ta en allt större plats till och med i Sverige.

Och framförallt ska vi visa vår respekt genom att öppna något extra bra och gott, något som ligger snäppet över det vi normalt unnar oss. Den som vanligtvis hänger sig till att pimpla vin i påse och box tar steget till en flaska strax över hundralappen, den som redan befinner sig där på flaskstadiet strax över hundralappen dubblar insatsen och den som inte drar sig för att förslösa sina surt förvärva stålar på vin hämtar något extra fint från källaren. Allt i enlighet med vad som snudd på blivit Svenska Vinakademiens devis: Drick mindre, drick bättre. (Egentligen borde Svenska Vinakademien, Sveriges bästa akademi, ha ”Snille och smak” som payoff, men då detta redan är inmutat av den bångstyriga och skandalomsusade och mindre sofistikerade och definitivt mindre belevade Svenska Akademien får det stå för dem).

Vintips inför Vinets Dag? Självklart, och kom ihåg att beställa i tid, det vill säga typ nu.

Vintips för den som lyfter sig ur boxträsket: Les Sorts Selecció 2022, nr 70217, 125kr (rött från Montsant i nordöstra Spanien, smakrikt och välbalanserat, 22 riktigt bra, nysläppt årgång). Clotilde Davenne Bourgogne Aligoté 2022, nr 51929, 125kr (vitt från Bourgogne, mycket snyggt och välgjort för sin prisklass).

Vintips för den som vill ha mer än 120kr-klassens viner: Chiara Condello 2018, nr 91224, 209kr (rött från Predappio, synnerligen välgjort och välbalanserat, en juvel i sin prisklass). Château Soucherie ”Blanc Ivoire” 2020, nr 54222, 209kr (vitt från Anjou, en ren och vibrerande chenin blanc med alla attributen på rätt plats).

Vintips för den som låter allt hänga ut: Prado Enea 2016, nr 93282, 699kr (rött från Rioja och mästarna på Bodegas Muga, klassiker). Chateau Montelena Chardonnay 2020, nr 71649, 775kr (vitt från Napa Valley, snygg och ändå typiskt amerikansk chard, klassiker).

 

Bubbel? Clotilde Davenne Extra Brut Crémant de Bourgogne ”Blanc de Blancs”, nr 70549, 229kr (för er som annars dricker Clotilde Davenne Extra Brut Crémant de Bourgogne, nr 7725, 175kr). Taittinger Comte de Champagne 2013, nr 90598, 2197kr (för er som normalt dricker mer standardbetonad champagne och särskilt för er som tror att billig champagne är bra bara för att ni tycker det är lättdrucket).

Musik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *