Blaserad blogg blir bloggbördig blok

vinifierat, bloggen du just nu med stort intresse lusläser, började som ett experiment, som lika mycket som något annat gick ut på att bevisa bloggandets och bloggarnas meningslöshet. Vad annat än undermåligt språk, obefintlig faktakontroll och snarvel kunde väl en blogg vara? tänkte undertecknad, där han satt på en hög, bevingad häst och såg ner på cyberspace utan att ana vad som dväljdes däri. Efter att ha walraffat bloggosfären en tid insåg jag att den, liksom twittervärlden, är superintressant för vinnörden. Där finns, som överallt, förvisso sådant som är dåligt, annat outhärdligt, men väldigt mycket är bra och intressant: mångfald. Ibland ställer somliga bloggarna mot tidningsskribenterna och viceversa, som om där skulle finnas en motsats. I mina ögon gör det inte det. Däremot finns det många stora egon i debatten. Hursom, någon gång under vinifierats utveckling föddes idén att göra en bok av bloggen, en blok. Som en förlängning av experimentet. Går det? Håller idén? Och ytterst: det vore kul att se bra bloggar bli blöcker eftersom de kan ha ett historiskt dagboksvärde och, i förekommande fall, rent av vara bildande eller underhållande; många gånger säkert lika bra som mer konventionella böcker om vin. Bloken vinifierat utkommer idag. Andra böcker av undertecknad att ge bort i jul finns här. Och här finns vinfierat på Twitter: @LarsTorstenson (behöver jag tillägga att min favorithashtag på twitter är #grumpymood?).

Superkritisk koldioxidextraktion & Diam? Damn!

En gång i tiden fanns en kork som hette Altec. Den skulle enligt producenten Sabaté vara garanterat fri från TCA. Tack vare ett speciellt tillvägagångssätt vid tillverkningen kunde bindemedlet lignin elimineras och därmed risken för TCA, påstod reklamen. Det hela slutade med en katastrof. Mängder av producenter blev sittande med viner som efter en tid uppvisade en lätt korkaktig doft.  Såväl undertecknad som några av undertecknads nära kollegor i USA, Spanien, Frankrike och Bulgarien, vet av bitter erfarenhet att Altec var kvalificerat snarvel. Något ansvar för sin bluff ville dock Sabaté inte ta och efter ett tag försvann, föga överraskande, Altec och Sabaté med den.  Bara för att återuppstå. Altec till exempel via Bouchonnerie Jocondienne och Sabaté blev Oeno Bouchage. Idag säger Oeneo Bouchage att Altec skapades för att hålla tätt, inte garantera mot TCA och man vill inte kännas vid sitt påstående om att Altec gjordes med den senaste tekniken, så komplicerad att det var svårt för gemene man att förstå den. För några år sedan lanserade Oeneo Bouchage sin senaste skapelse, Diam. Denna är också TCA-fri, sedan den producerats med en teknik så komplicerad att gemene man inte förstår den. Nu talar vi om superkritisk koldioxidextraktion – något som mer än en skribent i världen entusiastiskt berättat om i tämligen okritiska hyllningar av Diam. Träffade den superkritiske kemisten och ekoingenjören Peter Mosten häromdagen och frågade honom om saken. Han blev upprörd. ”Superkritisk koldioxidextraktion? Varför? Det är dyrt och tidskrävande, medan korkarna är billiga. Och vad är meningen med den behandlingen? Försöker man lura omvärlden med ett nytt begrepp? Hur fungerar de bindemedel som används? När löses de olika ämnena ut och vid vilka temperaturer, pH-värde och så vidare? Naturkork kan vi, men här har vi inte alls den koll man måste ha”, säger Mosten och avslutar med att konstatera, att obegriplig eller otillräcklig information alltid är farlig och måste ifrågasättas.

Grumpy Sunday & Julsång

Satt som bäst och retade upp mig på att ingen manager, skivbolagsmänniska, vän eller karriärcoach hindrat Jöback från att göra en julskiva, när jag påminde mig själv om hur irriterande det var med den där annars utmärkte kyparen på innekrogen i Stockholm, då

Deg eller krydda?

för ett par veckor sedan, innan jag drog till Sydamerika. När jag ville ha en dessert med smak av ”pain d´épices”, uttalas ”pän depiss” och betyder ungefär ”kryddat bröd” och påminner om pepparkaka i smaken, rättade karlen mig tvåfaldigt genom att, liksom i förbigående och för att understryka att ”här måste vi nog utbilda farbror lite”, säga ”jaha, ’pän depick’”. Så vad stod då karlen och sa, jo ”pain des pics” och det betyder ”spaderbröd”. Allvarligt! Det är som att rätta någon och säga att det heter bannkaka med liktånsylt och gädde. Annat som kommer en i tankarna denna sura söndag är, att jag faktiskt kan vara med i X Factor eftersom man inte behöver kunna sjunga rent, men vem vill å andra sidan vara med i X Factor? Den sista tanken är synnerligen irriterande. Som tur är relanserar TV4 ”Farmen” i början av 2013. Äntligen! Slutligen: Eat this, Jöbacks usla rådgivare!

Äta & bo i Buenos Aires & Lila Downs

Det går, givetvis, att tvista om vilken del som är trevligast och mest spännande i läckra Buenos Aires. vinifierat har sin uppfattning klar och förstår inte – samtidigt som vinifierat uppskattar att så är fallet – varför inte alla bor i Palermo. Men var i Palermo ska man bo? Till exempel på boutiquehotellet L’Hotel Palermo. Litet, mysigt. Och i närheten kan man få sig till livs vad som måste antas vara Buenos Aires bästa köttbit: en ojo de bife, lämpligen den på 600 alternativt 400 gram, på La Cabrera. Som om det inte är nog med dessa glödheta tips, kan vinifiera berätta att den som är lagt åt hästhållet med fördel och i november kan titta på världens mest ansedda poloturnering, Abierto de Polo Buenos Aires, på poloarenan som, för det här inlägget, påpassligt nog också ligger i Palermo. Avslutningsvis måste vi utgå från, att en glass på oansenliga men naggande goda Filippo på J L Borges 1802 sitter som en smäck. Viktigt restips: den som vill ha en normal kopp kaffe i Argentina ska beställa inte Espresso men väl ristretto, detta även på anständiga glass- och kaffebarer som Filippo. Nu släpper vi loss Lila Downs.

 

La Cabrera, Palermo, Buenos Aires, Argentina

Riksdagens rättmätiga clowner

När showmannen Juholt avgått och ett spjuveraktigt KD flyttat fokus från pseudo- till realpolitik, kommer äntligen SD till sin rätt och får den uppmärksamhet som det strävsamma partiet förtjänar. Tveklöst är det stor underhållning partiets stormtrupp ”Järnrören” bjuder på i sin film och när sedan ungdomsförbundets man, triggad av händelsen, går till angrepp och raskt avväpnas förlänger det upplevelsen. Som grädde på moset har vi så partiets förklaring till riksdagsmannens, Lars Isovaara, spottande och grymtande: han grät och snyftade. Ungefär som ”Järnrören” som hela tiden var polisens bästa barn och snudd på lipade när de blev hotade av ett vingligt och otäckt fyllo. Mitt i natten dessutom! Ögontjäneri är ordet för den moderne sverigedemokraten. Inget nytt i det, men när partiet gör underhållning av sin favoritsysselsättning, ska det ha cred för det. Tack! Dock måste vän av ordning fråga sig om inte Isovaaras nattliga rullstolstur i veckan var ett fyllerace av Guds nåde? Kort sagt förefaller han ha supit bort både väska och nyckel innan han satte sig i stolen och körde hemåt. Självklart måste man också undra huruvida det var fråga om rullonykterhet eller rullfylla, eller vad det nu kan kallas (inte ratt, inte styre)? Om det stämmer att han slet omkull på Riksbron (var det väl?) bör det luta åt det sistnämnda.

CSR:s oändliga svårighet

I en annonsbilaga till dagens SvD finns en text om Systembolagets ambitiösa CSR-ansträngningar. Här kan man ta del av hur företaget kräver att dess leverantörer efterlever en seriöst utarbetad code of conduct. Gott så. Problemet är att Systembolaget tycks ha fått en släng av det svenska reko-hyckleriet, där man säger en sak, som känns skönt i själen att säga och som ser bra ut, men som man sedan inte fullt ut följer, eftersom det kan vara jobbigt att leva som man lär – fråga Telia, Ikea, Vattenfall, Sverigedemokraterna eller Säpo, för att nämna några som fått en betydligt allvarligare släng av sjukan. Hur kan det annars vara så, att Systembolaget efterfrågar och säljer vin, rent av rättvisemärkt och ekologiskt odlat vin, till omöjligt och oseriöst låga priser?

Twitternytt

Några av vinifierats senaste tweetar: ”Sigtunaskolan har tagit stryk av den senaste tidens skoldebatt.” ”Norwegian borde ha kända nordiska skatteplanerare på stjärtfenorna.” ”För att slå vakt om framtiden vill Sd tillåta järnrörsbefruktning.” ”Den 1a december utkommer bloggen vinifierat som bok, en blok.” Bonus: vinifierat kan avslöja Sd:s nya slogan: ”Rör inte min kompis.”

Vinfrosseakademien

Vinakademien i Sverige höll höstmöte på Pontus! häromdagen. Efter att pliktskyldigast ha talat om Systembolagets sortimentspolitik, Vinets Dag 2013 (22 januari, på Strindbergs födelsedag och St Vincents dag), hur medelamerikanens sockerintag ( över 60 kg per person och år, godis oräknat) påverkar smaklökarna negativt, var det så äntligen dags att hugga in på menyn (canapeer, vol-au-vent på kalvbräss och champignoner, Challandaise-anka, ost och Grand Marnier-suffle) och, framförallt, vinerna: Pol Roger Cuvee Winston Chruchill 1985 mgm (mycket god, mognad men också påtaglig vitalitet, frisk, bröd), Charles Heidsick 1983 mgm (tagit lite korkstryk – alltså inte defekt utan lagringsstryk, ändå stor, mycket bra syra, mogen bouquet, bättre med luft, härlig), Pascale Jolivet ”grande cuvee” Sancerre 2001 (mogen, honung, Loire-terroir snarare än Sancerre rakt av, lite bortytis), Corton-Charlemagne Grand Cru (Faiveley) 1990 (lite murken,okej frukt men väl mogen), Domaine de Chevalier blanc 1990 ( har klarat det varma och torra året bra!, mycket ny fransk ek i enlighet med samtidens modevinmakeri (Dubordieu), petroleum, blyerts, bra), Marimar Torres Chardonnay ”Acero” 2010 (jäststams-päron och dito tropisk frukt, onödig avsaknad av syra, Marimar har gjort bättre viner…), Mouton-Rothschild 1976 (mogen, lite uttorkad, håller bra i glaset, imponerande för torråret 76), Mouton-Rothschild 2001(mycket bra, strålande frukt, bra balans, god, lång, härlig syra), La Mouline (Guigal) 1984 (mogen, ursprungstypisk, stor doft, bra syra, pepprig, lång, ren, elegant, utmärkt!), La Mordoree (Chapoutier) 1999 (lite kokt, koncentrerad, kraftfull, ganska ung, mörka bär, eldig, lång, god), Chapelle-Chambertin Grand Cru ”Reserve Jean Trapet” 1989 (bra frukt, jordgubbe, ganska ung, lite smal, bra), Charmes-Chambertin Grand Cru (Laurent Ponsot) 2007 (Pinot noir, ointegrerad ek, mycket ung, lagra, bra), Haut-Bergeron 1990 (det här slottets enda hit, nästan brun färg, mogen, rund, koncenterad, god, söt, mycket bra), Chateau d’Yquem 1983 (petroleum, kraft, koncentration, flyktig syra, ek, söt, dill, en syra som ha en vass udd som inte borde finnas där, ganska god).

Ny, mörkerskygg vinklubb

Idag ser ännu en vinklubb dagens ljus: Terrific Wines Club. Föräldrarna till denna klubb är behovet av en outsinlig sjö av vinklubbar av alla de slag och Terrific Wines behov av att flasha med viner som upptäckts under företagets Jorden runt-resor men som omöjligen kan lyftas fram i inte bara dagens utan också rampens ljus med mindre än att extraordinära åtgärder vidtages. Här klickar man om man vill veta mer.