Superkritisk koldioxidextraktion & Diam? Damn!

En gång i tiden fanns en kork som hette Altec. Den skulle enligt producenten Sabaté vara garanterat fri från TCA. Tack vare ett speciellt tillvägagångssätt vid tillverkningen kunde bindemedlet lignin elimineras och därmed risken för TCA, påstod reklamen. Det hela slutade med en katastrof. Mängder av producenter blev sittande med viner som efter en tid uppvisade en lätt korkaktig doft.  Såväl undertecknad som några av undertecknads nära kollegor i USA, Spanien, Frankrike och Bulgarien, vet av bitter erfarenhet att Altec var kvalificerat snarvel. Något ansvar för sin bluff ville dock Sabaté inte ta och efter ett tag försvann, föga överraskande, Altec och Sabaté med den.  Bara för att återuppstå. Altec till exempel via Bouchonnerie Jocondienne och Sabaté blev Oeno Bouchage. Idag säger Oeneo Bouchage att Altec skapades för att hålla tätt, inte garantera mot TCA och man vill inte kännas vid sitt påstående om att Altec gjordes med den senaste tekniken, så komplicerad att det var svårt för gemene man att förstå den. För några år sedan lanserade Oeneo Bouchage sin senaste skapelse, Diam. Denna är också TCA-fri, sedan den producerats med en teknik så komplicerad att gemene man inte förstår den. Nu talar vi om superkritisk koldioxidextraktion – något som mer än en skribent i världen entusiastiskt berättat om i tämligen okritiska hyllningar av Diam. Träffade den superkritiske kemisten och ekoingenjören Peter Mosten häromdagen och frågade honom om saken. Han blev upprörd. ”Superkritisk koldioxidextraktion? Varför? Det är dyrt och tidskrävande, medan korkarna är billiga. Och vad är meningen med den behandlingen? Försöker man lura omvärlden med ett nytt begrepp? Hur fungerar de bindemedel som används? När löses de olika ämnena ut och vid vilka temperaturer, pH-värde och så vidare? Naturkork kan vi, men här har vi inte alls den koll man måste ha”, säger Mosten och avslutar med att konstatera, att obegriplig eller otillräcklig information alltid är farlig och måste ifrågasättas.

2 svar på ”Superkritisk koldioxidextraktion & Diam? Damn!

  1. Hej Lars – jag konstaterade att flera kvalitetsvingårdar i Western Cape hade Diamkorkar i sina kvalitetsflaskor ..?!
    glömde säga det häromdagen …

    • Hej Mats, är det för t ex rosévin och snar konsumtion så är det väl okej (som du vet), om vi nu tonar ner Peter Mostens farhågor något. Handlar det däremot om lagringsvin får de skylla sig själva… Men de är inte ensamma Diam säljer som aldrig förr… Nu är väl tekniken bättre, men i r-vinerna m fl tog det, när Altecen slog till, mellan sex och 12 månader innan vinets doft doldes bakom en otrevlig, fruktdödande och korkliknande doft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *