Kryddig syra

Det här med vinspråket kommer då och då upp på tapeten. Problemet, om det nu alls finns något problem, är att alla inte förstår allt och att vinmänniskor ägnar sig åt ett esoteriskt hittepå – språk.

Det här har en del ambitiösa personer försökt lösa med hjälp av sensorisk tematik, smaksymboler och annat. Kvarstår gör då, förstås, problemet att alla måste ha samma utbildning i sensorik och sensorisk tematik, symboler och annat för att detta nya inte ska bli samma mumbo jumbo i gemene mans öron.

Vara hur det vill med detta, den som vill sälja sitt vin förstår snart att klä sig i en språkdräkt som säljer vinet och konsumenten tror på de orden som förför bäst och mest och vi vinmakare, ja vi pratar ett oerhört torftigt vinspråk, ett språk som är så basalt att helst ingen utanförstående ska höra det. I alla fall inte om vi ska kunna sitta kvar på våra höga hästar.

Läste häromdagen en vinskribent som använde uttrycket ”höstmulliga smaker” (tror jag det var). Ett utomordentligt uttryck, tycker jag. Eller, jag tror att jag förstod precis. Dessutom låter det verkligen bra. Jag ska anamma det.

Däremot undrar jag vad som avses med ”kryddig syra”. En importör beskrev själv ett vin i oktober-släppet just så: ”… och kryddig syra”. Öh?

8 svar på ”Kryddig syra

 1. Konsten att stapla adjektiv är inte förbehållen svenska skribenter:

  A gentle, richly-textured ******, loaded with fruit and spice. Black raspberry jam, caramel apple and papaya, along with warming cinnamon and subtle teaberry, on nutty toffee, nougat and creamy vanilla. Spicy, polished oak finish. Superbly balanced, sophisticated and very drinkable. An outstanding ********!

  Tjuvtitta inte innan du gissar vad skribenten så målande har beskrivit smaken på!

 2. Konsten att stapla adjektiv är inte förbehållen svenska skribenter:

  A gentle, richly-textured ******, loaded with fruit and spice. Black raspberry jam, caramel apple and papaya, along with warming cinnamon and subtle teaberry, on nutty toffee, nougat and creamy vanilla. Spicy, polished oak finish. Superbly balanced, sophisticated and very drinkable. An outstanding ********!

  Tjuvtitta inte innan du gissar vad skribenten så målande har beskrivit smaken på!

 3. Bjussig smak som breder ut sig som en elegant sammetsmatta över smaklökarna.

  Funnet på beskrivning av vitt hos svensk importör. Tänker prova och se om det stämmer. Tror dock inte att jag har någon endaste smaklök för bjussig. Vi får se.

 4. Bjussig smak som breder ut sig som en elegant sammetsmatta över smaklökarna.

  Funnet på beskrivning av vitt hos svensk importör. Tänker prova och se om det stämmer. Tror dock inte att jag har någon endaste smaklök för bjussig. Vi får se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *