Kiev? Da!

Var tillbaka i Ukraina i veckan och besökte för första gången sedan 1993 Kiev. Vilken skillnad! Såg blott två Volga – taxi. Däremot kryllade det av lyxåk i centrum. Då fanns i stort sett en restaurang med internationellt kök. Nu är krogutbudet som i vilken annan storstad som helst. Stämningen är tilltalande. Dnepr och parkerna är vackrare än någonsin. Tjechovs – han bodde i Ukraina några år – pjäser går fortsatt för fulla hus och Bulgakovs tillika Mästarens hus står kvar och är mer välbesökt än någonsin. Kort sagt är jag mycket förtjust i ”nya” Kiev. Definitivt värt en resa. En sak bara: ät gärna på Khutorok – bra, tradionellt ukrainskt kök serverat på en pråm förankrad vid nya ”nöjeskajen” längs Dnepr – och drick gärna deras ”typiska” transbärsjuice, men lukta inte på den! Det har jag redan gjort åt er och jag kan meddela att den luktar precis som RER – perrongen för gröna linjen på Gare de Lyon i Paris, det vill säga urin med hög torrextrakthalt. Bland de värsta dofter världen har att bjuda människan.

7 svar på ”Kiev? Da!

 1. Ukrainas Alyosha kom tia i Eurovisionschlagerfinalen i lördags. Hon såg inte illa ut alls. Min egen favvo Rumänskan Paula kom trea och någon snyggare madame har jag då aaaldrig sett på Tv. Det kan ju vara så att jag har fundamentalt fel när jag ser ”ryskor” för min inte syn. Kulstöterskor, överstar i marintrupperna, traktorförare, well you know. Misstänker att folk därstädes inte ser så värst annorlunda ut än vad vi gör.
  Köpte förresten min allra första flaska rödvin från Georgien nu i våras. Den fick följa med hem mest för att jag inte har någon koll alls på f.d. järnridåländers vinproduktion. Den var fullt drickbar även om det inte var någon större upplevelse ehuru priset var synnerligen blygsamt. Det är alltid skoj när fördomar visar sig stå på lösan sand… Hm. Gare de Lyon… på mig låter det namnet oerhört romantiskt. Shades of the Orient Express. Den enda doft jag vill ha i det sammanhanget är doften av ett tågsätt med ett ånglok framtill. 🙂

 2. Kommer framöver säkert att berätta mer om vintillverkningen i forna sovjetstater som Ukraina, Georgien och Moldavien. Har precis påbörjat ett stort uppdrag i Ukraina och till konkurrenterna på hemmamarknaden hör just viner från Georgien och Moldavien. Vad Gare de Lyon anbelangar så är det en ganska fin plats ovan jord med sin jugend-dekorerade krog Train Bleu som juvelen i kronan, däremot ska man akta sig för att nedstiga under jorden – vissa hävdar f ö att den hemska urindoften på i inlägget nämnda perrong kommer sig av att perrongen till råga på allt är byggd på en gammal katakomb fylld av lik som dumpades under den senaste pesten.

 3. Det låter faktiskt riktigt spännande ang ”ex-sovjet-viner”. Läste att någon vinskribent ansåg att världen får passa sig den dagen då Indien och Kina får fräs på sin vinproduktion. Smakmässig fräs antar jag att han menade. Det måste vara jäkla kul att vara med att bygga upp något modernt där borta i österled. Jag menar traditioner finns det onekligen och förmodligen entusiasm i massor.

  Den Georgiska druvan jag smakade på var saperavi. Jag kan inte påstå att jag är en supersmakare (snarare tvärtom) men nog smakade vinet annorlunda. Inte direkt lättdrucket, ett glas kändes lagom. Blev dessutom bättre efter ett dygn i svalskåpet.

  Såg f.ö. att Q-rious VMC delvis bestod av viura. I höstas spräckte jag en nolla eftersom jag aldrig tidigare hade provat en vit rioja. Köpte då ett par flaskor av Luis Canas barrell fermented och fann till min förvåning ett vittt vin som jag tyckte om!! Är annars en tvättäkta rödvinsman.
  Det där lite vaxartade och lite kryddiga som jag fann hos viura fann jag himla angenämt. Nå, tillbaka till Q-rious. Även om detta var rätt så mycket lättare än senor Canas ekfatslagrade (och typ halva priset)så belv det änså en angenäm upplevelse. Kanske borde jag skaffa mig ett litet förråd av sommarkväll-på-balkongen-viner?

 4. Du kan läsa mer om Viura på http://www.qrious.se. Det i mitt tycke kanske bästa ekfatslagrade Viura-vinet är Muga Blanco (finns i beställningssortimentet, runt 100-lappen om jag inte missminner mig) – föredrar du rött gör f ö Muga bra rödviner också, kommer ett par i tillfälliga sortimentet i augusti, bl a den fina Torre Muga (lite dyrare, gissningsvis runt 300). Saperavi är den stora ”egna” druvan i gamla Sovjet-sfären och den kan ge riktigt hyggliga viner, tyvärr är merparten av de Saperavi-baserade viner man hittar idag lite klumpiga och onödigt kraftfulla samt smaksatta med en överflödig restsötma – jag hoppas att jag om ett par år kan ge dig ett tips på ett Saperavi-vin som är lite snyggare än så och som man gärna dricker mer än ett glas av….

 5. PS Glömde säga att Q-rious VMC går ur tiden eller i vart fall Systembolagets sortiment ungefär nu i skrivande stund så vill du ha detta som balkongvin i sommar är det nog bäst att snabbt inhandla några pannor

 6. Ålrajt, point taken och Muga Bianco är nu beställt via eBeställning hos Bolaget. Vinet fanns på SB´s hemsida men ej i den nya papperskatalogen.

  I den nya papperskatalogen finns icke en endaste vit rioja i ordinarie sortiment och i nya beställningskatalogen finns fyra (4) vita rioja. Conde de Valdemar, Mi Villa, Baron de Ley och Montecillo. Kan bli svårt att sälja så mycket av dessa att vit rioja blir en ny framgångsrik artikel, liksom, typ… Pity the poor producer…

  Jag GILLAR systemets nya e-beställning. Det förändrar mina inköp eftersom det är så mycket lättare. Läs, googla, köpbeslut, eBeställning, hämta, njut (oftast)

  Hm. Felet med undertecknad kan vara att han gärna fastnar för det som är udda. Saperavi, grignolino (har en gammal Liedholm i skåpet) viura, tinta barocca (sydafrikansk förstås, annars är det ju ingen sport) refosk mm.. Har nu siktet inställt på Luis Pato och baga. Har googlat och är lite nyfiken på senor Pato. Plus, givetvis, att jag gillar hans etiketter. Ja, jag gillar Charles Back också. Och Randall Grahm. Ok, det är kanske inte alltid så väldans seriöst men det fastnar iaf i minnet. När får vi njuta av senora Lopez Temperanillo de Catalunya?

 7. En Señora Lopez Tempranillo de Catalunya är ingen dum idé! Vi får väl se vad framtiden har i sitt sköte, som det brukar heta på lätt ekivok svenska. Kul att du provar Muga Blanco – hör av dig om du uppskattar vinet, i annat fall ger du i största lönndom och tysthet bort det vid lämpligt tillfälle. Udda druvor o d: du är rätt på det! Det är oerhört kul och spännande att gräva i de outforskade vinarkiven och understundom trillar man på i positivaste mening oväntade upplevelser. Även om druvorna inte är helt okända slår jag gärna ett slag för portugisiska Antao Vaz och den vanligt förekommande, men ack så förbisedda Carignan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *