Eld, vind & vinstockar

Inte nog med regn och annat elände, nu brinner det i knutarna också. Igår när jag körde hem från Domaine de Brescou utanför Pezenas var motorvägen A9 avstängd väster om Montpellier till följd av en vådlig brand. På bara några timmar brann tusentals hektar upp och vi som befann oss på Autoroute 9, som råkade ligga i brandens väg, fick snällt sitta och vänta tills någon kom på den briljanta idén att ta bort mitträcket på motorvägen så vi alla kunde vända och köra tillbaka mot Spanien. Själv valde jag att köra tillbaka till Pezenas och sedan hem via Millau, norr om Montpellier . Även där brann det, visade det sig. Dock inte häftigare än att man kunde ta sig fram. Sedan brann det också utanför Arles och slutligen ner mot Aubagne till. Konstigt med alla bränder? Nej. Det händer varje år då det varit torrt en länge tid och vinden (Mistral här, Tramontana där) börjar blåsa. Då kommer pyromanerna fram och tänder sina små brasor som snart är förödande bränder. Den stora branden utanför Montpellier bekämpades av sex vattenbombare, fyra små vattenbombare, två helikoptrar och hundratals brandsoldater till fots. För den som inte redan visste det kan jag berätta att vingårdar utgör utmärkta brandgator eftersom de inte brinner, de bara torkar ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *