Skörden i Grenache – Rhône & coulure

Har varit som hastigast i södra Rhône-dalen och bland annat tittat på skörden. Liten skörd i år igen, ungefär som ifjol, alltså 20 – 30 % under normalåret. Främsta skälet till detta är mycket colure på den för åkomman känsliga druvan Grenache. Det brukar heta ”liten kvantitet, bättre kvalitet”. Men allt beror på varför kvantiteten blir mindre. Coulure är en okontrollerad form av skördeminskning, vilket medför att vissa stockar kan vara överfulla av dignande frukter, medan andra i princip inte ger något alls. Hur som helst menar de odlare jag talade med idag att 2010 blir bättre än 2008 och i nivå med 2009, men om det blir bättre än fjolåret vill de låta vara osagt ännu några veckor.

2 svar på ”Skörden i Grenache – Rhône & coulure

  1. Bäste Herr Torstensson! Jag har i helgen spräckt två nollor. Dels såg jag min första Ford GT 40 look-a-like på E4:an utanför Helsingborg i helgen. Ingen replika eftersom luftintagen på sidorna avvek från gängse utförande. Möjligen en av de där Shelby GT 40 som kom häromåret till något jubileum. Store Nebukadnesar vad den bilen är LÅG. The stuff that dreams are made of. Ung. som en 64 å en halv Mustang, eller? Den andra spräckta nollan var en flaska Chateau L´Arnaude. Jag förstår att vinmakaren tycker sig ha gjort ett gott jobb, för den flaskan smakade alldeles genomförträffligt. Jag har druckit sämre Ch9dP:er än den här Provencaren. 130 kr känns väldigt väl spenderade för ett så gott vin. Klart som en fransk consommé att Paul Bocuse ville ha en laddning i sin källare. Det här får nog bli mitt vino de la casa för ett tag framöver. Stort Tack för godsakerna!
    /ThomasJ

  2. Kul att du gillar vinet! Vad GT 40 anbelangar kan man inte se sig mätt på den och vad Mustang beträffar har jag inte haft en 641/2 (omöjlig få tag i, i all fall till ett överkomligt pris…) men väl en 66:a cab som också var ok att rulla runt med i Provence.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *