Spansk mellanlandning i Stockholm

Mellanlandade på vägen till Ukraina i Stockholm och passade på att bevista Spanska vindagen (dagen) och Svenska Vinakademiens spanska tillställning (kvällen). Det slog mig att många moderna, spanska rödviner tappar i sitt terroiravtryck. Missförstå mig rätt: vinerna är ofta bra, välgjorda och goda. Men de är mer lika ett modernt powervin i den eleganta skolan än t ex en Rioja eller en Ribera del Duero eller rent av ett spanskt vin. Och ibland har spanjorerna – historien! – en förmåga att öka tiden på ek och andelen ny ek när de ska särskilja sitt toppvin från den övriga produktionen, vilket inte alltid är rätt väg att gå. Jag säger inte att utvecklingen är av ondo – det är den inte – men de producenter som lyckas förena det moderna uttrycket med terroiravtrycket är de verkliga vinnarna i kampen om morgondagens vin. De finns, men är än så länge inte tillräckligt många. Avslutningsvis utfärdas härmed stående köprekommendation på sherry och de av er som inte försökt få en kick av riktigt bra Palo Cortado eller Oloroso eller Fino eller… måste snarast försöka sig på det. Kontakta Systembolagets Kundtjänst så kan ni få tips både på ”sherry-mat” och vilken sherrytyp som passar till vad på matbordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *