Kryckburen middag bar frukt

Det var andra bullar då, när jag kryckledes studsade omkring i Tavel, nu är det bara svinkallt i Provence, vilket är mindre skrämmande än Tavelstudsens ljud och mörker och dessutom gör det inte så mycket med kylan och nederbörden när utflykten till Tavel faktiskt resulterat i en listning på Systembolaget (besked häromdagen); således släpps vinet Lauzeraies som en T2:a den första april 2011. Att det är en T2:a betyder att det kommer att finnas till försäljning i 195 av monopolets 410 butiker (till övriga kan vinet beställas). Lauzeraies är, som sig bör, en rosé från Tavel – denna de pretentiösa rosévinernas egen appellation (det är inte för inte det lite varstans i området finns skyltar och andra små meddelanden som talar om för besökaren att här görs världens bästa rosévin, punkt slut). Lauzeraies görs på druvorna, Grenache och mycket annat, från en vingård som kallas ”Terroir de Lauzes” och som är täckt av platta kalkstenar. Bara fåntrattar förvånas över att vinet uppvisar ett inslag av flinta och det som brukar kallas ”mineraler”, vara hur det vill med den saken, doften är dessutom tämligen fruktig och kraftfull och smaken bjuder på en för området bra fräschör. Passar enligt producenten till tajine (hur nu denna rätt kan stavas på svenska?), paella, fisksoppa och ”torra ostar”. Den som lever kan prova första april nästa år. Rosévin i väntan på Godot och Lauzeraies.

4 svar på ”Kryckburen middag bar frukt

  1. Lansering den 1:a april. På Systembolaget? Den trodde du på? SB har, som vi alla ”landsortsbor” vet dagarna efter en lansering vi bondlurkar inte kommit i närheten av, en egendomlig och lätt svårbegriplig humor.
    Det enda sättet du kan kontra detta på Lars, är ju att lansera ett tungt svårtillgängligt rödpang, på någon mysko druva, från Tavel. Då skulle dom allt få!

  2. Första april! Det missade jag. Dock hoppas jag att du trots detta får tillf’älle att prova Lauzeraies, för det är inte tokigt alls. Tar fast på din idé om ett tungt svårtillgängligt rödpang från Tavel – en Borboulenc-dominerad sak, kanske?

  3. Njaee, Bourbolenc var ett synnerligen dumt förslag, även för att komma från mig, framförallt med tanke på att det är en grön druva och resultatet av en Bourbolenc-vinifiering kan därmed bli onödigt svårtillgängligt som rödpang. F ö håller jag inte för uteslutet att Bourbolenc även kan vara en fransk förhistorisk bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *