Nyårsvinfrossa del 4: Gott Slut

Nu var det förstås inte bara uppladdningsvinerna och den övriga champagnen (se nedan) som vi testade och beskrev å Vetenskapens och Framtida generationers vägnar, vi tog oss även tid att förstå följande: Hermitage ”Le Chévalier de Sterimberg” 91 (ganska gammal, vit Hermitage från Jaboulet, fantastiskt vin, gyllengul färg, likt många andra gamla vita Hermitager snyggt oxiderad, mycket komplext, tydligt botrytisinslag i doften, torkade aprikoser, stor, lång, ren smak, fet, ganska runt, lätt petroleuminslag (några trodde det var Tyskland, amatörer…), inga fula ålderskonstigheter (t o m fritt från korkpåverkan), perfekt dricka nu), Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 08 (jag går ingenstans utan Clotilde och hon gjorde succé här också), Domaines de Château de Riquewihr ”Les Murailles” Riesling 07 (smäcker, gnistrande Riesling från Doppf&Irion, utmärkt vin som jag hittade vid ett Alsace – stopp på vägen till Jul- och Nyårsfirandet), Quinta da Pacheca 87 (mogen portugis med lite russin och gasbinda i doften, spännande), Perriquita 97 (jaja, det här var faktiskt vårt såsvin, men något dumhuvud tyckte vi skulle prova det också, långlagrat som det var just för att en dag dissekeras och ja, det smakade som Perriquita gör, traditionell portugis med lite russin, lagringen hade inte ändrat den saken), Twoson Neusiedlersee Pinot Noir 06 (Twoson-vin utvalt hos Willi Opitz, strålande Pinot från Österrike, finfint att dricka nu), Fleur Saint Antoine 07 (utmärkt, klassisk Bordeaux, bra nu och om några år), Torre Muga 05 (enormt, stort, kompakt, exakt vinmakeri, massor av frukt, väl integrerad ek, kraft… jag tror jag gillar det här vinet…), Clos du Val 88 (tro det eller ej, men det var Barndomsvännen som en gång i tiden tog Clos du Val till Sverige och den här 88:an är faktiskt precis så mycket Bordeaux(kopia) som amerikanarna då var, d v s mindre alkohol och mer syra än dagens jänkare, fortfarande vitalt, gick mycket bra till oxfilé, kantareller och potatismos), Colledila 07 (Ricasolivin från Chianti, mycket bra och ett av vinerna som nog alla, utom de värsta amatörerna, satte i rätt område, fin frukt, stramt, körsbärskärnor och allt annat som ska finnas där), Pesquera Reserva 90 (klassiker i toppform), Bressia Profundo 06 (skönsång från Anderna, ren, snygg, god), Marias da Malhadinha 07 (det bästa till sist?, faktum är att det här vinet i mycket hård konkurrens blev framröstat som Nyårsftonens bästa (i och för sig kan det tänkas att jag som en annan Gbagbo lätt manipulerade resultatet därför att jag ville att ett av mina viner skulle vinna, men det hade vunnit i alla fall, rent och vackert sjungande superfrukt från Alentejo, punkt slut)).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *